Çimento, 1. Kireç, 6 Kum (hacimsel) karışımlı harç ile kaba sıva yapılabilir.
Kaba sıva harcı içerisinde genellikle kum, çimento, kireç ve su kullanılmaktadır.
Kireç, harç / yüzey arasındaki boşlukları doldurur. Kirecin sıvada fazla kullanımı duvarın yüzey basınç mukavemetini azaltır. Kireç miktarı arttıkça sıvanın su tutabilme özelliği artmakta buna mukabil mukavemet düşmektedir. Kireç, sıvanın duvara karşı bağlayıcı gücünü arttırır.
Çimento sıva ile karşılaştırıldığında, kireç sıva yine daha nefes alabilir, esnek ve çevre dostudur. Aynı zamanda daha iyi bir ısı yalıtkanıdır ve duvarla mükemmel bir bağlantı sağlar.
-Çimento takviyeli kireç sıvalar, yeterli mukavemeti yeterli aşınma direnci ve uygun esnekliği ile her türlü düşük veya yüksek mukavemetteki duvar ve tavan yüzeylerine iç ve dış sıva olarak uygulanabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir. Titreşim: Titreşim, özellikle duvara yakın çalışan ağır makineler veya inşaat çalışmaları gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve çatlaklara neden olabilir.
Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Sonrasında uygulama yüzeyinin 1 hafta boyunca nemli kalması sağlanmalıdır.
Sıvı Kireç - Sıva Katkısı
Sıvalarda kireç yerine kullanılan, akışkanlaştırıcı ve işlenilebilirlik kazandırıcı sıvı katkıdır. Sıvalarda kireç katılmış gibi kolay işlenilebilirlik kazandırır, pürüzsüz yüzeyler oluşturulmasına imkan tanır.
Kaba sıvanın duvarda sabit kalabilmesi için yüzeye bir kat harç serpilir. Sıva işleminde 1 ölçekli çimento ve 3 ölçekli kum kullanılabilir. Kaba sıva için 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu, 9 ölçü kum ve ince sıvada 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu kullanabilirsiniz.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
Eskimiş ve rustik bir görüntü bırakması nedeniyle tercih edilen kireç aynı zamanda antibakteriyeldir, duvarların nefes almasını sağlayarak duvarda sıkışan nemin kaçmasına da yardımcı olur.
Kaba sıva kuruduktan sonra üzerine ince sıva yapılır.
Kireç ve çimentolu harç: 1 metreküpünde 225 kilogram çimento, 0,170 metreküp sönmüş kireç barındırıyor. Katılaşma süresini uzatmak için içine az miktarda kireç katılmış çimento harcıdır. Tras-Kireç Harcı, Trası, sönmüş kireç ve kumla karıştırılarak yapılan harçtır.
İşçiliği kolaylamak, yumuşak ve yapışkan çimento harcı elde etmek için çimentoya kireç ilave edilmektedir. Kireç, sıvaların su tutma niteliğini artırmaktadır. Ayrıca kireç çimentonun uygun koşullarda hidrolik bağlar oluşturarak donabilme için su rezervini ve priz süresini de ayarlamaktadır.
Kaba sıva kalınlığı yaklaşık olarak, bina içinde 15 mm -20 mm ve dış cephede 20 mm -25 mm kalınlığında olmalıdır. Kaba sıva yapılmadan önce, kapı ve pencere kasaları takılmış olmalıdır.
Sıva içerisinde kullanılan kireç miktarında artış yapıldıkça su tutabilme özelliğinde de artış yaşanmaktadır. Bu sebepten dolayı da mukavemet düşmektedir. Sıvanın duvara bağlayıcı özelliğini artırabilmek amacıyla kireç kullanılmaktadır.
Not: Toplam kum'un 2/3'ü kaba kum, 1/3'ü ince kum olmalıdır. 1 m3 iç cephe sıvası harcında = 50 kg kireç kullanılır.
·SIVA : Kaba Sıva = 1m3 Kaba Kum + 200 Kg Çimento + 0,170 m3 (7 Torba) Kireç ile ortalama 2 CM.
Kaba sıva harcı yapımında 5 veya 7 mm'lik elekte elenmiş dişli kum kullanılır.
Kireç taşı kullanım alanı oldukça geniştir ve birçok alanda kullanılabilir. Kireç taşı, yani kalker, kirecin hammaddesidir. Bunun dışında çimentonun da %60-70 oranında hammaddesi kalkerdir. İnşaat sektöründe sıkça tercih edilen kalker; aynı zamanda soda üretiminde, cam endüstrisinde ve şeker üretiminde de kullanılır.
Kireç sıva, birinci tabaka kaba sıvada orta kum, ikinci tabaka ince sıvada perdah kumu kullanılarak yapılır. Önce hazırlanan yüzeye kaba sıva yapılır, yeteri kadar sertleştikten sonra üzerine ince sıva yapılır. Mastarla yüzey kontrol edilir ve tahta ile gerekli düzeltmeler yapılır.
Kireç harçları, taş, tuğla ve hazır beton malzemelerle duvar örülmesinde bağlayıcı olarak, duvar kaplamalarında ise derz dolgusu olarak kullanılır (Uzun 2007). malzemedir. Çimento harcı ise, çimento, kum ve suyun belirli oranlarda karıştırılması sonucu elde edilen plastik yapıda bir bağlayıcıdır.
Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası
Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve birçok modern çimento sıvasının aksine nefes alabilir. Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur.
numara kum diye sınıflandırılıyor. Kalın sıva 3 numara kumla yapılırken, ince sıva 0 numara kumla yapıyor. 0 numara kum nehirlerden çıkartılıyor, 1,2,3,.. ve diğer kalın kumlar büyük kaya kütlelerinden kırıla kırıla elde ediliyor.
Kaba sıva; 3 mm'lik elekten geçen kum, bağlayıcı ve su ile karıştırılarak hazırlanan sıvadır. Kaba sıva yüzeye genellikle 2 tabaka halinde uygulanır. İlk tabaka normal harca göre biraz daha sulu yapılarak serpme şeklinde uygulanırken ikinci tabaka plastik kıvamda hazırlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri