Alınan çekler, 101 alınan çekler hesabının borç (sol) tarafına kaydedilir. Çekin bedelinin tahsil edilmesi, geri verilmesi vb. nedenlerle elden çıkışında ise 101 alınan çekler hesabının alacak (sağ) tarafına kaydedilir, yani hesap alacaklandırılır.
101 Alınan Çekler Hesabı: Bu hesap gerçek ve tüzel kişiler tarafından işletmeye verilmiş olup, henüz tahsil için bankaya verilmemiş veya ciro edilmemiş olan çeklerin izlendiği hesaptır. İşletme çeki alıyorsa burada alınan çekler hesabı kullanılır.
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabının İşleyişi
Kişilere çek ve ödeme emri verildiğinde hesaba alacak; çek ve ödeme emirlerinin bankadan tahsil edildiği anlaşıldığında bu hesaba borç, bankalar hesabına alacak kaydedilir.
Çek alındığı zaman 101 alınan çekler hesabı borçlu olarak çalışır. Çek ciro edildiği zaman veya bankaya tahsile verildiği zaman 101 alınan çekler hesabı alacaklı olarak çalışır. 101 Alınan Çekler hesabı her zaman borç kalanı verir. Hiç bir zaman alacak kalanı vermez.
101 Alınan Çekler Hesabı: Bu hesap, işletmenin muhattapları tarafından alınan, henüz tahsili için bankaya verilmemiş veya ciro edilmemiş çeklerin takip edildiği hesaptır. Alınan çekin üzerindeki tutar, bu hesaba borçlu olarak kayıt edilir, bankadan tahsil edildiğinde veya ciro edildiğinde alacak kaydedilerek kapatılır.
İlgili 27 soru bulundu
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
Bu nedenle artış ve azalışlar hesap çizelgesinin karşılıklı iki tarafında izlenir [2]. Muhasebede hesabın şekli, iki taraflı bir cetvel veya yaygın adı T cetvelidir. T cetveli benzetmesinde, üst çizginin üstüne hesabın adı ve kodu, çizginin sol tarafına (B) borç ve sağ tarafına (A) alacak yazılır.
Tam ciroda ciroyu yapanın, yani cirantanın imzasından başka ciro edilenin adı ve soyadı da yazılır. Beyaz ciroda sadece cirantanın imzası bulunur. Ciro ile ilgili kayıtlar çekin arkasına yazılır. Örnek: İşletme, 90 000 TL.lık çeki, vadesi gelen borcuna karşılık olarak satıcılara ciro etmiştir.
Borç Senetleri Hesabı, İşletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü, mal ve hizmet alımlarından kaynaklanan senede bağlanmış ticari borçlarının izlendiği hesaptır. Borç Senetleri Hesabı, Tek Düzen Hesap Planında “321” numara ile belirtilmiştir.
Kasa hesabı işletmelerin nakit giriş ve çıkışlarının kaydedildiği hesap olarak bilançonun “1-Dönen Varlıklar” grubunda “100” hesap kodu ile yer alır. Hesabın özelliği aktif karakterli olmasıdır.
101 ALINAN ÇEKLER HESABI
101 Alınan Çekler Hesabının İşleyişi: Alınan çeklerin üzerindeki yazılı değerleri ile borçlu tarafa kayıt edilir, bankadan tahsil veya ciro edildiğinde alacak tarafa kaydedilir. Hesap daima borç bakiyesi verir veya hiç bakiye vermez. Hiçbir şekilde alınan çekler hesabı alacak bakiyesi vermez.
1- Vadesi yeni yıla ait olan çeklerin özünde senet niteliği taşıdığı için alacak senetlerine devredilmesi gerekir. 2- Aynı nedenle vadesi yeni yıla ait olan verilen çeklerin borç senetleri hesabına devredilmesi gerekir.
(10) Çek hesabı, ancak sahibinin veya yasal temsilcisinin yazılı talebi ya da mevduat veya katılım fonu zamanaşımı süresinin dolması üzerine kapatılabilir. Çek hesabı kapatıldıktan sonra, üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanunî ibraz süresi içinde ibraz edilen çekler karşılıksızdır işlemine tabi tutulur.
Çek, bir banka hesabına dayalı olarak düzenlenen ve kullanımı kanun ile belirlenen, belli kurallara uyularak yazılan bir ödeme emridir. Çek üzerindeki alacak hakkının bir başkasına devredilmesi için yapılan işleme ciro denir. Alınan çekler, 101 alınan çekler hesabının borç (sol) tarafına kaydedilir.
Çek bedellerini tahsil eden banka bir ertesi işi günü bedelleri müşteri hesaplarına geçer. Böylece çek tahsilâtı gerçekleşmiş olur. Bankalar tahsil ettikleri çekler için belli bir oranda komisyon talep ederler. Bu komisyonlar bankadan bankaya ve müşterilerin işlem hacimlerine göre değişiklik gösterir.
“Çekten cayma ancak ibraz süresi geçtikten sonra hüküm ifade eder. Çekten cayılmamışsa, muhatap, ibraz süresinin geçmesinden sonra da çeki ödeyebilir.”
İki taraflı bir cetvel olan hesabın sol tarafına BORÇ, sağ tarafına ise ALACAK denir.
Borçlar geçmişte olan işlemlerin veya gerçekleşen diğer olayların neticesinde oluşur. İşletmenin asıl faaliyet konusuya ilgili mal ve hizmet satın aldığı durumlarda; diğer işletmelere, kişi ve kurumlara olan senetsiz ve senetli borçlarının izlendiği hesaplardır.
321 borç senetleri hesabı, işletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarından kaynaklandığı dönemde bağlanmış olan ticari borçlarının izlenmekte olduğu hesap olarak tanımlanır.
Çekin ciro edilmesi için arka yüzüne firmanın kaşesi ve yetkilinin imzası gerekir. Birden fazla imza bulunabilir. Beyaz ciro yönteminde ise sadece yetkili imzası çekin arka yüzüne eklenir. Bu şekilde çek ciro edilmiş olur.
Alacak Senetleri Hesabı, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senede bağlanmış alacaklarını kapsamaktadır. Alacak Senetleri Hesabı, Tekdüzen Hesap Planında “121” numara ile belirtilmiştir. Alınan senet tutarları bu hesaba borç, tahsilinde ise alacak kaydedilir.
Süresinde Bankaya Sunulan Çekin Karşılıksız Çıkması
Geriye kalan alacak bakiyesi çekin arkasına ciro edilir (yazılır). Çekin lehtarı veya çeki elinde bulunduran(avali), daha önce bankaya sunmuş oldukları bu çeki böylece yetkili icra Müdürlüğünde kambiyo yoluna özgü alacak takibi yoluyla icra takibi yapabilir.
Bu borcun başında '+' veya '-' işareti bulunmaktadır. Borcun başında '+' işareti olduğu zaman güncel borçta fazla para olduğu görülmektedir. Örneğin toplam kredi kartı borcu 5 bin lira olan bir kişinin güncel burcunda +2300 TL yazıyorsa eğer toplam borçtan 2300 TL düşerek borcunuzu görebilirsiniz.
Gider ve Zarar Hesapları; ilk kayıt borç tarafından yapılır. Tahakkuk eden giderlerdeki artışlar ilgili hesabın borç tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın alacak tarafından izlenir.
Cari hesap bakiyesi, temelde alacak ile verecek arasındaki farkı gösterir. Dolayısıyla borç ve alacak bakiyelerini içerir. Borç bakiyesi, şirketinizin ödeyeceği toplam tutarı gösterir. Alacak bakiyesinde ise diğer şirketlerden tahsil edeceğiniz tutar kayıtlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri