Ekokardiyografi, bu bilgiler sayesinde bazı hastalıkların tespit edilmesini sağlayabilir: Kalp krizinden kaynaklanan hasarlar. Kalp yetmezliği. Doğuştan gelen kalp hastalıkları
Tanı yöntemlerinde akciğer filmi, elektrokardiyografi (EKG) ve en birinci olarak görülen kalp ultrasonunda (ekokardiyografi) kalbin kasılma gücü ölçülerek, kasılma zayıfsa kalp yetmezliği tanısı konulabilmektedir.
BNP ve NT-proBNP, kalp yetmezliğini teşhis etmeye ve izlemeye yardımcı olmak için kullanılan basit bir kan testleridir. Pro-BNP ve NT-proBNP test sonuçları farklı değerler sağlar. B tipi natriüretik peptid (BNP), kalbiniz tarafından üretilen bir hormondur.
Kalbe ait birçok hastalığın tespitinde kullanılan ekokardiyografi etkili bir yöntemdir. Bir ekokardiyografi cihazı kalp atımlarını kaydeder. Yapay kalp kapakçıklarının mevcut durumu ekokardiyografi cihazı ile incelenebilir. Ayrıca kalp kası büyümeleri de ekokardiyografi cihazı ile görüntülenebilmektedir.
Mevcut yapısal bozukluklar ile hasarlar bu şekilde tespit edilir. Daha sonrasında ise kalp yetmezliğinin ayırıcı tanısı için kan testleri, akciğer filmi, egzersiz testi, akciğer fonksiyon testi, manyetik rezonans görüntüleme, anjiyografi, kalp kateterizasyonu, tomografi ve nükleer tıp yöntemleri kullanılır.
İlgili 35 soru bulundu
Kalp yetmezliğinin teşhisinde kullanılan en etkili yöntem ekokardiyogramdır. Ekokardiyogram ile ses dalgaları kullanılarak kalbin detaylı şekilde görüntüsü çıkarılabilir. Bu sayede kalpteki olası hasarlar ve yapısal bozukluklar tespit edilebilir.
Kalp yetmezliğinin temel iki belirtisi vücutta sıvı birikmesine bağlı ödem ve nefes darlığıdır.
Kalp içi boşluklarda pıhtı (trombüs) araştırılması, Ayrıca kalp romatizması, kapak hastalıkları, kalp yetersizliği, kalp krizi, doğumsal kalp hastalıkları gibi birçok konuda eko ile değerli bilgiler alınır.
Eko, Tedavi öncesi kalbin sağlığıyla ilgili çok kıymetli bilgiler vermektedir. Kalp kapakçıklarının durumu, kalp odacıklarının boyutu ve fonksiyonu, kalbin kullandığı kanın hızı hakkında verdiği bilgiler tanı ve teşhis aşamasında tedaviye karar verme sürecini etkilemektedir.
Tüm bunlar dikkate alındığında bugün için kalp yetersizliği tedavisinde mortalite ve morbidite yararının yanısıra güvenliğin de kanıtlandığı tedavi hedefi aralığı olarak kalp hızının 60-70 atım/dk olarak belirlenmesinin uygun olacağı söylenebilir.
EKG, kalp hastalıklarının teşhisinde hekimin muayene bulguları, tahliller ve filmlerle birlikte değerlendirildiğinde daha fazla yardımcı olabiliyor.
BNP ve NT-proBNP kalple ilgili ve kalp dışı birçok nedene bağlı olarak yükselebilir. Kalple ilgili nedenlerin başında kalp yetersizliği ve akut koroner sendromlar gelir. Sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu değerleri ile BNP ve NT-proBNP arasında belirgin bir ilişki vardır.
Kalp yetersizliği yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Nadiren veya düzeltilebilir nedene bağlı ise normale gelebilir. Kalp yetersizliği için risk altında olan ya da kalp yetersizliğine aday olguların tespiti ve erken dönemde yapılacak tedavi ve girişimler ile kalp yetersizliği önlenebilir bir hastalıktır.
Kalp yetmezliği kimlerde görülür? Her yaşta görülebilen bir hastalık olsa da, çoğunlukla yaşlı popülasyon hastalığıdır. Kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, kalp kapağı hastalığı, kalp kası hastalığı veya iltihabı ve doğumsal kalp hastalıkları kalp yetmezliğine neden olabilir.
EF, her kalp atışında kalbin kendine gelen kanın ne kadarını pompaladığını gösterir. Normal EF %50-70 arasındadır. (Yani kalp, kendine gelen kanın %50-70'ini vücuda pompalamaktadır.). Yüzde 40'ın altındaki EF değerleri genellikle sistolik KY tanısını koydurur.
Damar tıkanıklığı nasıl anlaşılır? Eğer damar tıkanıklığı şüphesiyle hastaneye başvurduysanız, burada yapılması gereken testlerin tamamını doktor önerecektir. Fakat genellikle bu tür durumlarda damarın tıkalı olup olmadığını anlamak için EKG uygulanmaktadır.
Damar Ultrasonu ile Neler Araştırılabilir? Damar ultrasonunda; damar tıkanıklıkları, kalp kapağı problemleri, kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, damar daralması – genişlemesi, kan akışındaki bozukluklar ve daha birçok sağlık problemleri görüntülenebiliyor.
Damar sertliği için öncellikle fiziki muayene yapılarak hastalık öyküsü dinlenmelidir. Ultrason, EKG (Elektrokardiyografi), EKO (ekokardiyografi), efor testi ve kalp sintigrafisi tanı yöntemleri arasında bulunur. Damar sertliğinin kesin tanısı için anjiyo yapılması önerilir.
Ekokardiyografi kalbin ses dalgaları yolu ile (ultrason) iç yapısının ve işlevlerinin incelenmesidir. Ses dalgalarının iletilmesini sağlayan bir alet (transdüser) vasıtası ile yapılır. Transdüser göğüs duvarının değişik yerlerine uygulanarak, kalbin duvarları ve kapakları değişik pozisyonlarda incelenir.
Ritm Holter: Kalp ritminin belirli bir süre (genellikle 24 saat veya daha uzun süreli) EKG kaydının alınarak kaydedilmesidir. Ekokardiyografi (EKO) : Kalp yetmezlikleri ve kalp kapaklarındaki bozuklukların tanısında kullanılan EKO bir prop aracılığıyla kalp yapısının incelenmesini sağlar.
Efor testi, kalbinizin fiziksel aktiviteye nasıl yanıt verdiğini ölçer. Efor testi genellikle bir koşu bandında veya bisiklette yapılır. Efor testi, doktorunuzun egzersizle ilgili belirtileri değerlendirmesine yardımcı olur. Genellikle, bu test sırasında kalp atış hızınız ve kan basıncınız ölçülür.
Evre A: Kalp yetmezliği 1. evre olan evre A'da damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon gibi risk faktörleri bulunur ancak kalpte belirgin bir hasar oluşmaz. Evre B: Risk faktörleriyle birlikte kalpte hasar da olur ancak henüz yetmezlik belirtisi ya da şikayeti yaşanmaz.
Kalp yetersizliği olan kişiler, bazen, öksürükle beraber hafifçe kanla boyanmış sümüksü, kalın balgam çıkarabilirler. Bu durum genellikle kalp yetersizliğinde yatkınlığın fazla olduğu akciğer enfeksiyonlarıyla birlikte görülür (Pnömoni/Zatürre).
Örneğin; kalp yetmezliği olarak da bilinen kronik kalp yetmezliği, ödemle sonuçlanan en yaygın kalp hastalıklarından biridir. Kalp hastalığı durumunda bacak ve ayak bölgesinde de ödem oluşabilir. Ödem genellikle ağrılı şişlikler ile fark edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri