Toz şeker ve suyu bir tencereye koyun, şeker eriyinceye kadar ısıtın. Bir kapta soğuk suyun içinde yaprak jelatini yumuşayıncaya kadar bekletin. Şurup biraz ılıklaştıktan sonra jelatini sudan alın ve şuruba ekleyin. Karışımı küçük cam bardaklara doldurun ve 2'ye bölünmüş çilekleri de içine ekleyin ve dondurun.
Jelly Yapımı
6 tatlı kaşığı jelatin, yarım çay bardağı suyun içinde benmari usulu çözülerek jel elde edilir. 4 tatlı kaşığı jel ile 5 yemek kaşığı şerbet ayrı bir kaba alınır. İçine aroma ve gıda boyası eklenip, hiç topak kalmayacak şekilde karışıtrılır.
Toz jelatin nasıl kullanılır diye düşünüyorsanız basit bir oranlama yapabilirsiniz. Jöle elde etmek için yarım litre sıvıya 9 gram, Kremalı ürünler için 6 gram, Kalıptan çıkarılması gereken kremalı ürünler için 12 gram toz jelatin kullanılması önerilmektedir.
Tariflerinizin renk ve tadını değiştirmeden kıvam verir. 1 poşeti 4 adet 1,5 g'lık yaprak jelatine eşdeğerdir. Tarife göre ısıtılmış sıvıya eklenip karıştırılarak veya malzemelerle birlikte pişirilerek kullanılabilir. Soğuk tarifler için ise jelatin az miktarda sıcak sıvıda eritilip ılıtıldıktan sonra eklenir.
İlgili 45 soru bulundu
Jöle tatlılar, sığır ve balık gibi hayvanların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile elde edilen jelatinden yapılır. Glisin ve prolin adı verilen aminoasitler bakımından fazlasıyla zengin bir gıda maddesidir...
500 ml (2,5 su bardağı) kaynamış suyu bir karıştırma kabına boşaltın. Üzerine poşetin tamamını ilave edin ve bir kaşık yardımı ile eriyinceye kadar karıştırın. Kalıp veya kaselere koyarak oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin. Buzdolabında istenen sertliğe ulaştıktan sonra (yaklaşık 1,5-2,5 saat) soğuk servis yapın.
Jöleler için yarım litre için 9 gram, Kremalı ürünler için 6 gram, Kalıptan çıkarılacak (tersyüz edilecek) kremalı ürünler için 12 gram toz jelatin kullanılması önerilir. Soğuk suyun içerisine (veya kullanılacak diğer sıvının) toz jelatin eklenir ve 10 dakika bekletilerek aktif hale getirilir.
Jelatin üretiminde öncelikle kolajen içeren dokular hazırlanır. Daha sonra kolajenin suda çözünebilir hale gelmesini sağlayan ekstraksiyon işlemi uygulanır. Son aşamada ise elde edilen çözelti buharlaştırılır, kurutulur ve öğütülerek toz haline getirilir.
Renksiz ve kokusuzdur. Eklendiği sıvıya kıvam verir, jelleştirir ve katılaşmasını sağlar. Kendi ağırlığının 5-10 katı kadar sıvı alma, bağlama özelliği vardır.
Jelatin ve jel aynı şey mi? Cevap: Tedavi amacıyla kullanılan jöle yapısında bir krem türü. Kolloit sıvıların ya da sollerin pıhtılaşması ile oluşan pelte koyuluğunda maddedir jel. jelatin ise İnce saydam ve parlak bir maddedir.
Türkiye'de gıda sektöründe kullanılan sığır jelatinleri helal ürünlerdendir.
Jelatin, hidrofilik bir gıda olması sebebiyle vücuttaki sıvıyı çeker ve emer. Bu şekilde yararlı olan mide suyunu saklar ve sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Kemiklerimize olan faydasından da bahsedelim… Jelatin içerdiği kalojen ile kemiklere oldukça faydalıdır.
250 ml (2,5 çay bardağı) kaynamış suyu bir karıştırma kabına boşaltın. Üzerine poşetin tamamını boşaltın ve bir kaşık yardımı ile tamamı eriyinceye kadar karıştırın. Eridikten sonra 250 ml (2,5 çay bardağı) soğuk su ilave edin ve 10 saniye daha karıştırın.
ŞEFFAF JÖLE YAPILIŞI
Şekerler eridikten sonra mısır nişastası ekleyin. Malzemeler kaynayana kadar sürekli karıştırın. Nişastanın topaklanmamasına dikkat edin. Kaynayan karışımınız jöle kıvamına gelince buzdolabında 15-20 dakika bekletin.
Agar agar, kırmızı deniz yosununun özel yöntemlerle özünün ayrıştırılmasıyla elde edilen jelatin kıvamlı bir maddedir.
Oetker Pasta Jölesi - Kırmızı; sadece 500 ml (2,5 su bardağı) su ve 80 g (8 yemek kaşığı) şeker ile 1 dakika kaynatılarak hazırlanır. Arzuya göre, daha az şekerli veya şekersiz de hazırlayabileceğiniz gibi; aroma içermediği için de birçok farklı meyve ile kullanabilirsiniz.
Sonuç olarak jelatin, kolajenin hidrolize edilmesiyle oluflan çeflitli büyüklükteki kolajen parçalar›d›r ve kolajenin aksine suda çözünür.
1 Çorba Kaşığı (15 gr) yaklaşık 50 kcal kalori içerir, 13 gr protein, 0 gr karbonhidrat ve 0.02 gr yağ bulunur ve 0.1 porsiyona eşittir.
Jelatin tozu özellikle pastacılık ve tatlı yapımı konusunda sıklıkla kullanılan önemli bir maddedir. Tariflerin daha dayanıklı olmaları ve sıkı bir kıvam almalarına yardımcı olur. Farklı sıvı maddelere bu tozu ekleyerek jel haline dönüşmelerini sağlamak mümkün olur.
Yaprak jelatinle toz jelatin aynı işi görürü, işlevleri aynıdır. Yaprak jelatinler standarttır her biri 3-3,5 gr gelir.
Jelatin başta domuz ve sığır, balık gibi hayvanların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile üretilir. AB normlarındaki gıda katkı maddesi kodu eskiden E441 numarasıydı.
1 poşeti 4 adet 1,5 g'lık yaprak jelatine eşdeğerdir. Tarife göre ısıtılmış sıvıya eklenip karıştırılarak veya malzemelerle birlikte pişirilerek kullanılabilir. Soğuk tarifler için ise jelatin az miktarda sıcak sıvıda eritilip ılıtıldıktan sonra eklenir.
2,5 çay bardağı kaynamış su içerisinde eritin, Eritilen jöle-su karışımına 2,5 çay bardağı daha soğuk su ilave edin, Hazırlanan karışımı uygun kalıplara alarak oda sıcaklığında soğumaya bırakın, Oda sıcaklığına gelen jöle karışımını buz dolabında 2-3 saat bekletin.
500 ml (2,5 su bardağı) kaynamış suyu bir karıştırma kabına boşaltın. Üzerine poşetin tamamını ilave edin ve bir kaşık yardımı ile eriyinceye kadar karıştırın. Kalıp veya kaselere koyarak oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin. Buzdolabında istenen sertliğe ulaştıktan sonra (yaklaşık 1,5-2,5 saat) soğuk servis yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri