Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, milli muharip uçak KAAN'ın ilk uçuşunda 13 dakika havada kalarak 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını bildirdi. Kotil, KAAN'ın ilk uçuşu dolayısıyla sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Temel Kotil, paylaşımında, "Bugün gurur günümüz.
TUSAŞ tarafından yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan Türkiye'nin İlk Milli Savaş Uçağı KAAN'ın ilk uçuşu 21 Şubat 2024'te gerçekleştirildi. Saat sabah 08.50'de pisten teker kesen KAAN 13 dakika havada kalarak 8000 feet irtifaya ve 230 knot hıza ulaştı.
KAAN, sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanı'nda yeniden piste çıkarak motor çalıştırdı ve ilk kez havalandı.
Türkiye'nin yarım asrı geçkin bir süre sonra kendi imkanlarıyla ürettiği ilk muharip savaş uçağı KAAN bu tarihte gökyüzüyle buluştu. Uçuş operasyon; KAAN günaydın!
Halihazırda KAAN'ın ikinci prototipi üretim sürecinde. Seri üretime kadar 7-8 adet prototip inşa edilecek. 2028 yılında TSK'ya teslim edilecek olan modellerin tamamında AESA radar bulunacak. Uzun ve yoğun test sürecinde uçakta değişikliklerin olması da muhtemel.
İlgili 17 soru bulundu
Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Milli Muharip Uçağımız KAAN, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Bu gurur projesini ülkemize kazandıran Türk Havacılık Uzay Sanayii ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığını kutluyorum." ifadelerine yer verdi.
Norimono News internet sitesinde ise "Türkiye'nin geliştirdiği savaş uçağı KAAN, ilk uçuşunu başarıyla tamamladı." ifadesi kullanıldı. İsim olarak "KAAN" kelimesinin anlamına değinilen haberde "KAAN'ın, 'hükümdar' veya 'kralların kralı' anlamına gelen Türk kökenli erkeksi bir isim" olduğu belirtildi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN, Çarşamba günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN'ın uçuşunda 13 dakika havada kaldığını, 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını söyledi.
5. nesil milli muharip uçağı KAAN'ın özellikleri ne? - YouTube.
Elektronik harp insansız uçağı ile birlikte görev yapacak KAAN, hedefini çok daha uzun bir menzilde tespit, takip ve köreltme gibi faaliyetleri icra edebilecek. Tanker İHA ile KAAN savaş uçağının ve beraberindeki unsurların operasyonel menzili de artacak.
Performans: 40,000 feet. yükseklikte Maksimum kısa süreli hız: Mach 2.02 (693 m/s) 40.000 feet. yükseklikte dayanımına göre maksimum hız Mach 1.89 (648 m/s) Taktiksel maksimum menzil (iç yakıt tankı ve 6 tane 500 pound'luk bomba ile) 360 deniz mili(yaklaşık 600 km).
Finans Merkezi - Milli Muharip Uçak KAAN İlk Uçuşunu Yaptı | 21 Şubat 2024 - YouTube.
KAAN ilk uçuşunu yaptı (21 Şubat 2024): BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE - YouTube.
Bloomberg tarafından yapılan habere göre Türkiye, Milli Muharip Uçak KAAN'da kullanmak amacıyla F-16 savaş uçaklarında kullanılan GE Aerospace motorlarının ortak üretimi için ABD'den izin istedi. Bu bağlamda KAAN, GE üretimi F110 motorlarını kullanmakta.
Milli Muharip Uçak KAAN'ın 15-20 Ton Silah Taşıma Kapasitesi Var! Eray Güçlüer Aktardı - YouTube.
İşte KAAN'ı Uçuran Pilot: Barbaros Demirbaş!
Hisse dağılımları TEI'nin %50,5'lik hissesi TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'ye, %46,2'lik hissesi General Electric şirketine, %3,3'lük hissesi ise Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Türk Hava Kurumuna aittir.
Türkçe kullanımı Kagan (Kağan)'dır. Kaan Moğolcasıdır.
Kaan ismi, Türkçe kökenli bir isimdir ve Türk ve Moğol halklarında bir unvan olarak kullanılmıştır. Tarihsel olarak büyük hükümdar veya hakan anlamına gelir.
Böylelikle Türk Hava Kuvvetleri toplam 270 adet F-16C/D (Block 30/40/50/50+) uçağa sahip olmuştur ve 2021 yılına kadar toplam 25 F-16 kaybedilmiştir. 2024 yılında ise Türk Hava Kuvvetleri tamamı F-16C olmak üzere toplam 157 F-16'ya sahiptir. Birçok TUSAŞ üretimi F-16 ise yabancı ülkelere satıldı.
Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen, Türkiye`nin en önemli teknoloji projelerinden KAAN`ın uçuşuna yönelik tüm testler tamamlandı. Bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştiren KAAN gökyüzüyle buluştu.
Özgün Motor Geliştirme Projesi tamamlanıncaya kadar KAAN'da hazır motor kullanılarak hava aracı geliştirme faaliyetleri sürdürülecektir. 5'inci nesil çok rollü savaş uçağı olan KAAN, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri