Jüpiter gezegenini yakmak Jüpiter'in ise yüzde 89'u hidrojen ve yüzde 10'u helyumdan oluşuyor! Güneş nasıl enerji üretiyor yazısında gördüğümüz gibi hidrojen ve helyum da yıldızların nükleer yakıtıdır. İşte bundan yola çıkarak Europa'ya hayat vermek için Jüpiter'i yakabiliriz.
Jüpiter'in iç ısısındaki önemli bir etken de gezegenin devasa boyutudur. Yüksek çekim kuvveti nedeniyle gezegenin iç kısmında yüksek basınçlar oluşur. Bu yüksek basınçlar, gazların sıkışmasına ve sıcaklığın artmasına neden olur.
Ancak, gezegenlerden (Venüs, Satürn, Jüpiter, Mars) bize gelen ışıklar sabit ve durağan görünür gökyüzünde titreşmezler. Böylelikle, bir yıldız ile gezegeni birbirinden rahatlıkla ayırabiliriz.
Jüpiter'in geceleri Merkür ve Venüs'ten bile sıcak!
Şurada Paylaş! Devasa gezegenin gündüzleri bulutsuz ve serin, geceleri ise tamamı bulutlu ve 1315 santigrat derece sıcaklıkta olduğu öğrenildi.
Atmosferi dönen bulut çizgileri ile kaplıdır. “Büyük Kırmızı Leke” olarak adlandırılan yerde yüzlerce yıldır devam eden fırtınalar vardır. Jüpiter bir gaz devidir, bu yüzden katı bir yüzeyi bulunmamaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Jüpiter: Gazlı bir gezegen olan Jüpiter'de yaşamak hiç mümkün değil. Bu muazzam gezegen üzerinde (veya içinde?), “Gezegenin katmanlarındaki basınç sizi ezene kadar, gazlı atmosferde sürekli aşağıya düşersiniz.”
Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter'den alır. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devi sınıfına girmektedir.
Amerikalı bilim insanları Jüpiter ve Satürn gezegenlerinde 'elmas yağmurları' olabileceğini ortaya koydu. Bu gezegenlerin atmosferi ile ilgili yeni veriler bol miktarda karbona işaret ediyor.
Bu veriler, Jüpiter'in ekvatoru üzerindeki atmosferde bulunan moleküllerin %0.25'ini suyun oluşturmuş olabileceğini gösteriyor. Suyun bileşenleri olan hidrojen ve oksijenin varlığına dayanılarak yapılan hesaplara göre bu bileşenler, Jüpiter'de Güneş'ten üç kat daha fazla su bulunduğunu gösteriyor.
Yani şu an Güneş sisteminde yer alan ve en küçük gezegen Merkür'dür. Dünyanın yaklaşık olarak %38'ine kadar sahip yerçekimi bulunmaktadır. Aynı zamanda Güneş sisteminde en hızlı dönen gezegen olarak da öne çıkar.
Jüpiter, 59 yıl sonra Dünya'ya en yakın konuma gelecek. Uzmanlara göre, Güneş Sistemi'nin en büyüğü olan gezegen gökyüzünde de görülebilir. NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi araştırma astrofizikçisi Adam Kobelski yaptığı açıklamada, "Ay'ın dışında, gece gökyüzündeki en parlak nesnelerden biri olmalı" dedi.
Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun sebebi yoğun sera gazları içeren bir atmosferinin olmasıdır. Bu atmosfer, yoğun olarak karbon monoksit ve sülfürik asite sahip bulutlardan oluşur.
Buna bağlı olarak; Jüpiter'e ulaşmak yaklaşık iki ila altı yıl sürebilir.
Uranüs gezegenler arasında en soğuk gezegendir. Uranüs, Güneş'e Neptün'den bir milyar milden daha yakın olduğu için bu beklenmedik bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Eğer Jüpiter olmasaydı galaksimizde bulunan bütün gezegenlere çok fazla sayıda kuyruklu yıldız ve asteroit çarpardı. Bu olay olduğu zaman ise yeryüzünde yer şekli olaylarının çok farklı şekillenmesine yol açabilirdi.
Dünya'da bir gün 24 saat iken, Mars'ta bir gün 24 saat 39 dakika. Bu iki gezegen arasındaki en benzer noktalardan biri. Dünya'da en düşük sıcaklık eksi 88 derece en yüksek sıcaklık 58 derece. Mars'ta en düşük sıcaklık eksi 140, en yüksek sıcaklık ise 30 derece.
NASA arşivine göre keşfettiğimiz çapı en büyük gezegen 2014 yılında keşfedilen HD 100546 b gezegenidir. Bu gezegenin yarıçapı yaklaşık olarak Jüpiter'in yarıçapının 6.9 katı olduğu tahmin ediliyor.
İlk kez Güneş sistemi içinde ve yüzeyinde sadece su olan bir gezegen bulundu. Harvard-Smithsonian gökbilim araştırma merkezi (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) tarafından keşfedilen yeni gezegende sudan başka bir şey yok. GJ-1214b adıyla bilinen gezegen Dünya'dan 40 milyon ışıkyılı uzakta.
Jüpiter'in çekim kuvvetiyle, uzayda bulunan asteroit, gök taşları ve kuyruklu yıldızlar gibi gök cisimlerimden dünyayı koruduğunu belirten Arı, bu bakımdan Jüpiter'i dünyanın koruyucusu olarak nitelendirdiklerini söyledi.
Jüpiter: En yüksek -108 °C / En düşük -108 °C.
Bilim insanları Jüpiter ve Satürn'de helyum yağmurları yağdığını deneysel kanıtlarla doğruladı. Jüpiter ve Satürn gibi esasen hidrojen ve helyumdan oluşan gezegenlerde helyum yağmuru yağdığı, yaklaşık 40 yıl önce tahmin edilmişti.
6. Jüpiter burcu
Yöneticisi olduğu burçlar Yay ve Balıktır. Güçlü olduğu burç Yengeç, düşük olduğu burç Oğlak, zararlı olduğu burç İkizler ve Başak'tır.
Gaz devleri olarak isimlendirilen gezegenlerin ortalama yoğunluğu Dünya'nınkinin yaklaşık beşte biri kadardır. Bu gezegenlerden Jüpiter ve Satürn büyük oranda hidrojen ve helyumdan oluşurken, Uranüs'ün ve Neptün'ün yapısında molekül kütlesi hidrojenden ve helyumdan büyük olan maddelerin oranı daha fazladır.
Jüpiter Gezegeni, 17. yüzyılın ilk çeyreğinde İtalyan astronom Galileo Galilei tarafından keşfedildi. Galileo aynı zamanda Jüpiter'in en büyük uydusu olan Ganymede'yi keşfetmiş ve bu uydunun bazı özellikleri Jüpiter'e benzediği için ona Jüpiter III adını vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri