Besleme pompasının görevi, düşük seviyede yerleştirilmiş depodan emdiği yakıtı karbüratöre göndermektir. Bu pompalar, mekanik tahrikli membranlı (Şekil 6.2) veya elektrik tahrikli (Şekil 6.3) olabilirler. Membranlı pompalar 0,2…0,3 bar basınç sağlamakta ve karbüratörlü motorlarda yer almaktadır.
Yakıt pompası hareketini ya motorun kam milinden ya da ilave bir pompa kam milinden alır.
Kısaca yakıt pompası, depodan yakıtı emerek motora çalışması için ihtiyacı olan yakıtı ileten parçadır. Bununla birlikte dizel tipi araçlarda “mazot pompası” olarak adlandırılır. Eski model araçlarda mekanik yakıt pompası bulunur. Yeni araçlarda ise elektrik motoruyla çalışan yakıt pompaları yer alır.
Enternal beslenme makinesi olarak da bilinen bu cihaz, besinlerin bir tüp aracılığıyla burundan, ağızdan, trakeden mideye veya ince bağırsağa verilmesini sağlar.
İlgili 18 soru bulundu
İnfüzyon pompası hastaya damar yoluyla verilecek ilaç veya solüsyonların bir boru sistemiyle belli bir zaman aralığında ve belli bir oranda verilmesini sağlayan cihazlara verilen addır. İnfüzyon pompaları doğrusal veya dönme düzeneklerinin motor ile hareket ettirilmesi prensibine dayanır.
MİDEYE BESLENME TÜPÜ TAKILMASI
Ağızdan yemek alamayan, yutma fonksiyonu bozulmuş hastalarda endoskopi yardımıyla mideye beslenme tüpü yerleştirilmesi işlemidir. Böylelikle hastanın beslenme fonksiyonları devam ettirilerek hastanın daha sağlıklı bir yaşam sürdürmesi sağlanmış olur.
Türkiye'de genellikle Motorin türevleri siyah ve sarı, benzin türevleri yeşil ile tanımlanır.
Dizel motorlarda kullanılan bir yakıt enjeksiyon sistemidir. Sistem üzerinde bulunan pompalar ile yakıt yüksek basınç altında ortak bir boru üzerinden silindirlere enjektörler vasıtası ile püskürtülür.
Yüksek performansı ve işlevselliği ile dikkat çeken transfer pompaları, temel olarak herhangi bir sıvı veya türevi akışkanların belli bir noktadan başka bir noktaya taşınması için tercih edilen ekipmanları ifade eder.
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Dizel motor neden gürültülü çalışır? Yıpranmış, sızdıran veya kirli manşetler valfin yüksek sesle gıcırdatmasına neden olabilir. Tıkanmış yağ deposu veya düşük yağ basıncı nedeniyle supaplar düşükse, valfler arasındaki boşluk artacaktır. Aşırı supap boşluğu motoru gürültülü yapar.
Santrifüj pompalar, karışık akışlı pompalar ve eksenel pompalar olmak üzere üç şekilde sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmayı etkileyen en önemli unsur pompaların özgül hızı ve buna bağlı olarak çark yapısıdır.
Common Rail, “tutuculu püskürtme” veya “ortak boru” anlamına gelen, dizel motorlarda kullanılan bir yakıt enjeksiyon sistemidir. Bugüne kadar kullanılan aynı türdeki sistemlere göre yakıt sarfiyatı, egzoz gazı emisyonu, çalışma sistemi ve gürültü oluşumunda daha üstün bir sistemdir.
Yukarıdaki sorunlardan kurtulmanın en önemli yolu ÇEKVALF'i, yakıt deposundan yakıt pompasına doğru giden ana yakıt hortumunun arasına doğru şekilde bağlamaktır.
Yakıt pompası; yakıtı depodan emen ve motora ileten parçadır. Motorlu araçlar için kritik olan bu parça, dizel motorun kullanıldığı araçlarda mazot pompası olarak geçer. Mazot ya da benzin pompaları, depo ile motor arasında yer alırlar ve motor çalıştığı zaman devreye girerler.
Common rail (ortak basınç depolu) sistemi, yaklaşık 1350 bar'lık püskürtme basıncı ile yanmanın iyileştirilmesini sağlamaktadır.
– Sistemin çalışması kısaca şöyledir: – Yakıt pompası, üzerinde bulunan besleme pompası yardımıyla yakıtı depodan alır. Motorun gereksinimine göre basıncını ayarlar ve ana yakıt borusuna basar. Yakıt bu boru yoluyla enjektörlere gelir.
Enjeksiyon pompası , yakıt deposundaki yakıtı emerek enjektorlere yüksek basınçta pompalayan bir pompadır. Depodan 2 adet yakıt borusu çıkar. Yanma odasına giremeyen yakıt tekrar depoya döner. Direkt püskürtme ve çok noktadan püskürtmeli enjektörler vardır..
Pompa alanındaki her yakıt tipi için farklı semboller kullanılır, böylece tanımlanması kolaylaşır: Daire içindeki sayıyla birlikte “E” benzinde ve içeriğinde maksimum bulunabilecek biyoyakıt yüzdesini(biyoetanol) gösterir. Örneğin, “E5”, yakıtın %5'e kadar biyoetanol içerebileceğini gösterir.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Dizel pompasının ebatı daha büyük olacağı için benzin deposunun ağzından geçmeyecektir. Ancak tam tersi durumun yaşanması ihtimali daha yüksektir. Yani dizel deponun ağzı geniş olduğu için benzin pompasının girmesi daha muhtemeldir. Günümüzde birçok araç modelinin depo kapağının iç kısmında yakıt türü yazmaktadır.
Önerilen beslenme ürünü uygun miktarda bir bardağa koyularak, beslenme ürünü enjektöre çekilir, havası çıkarılır ve her bir gavaj enjektörü içindeki beslenme ürünü en az 3-5 dakika içerisinde beslenme tüpünden verilir.
Perkutan Endoskopik Gastrostomi (Peg) Nedir? Yutma refleksinin çeşitli sebeplerle bozulduğu hallerde beslenmenin sekteye uğramaması için hastalara uygulanan alternatif bir beslenme yolu olan PEG( Perkutan Endoskopik Gastrostomi) ile hastalar kolaylıkla beslenebilmektedir.
PEG (perkütan endoskopik gastrostomi) nedir? Ağızdan beslenmeyen hastaların beslenmesini sağlamak için karın duvarından geçirilip esnek bir tüpün mideye yerleştirilmesi işlemi perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri