Yıldızlı K2 belgesi de K1 ve Yıldızlı K1 belgeleri gibi 5 yıl süre içerisinden yenileniyor. 5 yıl dolmadan yapılan müracaatlarda %95 oranında indirim uygulanıyor. Sürenin geçmesi durumunda, trafikte yetki belgesiz taşımacılık cezası ve yetki belgesinin iptaline kadar gidebilecek tehlikeler oluşur.
Yıldızlı K2 belgesi kullanım süresi sınırsız değildir, belgenin 5 yılda bir yenilenmesi gereklidir. Yıldızlı K2 yetki belgesi bulunan gerçek veya tüzel kişiler 5 yılın sonunda belgelerini yenilemek isterlerse %95 indirimle belgelerini yenileyebilirler.
UYARIYORUZ, K belgelerinde, belge geçerlilik tarihinin bitiminden önce K belgelerini yenilemeyenler, Karayollarında yapılan denetimlerde yüklü miktarda para cezasına maruz kalacaklardır.
Yetki belgesi sahipleri tarafından yetki belgelerinin yenilenmesi için yetki belgesinin geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten itibaren: a) 270 takvim günü içinde Bakanlığa yazılı olarak müracaat edilmesi halinde; yetki belgesi, yenileme ücretinin ödendiği tarih esas alınarak yenilenir.
Araç ruhsatı 2 veya daha fazla kişi adına olduğunda müracaat yapılamaz. (Ancak kişinin vergi mükellefiyeti varsa, herhangi bir şirkette ortaklığı varsa, araçta o anda herhangi bir ticari eşya olmasa bile ceza yazılabiliyor.) K Belgesi süresi 5 yıldır.
İlgili 18 soru bulundu
Yıldızlı K2 belgesi de K1 ve Yıldızlı K1 belgeleri gibi 5 yıl süre içerisinden yenileniyor. 5 yıl dolmadan yapılan müracaatlarda %95 oranında indirim uygulanıyor.
K2 belgesi yenileme için yönetmelik
a) 270 takvim günü içinde Bakanlığa yazılı olarak müracaat edilmesi halinde; yetki belgesi, yenileme ücretinin ödendiği tarih esas alınarak yenilenir. Yenileme ücretinin, söz konusu 270 günlük süre içinde ve ödeme tarihindeki geçerli yenileme ücreti olarak ödenmesi şarttır.
Belge bitiş tarihinden itibaren 540 gün içinde belge değerinin %5 ini ödeyerek yenileme yaptırabilirsiniz. Belge bitiş tarihi 540 günü geçmiş ise yetki belgesi iptal edilir.
K2 YETKİ BELGESİ OLAN FİRMALARIN UYMASI GEREKEN KURALLAR
Eklenmeyen araçlara 625 TL cezai işlem uygulanır. * Satılan araçlarının 60 gün içerisinde belgelerinden düşürülmesi gerekmektedir. Düşürülmeyen her araç için 490 TL para cezası yada 5 uyarma cezası verilir.
1) E-devlet şifresiyle giriş yapın. 2) Kurumlar arasından “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını” bulup-tıklayın, 3) “Yetki Belgesi İşlemleri” bölümünden “Yetki Belgesi İlk Başvuru/Yenileme” kısmına giriş yaptıktan sonra açılan sayfanın sağ üstündeki “Yeni başvuru” butonuna basın ve almak istediğiniz yetki belgesini seçin.
K yetki belgesine sahip olanlar, beş yıl olan yetki belge geçerlilik süresi bitmeden 90 gün evvel Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yazılı müracaatlarını yapmak zorundadır. K yetki belgesi, yenileme ücretinin ödendiği tarih esas alınarak yenileme işlemi yapılır.
Gerçek ve tüzel kişilerin, B1, B2, B3, C1, C2, C3, D1, D2, D3, K1, K1(Ö), K1, K2, K2, K3, K3* Yetki belgelerinin ilk defa düzenlenmesi ve yenilenmesi hizmetlerine E-devlet üzerinden ulaşılabilmektedir.
K2* (3,5 ton altı araçlar) :Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili kamyonetlerle eşya taşımacılığı yapacak ve ticari taşımacılık yapmayacaklara verilir.
kişi K2 yetki belgeleri iptal ediliyordu. Yeni düzenleme ile aktif vergi mükellefiyeti şartı bulunan yetki belgeleri için vergi kaydının kapanması durumunda artık iptal işlemi yerine geçici durdurma işlemi tesis edilecektir. Vergi mükellefiyeti açılınca faaliyet tekrar izin verilecektir.
Şahıs firması veya tüzel firma olarak K1 yetki belgesi alabilmenin şartı olan 25-75 ton taşıma kapasitesine sahip araçlarınız varsa ve firmanızın faaliyet konuları içinde taşımacılık hizmetleri veya benzeri mevcutsa, K2 yetki belgenizi K1 yetki belgesine değiştirmek üzere Bakanlığa başvurabilirsiniz.
K Belgesi Araç Düşüm Nedir? K yetki belgesi sahibi olan firmaların sattıkları ticari taşıtı satışı takip ederek en geç 2 ay içerisinde yetki belgesi taşıt belgesinde düşümü yapmak zorundadırlar. Bu sürede düşümü yapılmayan araçlara yenileme işlemi yapılırken işlem başına 370 TL idari para cezası uygulanır.
Sayın K Yetki Belgesi Sahibi; Karayolu taşıma yönetmeliği gereğince, muayenesi biten veya sigortası bulunmayan taşıtlar K yetki belgesinden Bakanlık tarafından resen düşülecektir.
1) Yetki belgeleri, adlarına düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler dışında başkaları tarafından kullanılamaz ve hiçbir şekilde devredilemez. 2) Yetki belgesine sahip tüzel kişiliklerdeki pay sahipliği satış, bağışlama veya muadili bir işlemle el değiştirebilir.
K2 Yetki belgesi yurtiçinde, kendi adına ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür.
Toplam yüklü ağırlığı 3.500 Kg. geçmeyen taşıtlarla yapılan hususi taşımalar için yetki belgesi indirim oranı %75 olarak belirlenmiştir. K2 Yetki Belgesi Ücreti : 44,264TL. Toplam Yüklü Ağırlığı 3.500. Kg. geçmeyen araçlar için uygulanan %75 indirimli K2* Yetki Belgesi Ücreti: 11066TL.
Yenileme işlemi yaptırılmayan veya herhangi bir nedenle iptal edilen K Belgeleri, talep edilmesi halinde belge ücretinin yüzde 50'sinin ödenmesi koşuluyla tekrar alınabilecektir. Yönetmelik değişikliği ile bu imkan başta olmak üzere yapılan diğer yenilikler yurt içinde taşımacılık sektörüne olumlu katkı sağlayacaktır.
Ziraat Bankası ve Vakıflar Bankasına size özel olarak verilecek ödeme numaranız ile birlikte yatırılmaktadır.
Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre alınan yetki belgelerinin süresi 5 yıldır. MADDE 19 – (1) Yetki belgesi sahipleri, yetki belgelerinin yenilenmesi için, yetki belgesinin geçerlilik süresinin bitim tarihinin doksan gün öncesinden itibaren Bakanlığa yazılı olarak müracaat edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri