Yumurta. Ceviz, fındık ve kaju benzeri kuru yemişler. Üzüm, nar, incir, avokado, böğürtlen, kivi, yaban mersini gibi meyveler.
K vitamini aslında bir grup bileşiktir. Bu bileşiklerin en önemlileri K1 vitamini ve K2 vitamini olarak görünmektedir. K1 vitamini yapraklı yeşilliklerden ve bazı diğer sebzelerden elde edilir. K2 Vitamini büyük ölçüde et, peynir ve yumurtalardan elde edilen ve bakteriler tarafından sentezlenen bir bileşikler grubudur.
Kuru yemişlerden fındık, ceviz, kaju K vitamini açısından zengindir.
İlgili 40 soru bulundu
Vücutta K vitamini fazlalığı çok nadir görülür ancak K vitamininin fazla alınması, kanın pıhtılaşmasına ve damar tıkanıklığına, karaciğer fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilir. Yüzde ateş basması, kaşıntı, kızarma, terleme ve göğüs sıkışması gibi şikayetlere neden olabilir.
K vitamini eksikliğinde görülen en önemli belirti aşırı kanamadır. Vücutta kesilen veya yaralanan bir bölgede kanın pıhtılaşmasının gecikmesine bağlı olarak aşırı kanama görülebileceği gibi vücudun herhangi bir yerinde yara veya kesik olmadan nedensiz kanamalar da meydana gelebilir.
Aynı zamanda yeşil çay da K vitamini açısından zengin içecekler arasında yer alır. Günde 1 fincan yeşilçay içerek, günlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Süt ve süt ürünleri de K vitamini açısından etkili besinlerdir.
Süt ürünleri kas, iskelet için son derece önemli besinler arasındadır içerisinde de bol bol K2 vitamini barındırmaktadır özellikle yoğurt, kefir ve süt gibi ürünlerden bol miktarda K2 vitamini alabilirsiniz.
“Temel kaynağı yeşil yapraklı sebzeler olan K vitamininin en önemli özelliğinin pıhtılaşmayı sağlamak olduğu artık hepimizce bilinmektedir. Zaten ismi pıhtılaşmadaki önemi ortaya konduktan sonra verilmiştir; K Almancada pıhtılaşma anlamına gelen Koagülation kelimesinden gelmektedir.
K vitamini, K1 ve K2 vitaminlerine bölünmüş bir grup besindir. K1 vitamini kan pıhtılaşmasında rol alır ve K2 vitamini kemik ve kalp sağlığına yarar sağlar. Bununla birlikte, bu vitaminin alt tiplerinin rolleri hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
K2 vitamini, bakteriler tarafından sentezlenen bir vitamin olduğundan, genellikle fermente etler, peynirler ve hayvansal gıdalar gibi fermente ürünlerde daha çok bulunur. Doğal olarak K2 vitamini içeren besinler ise; bezelye, brokoli, ıspanak, meksika fasulyesi, çilek, kivi, böğürtlen ve fındık şeklinde sıralanabilir.
B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur. B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Bu vitamin eksikliğinin belirtileri, bitkinlik, kronik asit ve depresyondur.
Peynirde A, D, E ve K vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin yer alır. Aynı zamanda 100 gram peynir içerisinde 422 gram kalsiyum bulunması, peyniri kemik ve diş sağlığı üzerinde olumlu etkileri ile bilinen önemli bir kalsiyum kaynağı haline getirir.
Buğday, ekmek, yulaf ve tahıllı gıdaların içerisinde yüksek oranda K vitamini bulunmaktadır.
1) Kalp Dostu Fındık
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır.
Günlük K vitamini ihtiyacı yaşa ve cinsiyete, gebelik durumuna ve sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir. Fakat genel olarak yetişkin bireyler için vücut kütlesinin her 1 kilogramı başına 1 mcg K vitamini alımı önerilir.
Kırmızı et K2 vitamini içerir. Ciğer de bu etlerden biridir. Düzenli şekilde iyi pişmiş ciğer tüketerek K2 vitamini gereksinimi karşılanır.
Karaciğer, hayvansal yağ, yumurta sarısı ve peynir gibi hayvansal gıdalar K2 vitamini yönünden zengindir ve sağlıklı bir bağırsak florasının da K2 sağladığı düşünülmektedir.
Kısa bir not daha: Bitkisel yağlar içinde sadece zeytinyağı K vitamini içeriyor. Ayrıca zeytinyağı bağırsaklarda K1'den K2 üretimini de teşvik ediyor.
K2 vitamini fermente gıdaların içinde de bulunmaktadır. Geleneksel ev yapımı turşumuz, yoğurdumuz, kefirimiz, ev yapımı sirke, ev yapımı şalgam suyu, ev yapımı salça, taze peynir, halis tereyağı v.s gibi pek çok gıda doğal K2 vitamini içerir.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; bu vitaminlerden en üst düzeyde verimi alabilmek için D3 ve K2 vitaminini kombine şekilde almak daha etkili (1). Çünkü D3 ve K2 vitaminleri bir arada bulunduğunda birbirlerinin etkileri artırırken, yan etkilerini de azaltmaya yardımcı olmakta.
Intravenöz formu oral olarak da verilebilir. Her ikisinin de 24 saat içerisinde etkinliği aynı olmakla birlikte, intravenöz yolla etki başlangıcı daha hızlıdır (6-8 saat).
Havucun Besin Değeri
İçeriğinde A vitamini öncülü karotenoidler, B3, B6, C ve K vitaminleri ve folik asit bulunur. Havucun rengi içinde bulunan karotenoidin türüyle ilgilidir. Genellikle bilinen turuncu havuçta ß-karoten (beta karoten) bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri