Kabak çekirdeği hem sinir hem de bağışıklık sistemine olumlu etkisi olan bir gıdadır. Bal: Her derde deva olarak görülen bal baş dönmesi tedavisinde de kullanılır.
Kabakçekirdeğine şiddetli alerjik reaksiyon, yani anafilaksi ölümcül olabilir. Bununbelirtileri arasında hızlı nabız, şok, tansiyonda hızlı düşüş, havakanallarının daralması, boğazda şişme, nefes almada güçlük, baş dönmesi ve bilinç kaybı yer alır.
Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da fazla kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden cilt sorunu olan ve yağlı cilde sahip olan kişilerin, kabak çekirdeği aşırı tüketmemesi tavsiye edilir.
Kabak çekirdeği, kan basıncını düşüren magnezyum ve çinko bakımından zengin bir besindir.
Kabak Çekirdeği Zararları
Kabak çekirdeğinin içeriğinde lif oranı çok yüksektir. Bu yüzden tüketim miktarında dikkatli olunmadığı takdirde midede şişkinlik ve gaza neden olabilir. Kabak çekirdeğinin içeriğindeki lifler, kabızlığa iyi gelir ancak fazla tüketilirse kabızlığa yol açabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kabak çekirdeğinin içerisinde bulunduğu özler, alerjik reaksiyona neden olabilir ve zararlı olabilecek bazı maddeler içerebilir. Özellikle salatalığa veya karpuza alerjisi olanlar çok dikkatli olmalılar. Alerjik belirtiler, ishal, mide bulantısı, deri kaşıntısı gibi reaksiyonlar şeklinde kendini gösterir.
Beyin sağlığı için önemli besinlerden olan kabak çekirdeği bir avuç tüketildiğinde günlük çinko ihtiyacını karşılar ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Kabak çekirdeği kilo vermeye yardımcıdır. Şeker hastalığı, kalp hastalığı, obezite gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Bilimsel araştırmalara göre yer fıstığı ve kabak çekirdeği bazı insanlarda baş ağrısına neden olabiliyor. Bunun nedeni "Tyramine" maddesi. Fıstık ve çekirdek zaman geçirmek üzere yenilen gıdalardandır. Farkına varmadan fazla miktarda yediğinizde baş ağrısına neden olabilirler.
İçeriğinde nitrik oksit kan damarlarını genişletmeye yardımcı olur. Uykuyu iyileştirir. Uyumakta zorluk çekiyorsanız yatmadan önce kabak çekirdeği yiyebilirsiniz. İyi bir magnezyum kaynağı olmasından dolayı uyku döngünüzü düzenlemeye yardımcı olur.
Ayçiçeği Çekirdeği Alerjisinin Belirtileri
Yaygın gıda alerjisi belirtileri arasında döküntü, kurdeşen, kaşıntı, öksürük, hırıltılı solunum, boğazda sıkışma, mide bulantısı, kusma, ishal ve baş dönmesi bulunur.
Kabak çekirdeği bir nevi doğal viagradır Testesteron seviyesini arttırır. Erkeklerin cinsel sağlığında mucizeler yaratır. İçerisinde bulunan B, C, D, E ve K vitaminlerinin libido üzerinde büyük rolü vardır. Buna ek olarak da kabak çekirdeği çinko doludur, bu da yüksek testesteron seviyelerini arkasındaki güçtür.
Tryptophan içeren kabak çekirdeği, bu doğal amino asit sayesinde uyku kalitenizi yükseltir. Çünkü bu tryptophan uyku bozuklukları tedavisinde kullanılır ve düzenli kabak çekirdeği tüketimi bu sıkıntıyı ortadan kaldırır.
Ayrıca yoğun strese maruz kalmak, kullanılan ilaçlar ve alkol kullanımı, baş dönmesi şikayetlerinin oluşumunda rol oynayabilir. Ani tansiyon değişimleri, anemi, kulak enfeksiyonları, uzun süre susuz kalmak (dehidrasyon), sıcak, yol tutması ve aşırı egzersiz gibi nedenler de baş dönmesine neden olabilir.
Tirozin, iyot ve selenyum üçlüsü tiroid hormonunuzu düzenlemede harikalar yaratan üç önemli yapı taşını sağlar. Tirozin: Tiroid hormonunuzun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirebilmesi için avokado, muz, kabak çekirdeği, susam ve yumurta gibi besinleri tüketin.
Yüksek miktarda kabak çekirdeği tüketimi, mide, göğüs, akciğer, prostat ve kolon kanseri riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. İdrar kaçırma sorununa iyi gelir. Vücudun ihtiyacı olan magnezyum oranının % 79'unu karşılayabilir. Kan basıncını korur, kalp krizi riskini azaltır, şekeri düzenler.
Kalp sağlığı
Kabak çekirdeğinde bulunan fitosteroller ve omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesini düşürebilir. Bu bileşikler ayrıca kan pıhtılarını ve aterosklerozu önleyebilir, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Badem, kabak çekirdeği, buğday ve haşhaş tohumu ile hazırlayabileceğiniz karışım da baş dönmesi ve vertigo belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Yapılan araştırmalar, bazı besinlerin migren şiddetini azalttığını belirtiyor. Bu besinler; Kabak çekirdeği, badem, susam, kaju, ceviz, ıspanak, uskumru, fasülye, mercimek, pirinç kepeği, yulaf kepeği gibi magnezyum kaynağı besinler.
İçeriğinde çok sayıda mineral ve vitamin ihtiva etmesi ile kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca kabak çekirdeği yağının tansiyonu ve kötü kolesterol düzeylerini düşürebildiği gözlemlenmiştir. İçeriğinde yer alan nitrik oksit kan damarlarını genişletmeye katkı sağlar.
Kalp ve Karaciğer Sağlığına Faydalıdır: Kabak çekirdeği lifler, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar açısından zengin bir besin kaynağıdır. Kabak çekirdeğinin içermiş olduğu bu maddeler özellikle kalp ve karaciğer açısından çok önemli olup, tüm organları da güçlendirmektedir.
Kabak çekirdeği içindeki lif, kandaki toplam kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olur ve kalp hastalığı riskini azaltır, bağışıklık sisteminize fayda sağlayabilir, diyabetle mücadeleye yardımcı olabilir ve erkeklerin prostat sağlığı ve kadınların menopoz semptomlarını rahatlatması için eşsiz yararları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri