2 aylık bebek zekâ gelişimi açısından en önemli gelişme sestir. Artık bebekler sesleri net olarak duyuyor hatta sesin geldiği yöne doğru başını çevirebiliyor. Bu dönemde bebeğiniz sesleri dinlemeye bayılıyor. Hatta tüm odağını sesinize verebilir.
Az uyuyan bebekler daha mı zeki? Hayır, bunun doğru olduğunu gösteren herhangi bir araştırma yok. Az uyuyan her bebeğin zeki olduğunu söyleyemeyiz.
İlgili 41 soru bulundu
Çoğu ebeveyn için bebeğine aşık olma süreci doğumdan önce başlar. Bebekler ise ebeveyne olan sevgi hislerini doğumdan sonraki 2-4 ay arası dönemde net şekilde göstermeye başlarlar. Bebeğinizin sizinle bağ kurmaya başladığını, ona gösterdiğiniz duygusal tepkilere karşılık almaya başladığınızda anlarsınız.
Burada da anne babanın, kendi duygularını ve çocuğun duygularını isimlendirip açıklaması, çocuğa güven verir. On ikinci ayda bebek hem kendi duygularını hem de başkalarının duygularını anlamaya hazırdır. Mutluluğu, üzüntüyü ve kızgınlığı anlar.
Hayata yaşıtlarından daha geç adapte olma, yapılması gereken ritüellerde geç kalma durumu olarak ifade edilebilir. Konuşmayı geç öğrenmesi ya da öğrenememesi zeka geriliği belirtisi olabilir. Günlük hayatta temel becerilerin sergilenmesinde güçlük çekilmesi de zeka geriliği problemleri arasında yer alabilir.
Bunlar; taşıyıcı taraması, ultrason taraması ve son olarakta kan tetkikleri ile yapılan taramadır. Tarama testi sonuçları pozitif çıkarsa, bebeğin sağlığını kontrol etmek için ileri tanı testleri önerilir. Bütün hamile kadınlar için önerilen bazı sakatlık testleri vardır.
Bebeklerde zeka geriliği yada üstün zeka gücünü erkenden öğrenmek mümkündür. Bebek daha anne karnındayken yapılacak testler ile birlikte bebeğin doğumundan sonra yaptırılacak testler oldukça önemlidir. Bebeğin hangi alanlara eğilimli olduğunu da yine gelişen teknoloji ile öğrenmek mümkündür.
Konuşma gelişiminin yaşıtlarından önce başlaması bebeklerde üstün zekâ belirtileri arasındadır. Üstün zekâlı bebekler ilk kelimeyi çıkartmalarından itibaren konuşmak için çabalar. Üstün zekâlı bebekler konuşma serüvenine erken girdikleri için konuşmayı daha erken geliştirerek uzun cümleler kurmaya devam eder.
Genellikle 5 yaş öncesine uygulanan gelişim testleri bir ebeveyn ile beraber yapılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan zeka testleri DENVER-2 Gelişim Testi ve Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) 'dir. Zeka testleri zihinsel performansı ölçmek için kullanılan ve sonucunda “zeka yaşı” elde edilen testlerdir.
Gece geç uykuya dalan bebeklerde büyüme hormonundan yararlanamaz" dedi. Medicana Int. Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Çınar Yakar, uykunun vücudumuzun şarj olması için vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, "Uyku sanıldığı gibi pasif bir dinlenme hali değildir.
Bebeğin Zeka Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebeğin zeka gelişimi anne karnında başlar. Beyin hücrelerinin anne karnında oluşumu ilk 3 aydan itibaren gerçekleşir. Bu hücreler bebeğin zeka gelişiminin temelidir.
2-5 aylık süreçte bebek gülme, gıgıldama gibi hoşnutluk belirten sesler çıkarmaya başlar. 4-8 ay arasında sesli ve sessiz harfleri öğrenir, tek hecelik sesler çıkarır ve halk arasında “agulama” olarak bilinen konuşma dönemi başlamış olur.
2 yaş ve sonrasında güçlü konsantrasyon yeteneğine sahip olması, uzun süreli dikkat yeteneği olması. Görüp gözlemledikleri, duyduklarını ve deneyimlerini asla unutmama, mükemmel bir hafıza performansı sergileme. Aşırı meraklılık ve sürekli soru sorma.
Gebelik testi pozitif çıksa da tam olarak sevinmeniz ve bunun sağlıklı bir gebelik olduğundan emin olmanız için ultrasonda gebelik kesesinin görülmesi ve kalp atışlarının duyulması beklenmelidir.
8. Aylık bebek gelişimi:
İsmi seslenilince dönüp bakar. Ayna da kendisine bakmayı sever. Sesinizden kızgın ya da neşeli olduğunuzu anlayabilir.
Zeka düzeyi çeşitli zeka testleri kullanılarak elde edilmektedir.Çocuğun yaşına,duyusal gelişimine uygun değerlendirme testleri ile değerlendirilir. IQ ( intelligence quotient) dediğimiz sayısal değer zeka bölümünü göstemektedir.70 altında çıkan değerler zeka geriliği olarak kabul edilmektedir.
3-6 ay arası: Gürültü olduğunda uyanıyor. Çevresindeki seslerin nereden geldiğini bulmak için sesin kaynağına dönüyor. 6-12 ay arası: 'Da da', 'ba ba' gibi sesler çıkarmaya başlıyor. İsmi söyleyince tepki veriyor ve çıngırak gibi oyuncakların sesinden hoşlanıyor.
Bebeklerin özürlü olması ve ölümünde 3 önemli neden vardır. Bunlar fetal (cenin) anomaliler, plasenta (bebeğin eşi)'nın yetersizliği ve erken doğumlardır.
Üç aya dek çıkartılan bebek sesleri evrenseldir, karşılıklı gülme ve ses çıkartmaya başlarlar. Bebekler büyüdükçe kendi dillerindeki kelimeleri oluşturan konuşma seslerini ayırmaya başlarlar. 6 aylıkken çoğu bebek ana dillerinin temel seslerini tanır.
1-2 aylık bebekte kucak alışkanlığı
Yani bebek için annesi ve kendisi bir bütündür. Anne ve bebek arasındaki bu iç içe olma hali, bebeğin temel güven duygusunun gelişimi için çok önemlidir. Bu dönemde annenin bebeğin bu ihtiyacının bilincinde olması ve bebekten uzun süre ayrı kalmaması gerekir.
Biberona alışan bebek, onun kolaylığını memede bulamayınca, kolayı seçerek, memeyi red eder. Bazen de büyüme atağına girer. Her gün güzelce emen bebek, birden memeyi istemez, anne aç olduğunu düşünerek, emzirmeye zorlar, bebek iyiden iyice daha çok reddeder ve memede bir kavgadır alır başını gider.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri