Atmosferi dönen bulut çizgileri ile kaplıdır. “Büyük Kırmızı Leke” olarak adlandırılan yerde yüzlerce yıldır devam eden fırtınalar vardır. Jüpiter bir gaz devidir, bu yüzden katı bir yüzeyi bulunmamaktadır.
Jüpiter atmosferinin bugün için kimyasal bileşimi; %86.2 hidrojen molekülleri (H2), %13.6 Helyum atomları (He) ve %0.2 oranında metan, amonyak, su buharı ve diğer gazlardan oluşmaktadır. Kütlece oranlar göz önüne alınırsa, Jüpiter atmosferi %75 hidrojen, %24 helyum ve %1 oranında diğer gazlardan oluşmuştur.
Çünkü Jüpiter'in atmosferinin hiçbir seviyesinde oksijen bulunmuyor.
Bazen gaz devleri olarak da bilinirler. Bununla birlikte bu terim, uzun süre Güneş Sistemi'nin dört dev gezegenini kapsarken, günümüzde birçok gök bilimci gaz devi terimini sadece Jüpiter ve Satürn'e uygulamakta ve farklı bileşimlere sahip olan Uranüs ve Neptün'ü buz devleri olarak sınıflandırmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Adını Yunan mitolojisindeki Kronos'tan alır. Çıplak gözle izlenebilen 5 gezegenden biri (diğerleri: Merkür, Venüs, Mars ve Jüpiter) olarak eski çağlardan beri insanoğlunun dikkatini çekmiştir. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devleri sınıfına girmektedir.
Güneş Sistemi'ndeki tüm gaz devi gezegenlerin (Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün) halkaları varken Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'ın halkaları yoktur.
YÜZEY SICAKLIĞINA GÖRE EN SICAK GEZEGENLER
Dünya: En yüksek 56 °C / En düşük -89,2 °C. Mars: En yüksek 35 °C / En düşük -143 °C. Jüpiter: En yüksek -108 °C / En düşük -108 °C.
Bu veriler, Jüpiter'in ekvatoru üzerindeki atmosferde bulunan moleküllerin %0.25'ini suyun oluşturmuş olabileceğini gösteriyor. Suyun bileşenleri olan hidrojen ve oksijenin varlığına dayanılarak yapılan hesaplara göre bu bileşenler, Jüpiter'de Güneş'ten üç kat daha fazla su bulunduğunu gösteriyor.
Jüpiter atmosferi sıkıştıkça alt gaz katmanları ve onun altındaki metalik hidrojen okyanusu da sıkışmaya başlayacaktır. Bu da gaz devinin tıpkı kahverengi cüceler gibi kısa süre için döteryum füzyonu gerçekleştirmesini sağlayabilir. Döteryum hidrojenden daha düşük sıcaklıklarda yanar ama dikkatli olmalıyız.
İşte NASA bu gezegeni keşfetti. Wasp-18b adı verilen dev ölü gezegenin üst atmosferi aşırı miktarda zehirli karbonmonoksit gazı içeriyor. Bu durum gezegeni canlı savar bir organizmaya dönüştürüyor.
Zamanın belirli noktalarında, gezegenler birbirinden 365 mil uzaktadır; bazen bu mesafe 600 mil de olabilir. Buna bağlı olarak; Jüpiter'e ulaşmak yaklaşık iki ila altı yıl sürebilir.
Jüpiter gezegeni, Galileo Galilei tarafından keşfedilen 4 uyduya ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar, Dünya'nın ötesinde keşfedilen ilk uydular olduğu için, astronomi tarihi açısından büyük öneme sahiptir. Ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan Jüpiter'in uydu sayısı ise 75'in üzerindedir!
Jüpiter, 59 yıl sonra Dünya'ya en yakın konuma gelecek. Uzmanlara göre, Güneş Sistemi'nin en büyüğü olan gezegen gökyüzünde de görülebilir. NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi araştırma astrofizikçisi Adam Kobelski yaptığı açıklamada, "Ay'ın dışında, gece gökyüzündeki en parlak nesnelerden biri olmalı" dedi.
Güneş'ten en uzak dört gezegen olan Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün genellikle gaz devleri olarak sınıflandırılır. Gaz devleri, çoğunluğu gazlardan oluşan gezegenlerdir.
Jüpiter; beyaz, turuncu ve kahverengi renklerden oluşan bantlı görünüme sahip bir gaz devidir.
Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter, Güneş'e yakınlıkta 5. sırada yer alır. Çıplak gözle görülebilir. En güçlü manyetik alana ve en büyük manyetosfere sahip gezegendir.
Jüpiter'in bilinen 95 doğal uydusu vardır (2023 itibarıyla). Bu uydular yörüngeleri, boyut ve fiziksel özellikleri, ve bu verilere göre tahmin edilebilecek oluşum mekanizmaları ile çok büyük çeşitlilik göstermektedir.
JÜPİTER: BÜYÜK ŞANSLI GEZEGEN
Yay ve Balık burçlarını yöneten Jüpiter orta derecede sıcak ve nemlidir. Büyük şanslı gezegendir.
JÜPİTER,SATÜRN,URANÜS VE NEPTÜN
Güneş Sistemi'nin gaz devlerinde ise durum daha büyüleyici. Bu gezegenlerde yağmur, elmas şeklinde yağıyor.
Gezegen halkası, gezegenlerin çevresinde bulunan halka biçimli katman. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün halkaları olan gezegenlerdir.
Tüm gökyüzünü kaplayan boğucu bulutlar nedeniyle güneş ışığı asla yüzeye ulaşmaz. Venüs'ün yüzey sıcaklığı 462 santigrat derecedir. Hidroklorik asit yağıyor. Bildiğimiz hiçbir yaşam türü orada hayatta kalamaz ve yapabileceğimiz sondaların hiçbiri yüzeyde birkaç saatten fazla hayatta kalamaz.
Venüs gezegeni 465 derecelik yüzey sıcaklığı, 2 km okyanus suyuna denk 90 atmosfer basıncı ve sülfürik asit yağmurlarıyla kesinlikle bugün hayata elverişli değil.
Uranüs bir gaz devi değil buz devidir. Katı bir çekirdek üzerine çoğunlukla akışkan buzlu malzemeden oluşur. Uranüs'ün yoğun atmosferi metan, hidrojen ve helyumdan oluşur. Uranüs yan dönen tek gezegendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri