Kabahat; hukuk düzeni tarafından yapılması yasaklanmış, yapılması durumunda ilgili makamlar tarafından idarî para cezası, mülkiyetin kamuya geçirilmesi ve ilgili kanunlardaki diğer yaptırımla karşılanan hem kast ile hem de taksirle işlenen fiilleri ve haksızlığı ifade eder.
Ağırlıklarına göre suçları derecelendirmeye veya ayrıma tutan kanunlara göre, ikili, üçlü ve dörtlü ayrımlar benimsenmiştir. Buna göre ikili ayrım cürüm ve kabahat veya cürüm, cünha; üçlü ayrım; cürüm, cünha, kabahat veya cü rüm, cünha, hafif suç; dörtlü ayrım ise, cinayet, cünha, hafif cünha, kabahat şeklindedir.
1.1.
Kabahat sözcüğünün kelime anlamı, “uygunsuz hareket, çirkin, yakışıksız davranış, suç, kusur, töhmet” olarak ifade edilmiştir. Türk Dil Kurumu güncel sözlüğünde, hukuki anlamda kabahat, “hafif hapis, para cezası veya meslek veya sanattan alıkonulma ile cezalandırılan suç” şeklinde tanımlanmıştır.
Kabahat niteliğindeki fiiller kabahatlar kanununda özel olarak düzenlenmektedir. Örnek vermek gerekirse; trafik cezaları, dilencilik, tütün mamullerinin tüketilmesi, çevreyi kirletme, kimliği bildirmeme, emre aykırı davranış gibi durumlar kabahat olarak karşımıza çıkmaktadır.
İdari cezaların bir kısmının (hepsinin değil) nedeni de kabahatlerdir. Türk hukukunda kabahatler suç değildir ve bu nedenle bunların cezaları mahkemelerce verilmez. (Bazı ülkelerde ise kabahatler suçun bir türü sayılır). Türkiye'de Kabahatler Kanunu uyarınca bunlara İdari Para Cezası uygulanır.
İlgili 27 soru bulundu
Daha önce de belirttiğimiz üzere idari para cezası Kabahatler Kanunu'nda belirtilen ve kabahat niteliğindeki eylemler neticesinde verilen bir yaptırım türüdür. Dolayısıyla adli bir makam tarafından verilen bir ceza niteliğinde olmadığı için adli sicile de işlenmemektedir.
(4) 4.12.2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun yer bakımından yetki kuralları kabahatler açısından da geçerlidir. Madde 23- (1) Cumhuriyet savcısı, kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde bir kabahat dolayısıyla idarî yaptırım kararı vermeye yetkilidir.
İdari para cezası ödeme mecburiyetinde olan kabahatin faili, idari para cezasının olup olmadığını, gerekse elektronik ortamda e-devlet ve ceza ile ilgili kurumun internet sitesi vasıtasıyla gerek fiziki olarak tebligat ile öğrenebilir.
SGK tarafından verilen idari para cezaları kurumun kendisi tarafından tahsil edilmekte olup bizzat kuruma, bankalara veya PTT şubelerine ödenebilmektedir. Trafik cezaları, vergi dairesine, bankaya veya PTT'ye ödenebilir.
3. İdari Para Cezasına İtiraz Nereye Yapılır? İdari para cezalarına itiraz, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 27. maddesi gereğince aksine bir düzenleme bulunmadıkça genel itiraz yolu ile yapılmaktadır. Kabahatler Kanunu'nun ilgili düzenlemeleri gereği genel itiraz mercii Sulh Ceza Hakimliği'dir.
İdari para cezası, kabahat karşılığında kanunda öngörülen ve kanunda açıkça gösterilen idarî kurul, makam veya kamu görevlileri tarafından verilen karar uyarınca kişiden alınan parasal nitelikte yaptırım şeklinde tanımlanabilir.
2-EMRE AYKIRI DAVRANIŞ
5326 sayılı kanunun 32. maddesine göre, yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket etmek kabahat sayılmıştır.
Usulsüzlük, VUK'un 351. maddesinde düzenlenmiştir. Usulsüzlük vergi kanunlarının şekle ve usule mütaallik hükümlerine riayet edilmemesidir. Usulsüzlük kabahatinde vergi kanunlarının şekle ve usule ilişkin hükümlerine uyulmamasıdır. Burada bir vergi kaybı söz konusu olmadığından tehlike cezalandırılmaktadır.
Suç, toplumsal düzenin devamı açısından korunması gereken hukuki değerlerin ihlali niteliğini taşıyan haksızlık teşkil eden insan davranışlarıdır. Kabahat ise, karşılığında idari uygulanması öngörülen haksızlıktır.
Zira DMK 48/A–5 nolu alt bentte kasten işlenen suçtan bahsedildiğinden taksirle işlenen suçlar memuriyete engel olmamaktadır.
Bu yaptırımların hepsine, idare tarafından idari usullere göre karar verilmekte, infazı da yine idare tarafından gerçekleştirilmektedir. İdari usullere göre yapılmış bu idari işlemin yargısal denetimini biz yine adli yargıya verdik.
Adli para cezası ceza hukuku bağlamında mahkumiyet gibi adli sicil kaydına işleyen cezalardır. Para cezası ödenmediği sürece adli sicilde yer almaya devam eder. Adli para cezasına ilişkin ceza kesinleşmeden sonra sicile kaydedilir. Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez.
Söz gelimi; hakim 50 gün belirlemiş olsun, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı takdir edilecektir. Bu takdirde alt sınır 20,00-TL, üst sınır ise, 100,00-TL'dir (TCK M.52/2).
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
Vergi Usul Kanunu'na göre vergi ziyaı, mükellefin ya da yetkili kişinin vergilendirme ile ilgili sorumluluklarını zamanında yerine getirmemesi durumudur. Sorumluluğun eksik yerine getirilmesi nedeniyle verginin zamanında veya tam tahakkuk ettirilememesi de bu kabahatin kapsamındadır.
Adli Para Cezasının Ödenmezse Ne Olur? Yetkili mahkeme tarafından uygun görülen adli para cezası ödenmezse cezası hapis cezası olarak değiştirilir. Buna bağlı olarak da kişinin kamu yararına çalışması uygun görülür. Hükümlü ceza miktarına göre belirlenen gün sayısınca çalışma yapar.
Mezkur kanunun “Emre aykırı davranış” başlıklı 32. Maddesinde “Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Bilindiği gibi, 31.3.2005 tarihli ve 25772 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5326 sayılı Kabahatler Kanunu 1.6.2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Koronavirüs pandemisiyle ilgili kesilen idari para cezaları iptal edilmişti. Cezaları ödeyenler için de devlet tarafından geri ödeme biçimi belli oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 31 Aralık 2024'e kadar başvuranların ödedikleri cezalar iade edilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri