İlaçla tedavi yapıldığında, yanmaya neden olan etkenleri ortadan kaldırmak için antibiyotik verilebilir. Mide asitlerinin dengelenmesi için serum yahut proton pompa tedavisi başlatılabilir. Yemek borusunun iltihabından kaynaklanan şikayetlerde ise iltihap giderici ilaçlar verilir.
Yemek borusu iltihabı, yani özofajit dediğimiz şeyin 1-2 sebebi var. İlki reflü, asit yemek borusunu yaktığı için mikropsuz iltihaba sebep oluyor, buna da özofajit diyoruz. İkinci sebebi ise iltihabi durum, bazen kemoterapi alırken immün sistemimiz çok baskılanıyor.
Yemek borusu hastalıklarından en ciddi olarak söyleyebileceğimiz ise Barrrett Özofagusu ya da kronik reflü ve özofagus kanseri ya da yemek borusu kanseridir. Kronik reflü teşhis edilmez, önemsenmez ve tedavi edilmezse yemek borusu kanseri kaçınılmazdır.
İlgili 28 soru bulundu
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Yemek borusu ile ilgili hastalıklar için gidilmesi en uygun seçim gastroenteroloji ve genel cerrahi uzmanı olmaktadır. Gerektiği durumlarda bir KBB uzmanından görüş alınabilmesi söz konusudur.
Antasitler, H-2 reseptör blokerleri ve proton pompası inhibitörleri ila yemek borusu ülseri tedavi edilebilir.
Görh'nin neden olduğu özofagus ülseri sıklıkla özofagus ve mide semptomları ile kendini gösterir. Hastalar piroz, yetersizlik, disfaji, göğüs ağrısı, su döküntüsü, Globus hissi, odinofaji, bulantı, kusma, atipik göğüs ağrısı ve bazı durumlarda kilo kaybı bildirmektedir.
Özofajitin Komplikasyonları Tedavi edilmezse tahriş olan bölge yavaş yavaş kanayabilir. Kanama miktarının fazla olması anemiye ya da kan değerlerinde düşüklüğe sebep olur. Alt özofagusun hasarı mukozanın yaralanmasına da sebep olur.
Özofagus Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Özofagus kanserinin en sık görülen semptomlarından biri tıkanma hissi ve yutkunma zorluğudur. Öncelikle sadece katı gıdaların tüketilmesinde yaşanılan zorluk, hastalık ilerledikçe sıvıların bile kolayca içilemeyeceği bir hale gelir.
Yemek borusu kanseri, en sık görülen kanserler arasında 7.sırada yer alır. Kilo kaybı, zor yutkunma ve ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkan yemek borusu kanseri, özofagus olarak da bilinmektedir. Sigara, aşırı alkol tüketimi yemek borusu kanseri riskini artırmaktadır.
Yaralanmalar çok geniş ve derin değil ise genellikle kendiliğinden ve herhangi bir sekel bırakmadan iyileşir. Ancak bazı durumlarda yemek borusunda darlıklar oluşur. İleri dönemlerde bu darlıklara endoskopik yöntemlerle genişletilebilir (dilatasyon). Dilatasyon başarısız olursa hastanın ameliyat olması gerekir.
Soluk borusu iltihabının başlıca nedenleri şunlardır; Grip ve nezle gibi soğuk algınlığı hastalıkları Burun boğaz enfeksiyonları Kalp, akciğer ve böbrek hastalıkları
Akalazya yemek borusunu mideye bağlayan bölgedeki, besinlerin geçişlerini kontrol eden adale dokusu (özafagus alt uç sifinktesi + LES) dokusundaki sinir hücrelerinin bilinmeyen nedenlerle harariyeti sonucu gevşememesi neticesinde ortaya çıkan yutma güçlüğü hastalığıdır.
Gastroenteroloji bölümü; karaciğer, sindirim sisteminin tüm organları, safra yolları ile ilgilenen bir tıp bölümüdür. Gastroenteroloji bölümünün ilgilenmiş olduğu diğer organlar; mide, bağırsak, yemek borusu, kalın bağırsak, ince bağırsak, karaciğer, pankreas, anüs, safra kesesi şeklinde sıralanabilir.
Yutma sırasında yemek borusu ile midenin birleşiminde bulunan ve alt özofagus sfinkteri adı verilen bileşkenin olması gerektiği gibi açılmaması, besinlerin mideye geçmemesine, yemek borusunda birikmesine neden olur. Yemek borusunda bu besinlerin birikmesi sonucunda genişleme meydana gelir.
Reflü tedavi edilmeli
Zamanla yemek borusunun alt kısmını döşeyen dokuda hücresel değişim başlayabilmekte (Barret's özofagus) ve bu durum kansere zemin hazırlamaktadır. Tedavisiz kalan hastalarda kanser riski sürekli devam eder.
Sanki kursakta yemek takılmış hissi oluşur. Diğer belirtiler arasında yemek sonrası kusma (özellikle sindirilmemiş gıda)yemek sonrası veya sonrasında artan göğüste veya sırtta ağrı, kilo kaybı, kanlı kusma,yutma ile birlikte öksürük, ses kısıklığı ve hazımsızlık sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri