Bir su bardağı kabak çekirdeği tüketmek, insan vücudunun ihtiyacı olan fizyolojik fonksiyonlar için magnezyum sağlamaktadır. Kabak çekirdeğinin içermiş olduğu magnezyum kalp başta olmak üzere birçok organ için oldukça önemlidir. Kan damarlarının gevşemesine yardımcı olur.
Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.”
Kabak çekirdekleri diğer bazı besin kaynaklarının içerdiği Omaga-3 açısından zengindir. Omega-3 yağları DİYABET etkisini azaltır, kalp hastalıklarından korur, kötü kolesterole karşı etkilidir, kanın akışkanlık seviyesini arttırır. Böylece damar tıkanıklığını büyük derecede önler.
Kabak çekirdeği, hücrelerinizi hastalığa neden olan hücrelerden korur ve antioksidan bakımından oldukça zengindir. Böylece vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Kabak çekirdeğinin içeriğinde magnezyum yüksektir. Magnezyum içeriği, kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olarak diyabet riskini azaltabilir.
Yüksek miktarda kabak çekirdeği tüketimi, mide, göğüs, akciğer, prostat ve kolon kanseri riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. İdrar kaçırma sorununa iyi gelir. Vücudun ihtiyacı olan magnezyum oranının % 79'unu karşılayabilir. Kan basıncını korur, kalp krizi riskini azaltır, şekeri düzenler.
İlgili 28 soru bulundu
Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da fazla kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden cilt sorunu olan ve yağlı cilde sahip olan kişilerin, kabak çekirdeği aşırı tüketmemesi tavsiye edilir.
Kabak çekirdeği, kan basıncını düşüren magnezyum ve çinko bakımından zengin bir besindir.
Kabak çekirdeğinin faydalarından maksimum derecede faydalanmak için çiğ yenilmesi gerekir. Kuruyemişçilerde satılan kabak çekirdekleri genelde sıcak ortamlarda uzun süre kaldıklarından dolayı kısmen özelliklerini yitirirler.
Kabak Çekirdeği Kalori
Kabak çekirdeği B vitamini, E vitamini, Potasyum, Magnezyum, Selenyum, Mangan, Fosfor ve Çinko bakımından çok zengin bir besin kaynağıdır. Yağlı bir besin türü olduğu için aşırı tüketilmemelidir. Günde 1 avuç kabak çekirdeği yemeniz, yeterli olacaktır.
Kabak çekirdeğinin içerisinde vücut için gerekli pek çok mineral vardır. Özellikle E vitamini açısından zengin olduğunu söylemek gerekir. Magnezyum, potasyum ve çinko bakımından da güçlüdür. Kabak çekirdeği, beta-karotene benzer bir antioksidan bileşik olan bir besindir.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Marul, roka, pazı, lahana, ıspanak gibi yapraklı yeşillikler, ateroskleroza karşı korunmaya yardımcı olabilir. Bu besinler, kan damarı işlevini iyileştirmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek iyi bir diyet nitrat kaynağıdır. Kakao ve bitter çikolata, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olabilir.
Kabak Çekirdeği Zararları
Kabak çekirdeğinin içeriğinde lif oranı çok yüksektir. Bu yüzden tüketim miktarında dikkatli olunmadığı takdirde midede şişkinlik ve gaza neden olabilir. Kabak çekirdeğinin içeriğindeki lifler, kabızlığa iyi gelir ancak fazla tüketilirse kabızlığa yol açabilir.
Kabak çekirdeğinin faydaları bağırsak içinde savaşçı bir etki yaratır. Kurtların düşmesi için aç özellikle aç karnına yenecek kabak çekirdeğinin yararlı olduğu gözlenmektedir.
Kabak çekirdeği omega-3 ve omega-6 içerir. Bu da antioksidan dışında iyi bir lif kaynağı olduğu anlamına gelir. Ayrıca karaciğer dostudur. Kabak çekirdeğinin içerdiği lif, kandaki toplam kolesterol oranını düşürmeye yardımcı olur.
Kalp sağlığı
Kabak çekirdeğinde bulunan fitosteroller ve omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesini düşürebilir. Bu bileşikler ayrıca kan pıhtılarını ve aterosklerozu önleyebilir, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Kabak çekirdeğinin diğer bir faydası da uyku düzenine yardımcı olmasıdır. İçerdiği triptofan isimli amino asit sayesinde daha iyi bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Kabak çekirdeğindeki çinko, triptofan amino asidinin serotonin hormonuna ve melatonin hormonune dönüşerek uyku döngülerini düzenlemeye yardımcı olur.
İçeriğinde fosfor, çinko, demir, kalsiyum, magnezyum ve sodyum gibi minerallerin yanı sıra yüzde 90 E vitamini içerir. Gece yatmadan tüketildiğinde, dinlenmeye geçen ve yenilenen hücrelerin fonksiyonlarını artırır. Cilt sağlığına da fayda sağlayan kabak çekirdeği dermis tabakasının kendini yenilemesini sağlar.
Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeği prostatın boyutunu küçülterek büyümeyi engeller. Günde 1 avuç kabak çekirdeği tüketerek bu hastalıktan korunabilirsiniz.
Tirozin, iyot ve selenyum üçlüsü tiroid hormonunuzu düzenlemede harikalar yaratan üç önemli yapı taşını sağlar. Tirozin: Tiroid hormonunuzun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirebilmesi için avokado, muz, kabak çekirdeği, susam ve yumurta gibi besinleri tüketin.
Kabak çekirdeği küçük bir besin olduğu için yutulabilir. Fakat çeşitli sindirim problemleri yaşamamak için çiğneyerek tüketilmesi önerilir.
Kalp ve karaciğer sağlığı
Kabak çekirdeği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, antioksidanlar ve lif içerir. Bu kombinasyon hem kalp hem de karaciğer için yarar sağlar. Kabak çekirdeğinin içindeki lifler, kandaki toplam kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olur ve kalp hastalığı riskini azaltır.
Kabak çekirdeği, beynin düşünme, öğrenme ve nedensellik kabilyetlerini içeren bilişsel fonksiyonları için hayati bir rol üstlenen çinko bakımından oldukça zengin bir besin. Kabak çekirdeği, sinir sistemi için önemli bir rolü olan magnezyum bakımından da zengin bir içeriğe sahip.
Başınızı soğuk su ile yıkamanız yüksek tansiyonunuzu düşürmek için doğru bir adım olacaktır. Çünkü soğuk su sinirlerinizi uyardığı için tansiyonunuzun düşmesine ön ayak olacaktır. Kekik tüketimi ya da kekik suyu kaynatılması, düşürmekte yararlı olacaktır. Yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri