Tekniğe adını veren jig; metal bir suni balık türüdür. Temel amaç jiginizi dibe indirip belli bir ritim ile sarım yaparak dipte veya orta suda bulunan balıkları yakalamaktır. Jigging yöntemi ile sarıkuyruk, sinarit,akya, orfoz ve orkinos gibi balıkları yakalayabiliriz.
Jig Yemleri
Yapı bakımından diğer balık yemi çeşitlerinden ayrılan bu yemler, daha çok görünüşünden dolayı balıkların ilgisini çekmektedir. Genellikle derin su ve Rıhtım Balıkçılığında kullanılan jig yemleri ile Levrek, Lüfer, Turna balığı gibi balıklar kolaylıkla avlanabilmektedir.
Jig yapılacak yer 50 m nin altında derinlikte ve deniz durgun ise 120 – 160 gr arası hafif jigler iş görürken daha derin sularda ve akıntı olması durumunda 200 – 300 gr Jigler kullanılabilir.
Vertical Jigging (Dikey Seğirtme)
Vertical jigging yönteminde avlanma jigin tekneden aşağıya doğru bırakılmasıyla gerçekleştirilir. Dikey seğirtme tekniğinde ilk olarak jigin suyun dibine inmesi beklenir. Daha sonra sarım hızı ve olta aksiyonu ile jig suyun yüzeyine doğru çekilir ve tekrar bırakılır.
Jig olta malzemesinde kullanılan kamış türü ise, kaldırma kuvveti yüksek, hafif ve esnektir. Hızlı misina sarabilen oltası sayesinde balık avınız başarı ile sonuçlanacaktır. Av sırasında kullanacağınız metal balıklar size problem yaratmadan hızlı bir şekilde dibe batmaya meyilli olarak üretilmişlerdir.
İlgili 44 soru bulundu
Jigging uygun derinliklerdeki kıyılardan karadan ve açık sularda tekneden olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Balıkların yerini tespit ekmek için kullanılan sonar cihazları Jig balıkçılığının vazgeçilmezlerindendir. Balığın yeri ve derinlik konusunda yapılmış doğru tespitler başarılı olma şansınızı oldukça yükseltir.
Jigler, genellikle teknelerde kullanılanlardan çok daha küçüktür. Bu yöntemde yaklaşık 20 gram ile 100 gram arası jig yemler kullanılır. Özellikle kıyının aniden derinleştiği kayalık bölgelerde sinarit, orfoz, torik ve orkinos başta olmak üzere birçok avcı balığın avlanmasında etkili bir yöntemdir.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
“Balık tutmak bazen nöbetten daha yorucu olabiliyor”
Balığın kıyıya yaklaştığı temmuz-ağustos aylarında kıyıdan 20-30 metre uzaklıklığa spin olta ile atış yapmanız yeterli olacaktır. Her iki olta avcılığında da her zaman bir gözünüz kamışın ucunda, balığın vuruşunu takip etmekte olmalıdır.
Kıyıdan genellikle levrek, çipura, lüfer, kefal, orkinos, hamsi, karagöz ve sardalya gibi balıklar tutulur. Ekmek içi ile hangi balık tutulur? Ekmek içi ile sardalya, sazan, uskumru ve istavrit gibi balıklar tutulur.
Doğru Jigging Olta Makinesi Seçimi ve Özellikleri
Jigging olta makinesin boyu, yapacağınız avda tarayacağınız derinliğe göre şekillenmelidir. 45-50'lik bir olta makinesi ile jigging yapabileceğiniz gibi derinliği fazla yerlerde 140-200'lük büyük makaralara sahip jigging makineleri de kullanabilirsiniz.
Boyları 2.10 / 2.40 / 2.70 cm, aksiyonları ise 7-28 / 15-40 / 10-30 gr olan olta kamışları spin balık avcılığında tercih edilmelidir. Olta makinesinde ise 2500 ile 4000 arası makineler tercih edilmelidir.
Bölgeye ve deniz yapısına göre değişebilir belki ama Çanakkale marina ve feribot iskelesi arasında kalan bölgede gece jig ile kolyoz ve uskumru yakalanabiliyor.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Somon balıkları, yaklaşık yüzde 70 oranında bitkisel kaynaklı hammaddeden ve yüzde 30 oranında deniz kaynaklı hammaddeden (yabani balıklardan balık yağı ve balık unu) oluşan kurutulmuş yem peletleri ile beslenir.
Orta sertlikte bir olta kamışı, uygun büyüklükte bir olta makinesi ve dayanıklı bir misina tercih edebilirsiniz. Ağırlık Seçimi: Ağırlık seçimi, misinanın dip sürütmesi sırasında deniz tabanına ulaşmasını sağlar.
Mevsimsel olarak balık avı için bir zaman verecek olursak eğer İlkbahar aylarında saat sabah 09:00 ile 13:00 arası uygun olacaktır. Yaz aylarında ise sabaha doğru 04:30 ile 09:00 arası sizin için en verimli geçen bir av olacaktır. Sonbahar aylarında balık avı 12:00 ile 18:00 arasında olmalıdır.
Işık Kullanımının Gece Balık Avcılığında Faydaları Nelerdir? Işık kullanılarak çinekop, hamsi, sardalya, istavrit, zarğana, kalamar, sübye, kolyoz, tirsi, istavrit türü balıklar ışığa çekilerek toplanır eğer amaç bu tür balıkları avlamak ise olta veya ağ gibi çeşitli malzemeler ile zevkli şekilde kolayca avlanabilir.
Temel kural küçük balıkları yakalamak için küçük kaşıklar büyük balıkları yakalamak için büyük kaşıklar tercih edilir. Balıklar çoğunlukla kendilerinden daha küçük olarak gördükleri avların peşine düşerler. Bu bir kural veya kanun değildir belli bir ölçüsü de yoktur.
Atış değeri 30gr-80gr şeklinde belirtilmiş kamışla 100 gram kurşun atmanız sağlıklı olmaz. Kamışınız atış sırasında zarar görebilir. Örnekteki kamış için, kurşun+olta takımınızın(yemin) ağırlığı en 30 gramdan az 80 gramdan fazla olmamalı ki kamış üretimine uygun şekilde en iyi atış performansını sergileyebilsin.
Balık avı için 3-5 m/s belki korunaklı yerlerde 4-6 m/s rüzgar şiddetinin üzeri artık sizi çok zorlayabilir. Tekne ile balık avı için en uygun rüzgar hafif bir esintinin olduğu zamanlardır.
İğne (jig head) Seçimi
LRF yöntemi için çoğunlukla kullandığımız iğneler jighead'lerdir. Jighead'ler çok fazla çeşitte ve ağırlıkta olabilirler. En çok tercih ettiklerimiz en sade olan ve pala kısmında silikonun kaymasını engelleyici çentikleri olan modelleridir.
Bu casting jig, çoğu koşullar altında kıyıdan ve tekneden sahte yemle balıkçılık yapmak için tasarlandı. Ağırlığı ve boyu, sığ sularda balık tutmayı ve yırtıcı balıkları avlamayı sağlar. Küçük avlar arayan yırtıcı balıklar üzerinde oldukça etkilidir.
Jighead prensipte iğneli bir kurşundur. Jighead tek başına kullanılarak avcılık yapılan bir malzeme değildir. Jigheadinize silikon takarak, canlı yem takarak hatta ekmek takarak bile av yapabilirsiniz. Jigheadler 0.5 gram'dan başlayan bir ağırlığa sahiptir, üst limiti ise kullanım amacına göre çok artmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri