Eski dilde “nan” olarak adlandırılan ekmek saray fırınlarında yapıldığı gibi hazır olarak da alınırdı.
ekmek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir.
Bir diğer ekmek çeşidi olan nân-ı has, has un veya ikinci kalitedeki meyane undan yapılan bir ekmektir (Bilgin, 2000). Ekmek çeşitlerinin yanında bir diğer husus ekmeğin gramajı ile ilgilidir. Ekmeğe verilen narhta birim olarak gramajda dirhem ve kıyye, fiyatlarda ise akçe ve pare kullanılmıştır.
Tukaç, Astrahan ağzında halka şeklinde çörek; tugaç/ tukaç Sibir diyalektinde ekmek veya halka çörek anlamındadır.
II.
Ekmek yapımında kullanılan unun türüne göre en yaygın ekmek çeşitleri; “buğday ekmeği”, “arpa ekmeği”, “darı ekmeği”, “çavdar ekmeği”, “mısır ekmeği” ve “kepek ekmeği” idi.
İlgili 19 soru bulundu
Tarih. Ekmeğin, buğday ve benzeri tahılların gıda olarak kullanılmaya başlanması ve daha sonra tarımı ile Ortadoğu'da, özellikle Urfa, Şam, Kudüs arası bölgede ortaya çıktığı tahmin edilebilir. İlk zamanlarda ekmek yapmak için, iyice kızdırılmış yassı taşlar kullanılıyor, bunlarla bir çeşit peksimet pişiriliyordu.
Çiriş Pilavı Nedir? Çiriş ve bulgur karışımı. Bazı insanlar soğan eklemeyi tercih etse de bu yemeği bu kadar lezzetli yapan şey basitliğidir.
Moğol İmparatorluğunun dağılmasından sonra, batıya gelen Türk çoğunluklu Tatarlar, Altınordu Devleti'ni kurmuşlardır. Tatarların soyu hakkındaki araştırmalar bitmemekle beraber, Tatarlar Türklerin Kıpçak boyundan gelmektedirler.
Kırım Tatar dilinde yaşlı kadınlara “kartanay”; genç kadınlara ise “apakay” adı verilir.
Êsen mi(siz)! Hayırlı günler (sabahlar, akşamlar)! Xeyirli künler (êrte, kêç)!
Değnek gibi ince ve uzun yapısı nedeniyle adını buradan alan Francala ekmeği dünyada önemli bir üne sahip.
Ekmek dolması (Fodula)(nân-ı harcî), Osmanlı mutfağında olan bir çeşit dolmadır. Ege yöresi lezzetlerinden olan ekmek dolmasının ekmeği (dolmalık ekmek), diğer ekmek türlerinden farklı olarak, daha yumuşak bir hamurdan hazırlanır.
Bunların arasında, çorbalar, mezeler, pilavlar, et yemekleri, sebze yemekleri, tatlılar ve içecekler bulunmaktadır. Osmanlı mutfağının en meşhur yemekleri arasında ise kebap, döner, baklava, börek, pilav, dolma ve köfte gibi yemekler yer almaktadır. Osmanlı mutfağı, yemeğin sunumuna da büyük önem vermektedir.
Räsänen; Uygurca, Orta Türkçe, Çağataycada ötmek “ekmek”, Türkçede etmek olarak kullanıldığını söylemiştir. Orta Türkçede ötmek kullanımının yanı sıra itmek kullanımının da olduğunu ayrıca belirtmiştir (1969: 376b).
fırın , fürun - فرون
Ekmek, Türklerde merhameti ve bereketi temsil eder; "yufka yürekli olmak", "ekmek parası kazanmak" gibi birçok deyime ilham olmuştur. Kaşgarlı Mahmut'un "Divan-ı Lügat-ı Türk" isimli eserinde de ekmek ile alakalı sayısız bilgiye ulaşıyoruz; "etmek", "epmek" ve "ötmek" gibi kelimelerle tanımlandığını görüyoruz.
Kırım Tatar Türkçesinde “hala” kavram alanını karşılayan ala ve alapçe sözcükleri bir arada kullanılmaktadır. Sözcüğün alapçe formunun “hala” anlamına gelen ala ve “abla” anlamına gelen apçe sözcüğünün birleşmesiyle birlikte alapçe< ala + apçe şeklinde oluştuğu düşünülebilmektedir.
Örneğin: Abí (Abi, Ağabey).
Açık e'lerin ve i'lerin fazlasıyla yer aldığı bu lehçede, "anne, ana" kelimesi "ani" şeklinde karşlılık bulmuştur. 🔹 Aynı zamanda Tatarca da kendi içinde; Kazan Tatarcası ve Kırım Tatarcası olmak üzere ikiye ayrılır.
Kırım Tatarları ya da Kırımlılar (Kırım Tatarcası: qırımtatarlar, qırımlar), anayurtları Karadeniz'in kuzeyindeki Kırım yarımadası olan Türkî halktır. 1783'te Kırım Hanlığı'nın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle birlikte Osmanlı Devleti'ne zorunlu göçe tabi tutulmuşlar ve kendi vatanlarında azınlığa düşmüşlerdir.
Kırım Tatarlarının tamamı Sünnî Müslüman olup, anânevî olarak Hanefî mezhebine bağlıdırlar.
Kırım Tatarcası (Qırımtatarca, Qırımtatar tili, Tatar tĭlĭ, Tatarşa veya Kırım Tatarşa) ya da Kırımca (Qırımca, Qırım tili), Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir. Ancak bazı Oğuz grubuna ait özelliklere de sahiptir. Romanya'nın Dobruca yöresinde konuşulan şekline Dobruca Tatarcası adı verilir.
Hint mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan keşmir pilavı, 'kashmiri pulao' olarak bilinir. İçerisinde birbirinden farklı baharat ve kuruyemişlerin kullanıldığı bu pilav özellikle kalabalık sofraların vazgeçilmezidir. Ana malzemeleri pirinç, safran ve kuru üzümdür.
Özbek pilavı olarak da bilinen Çerkez pilavı; Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Afganistan gibi ülkelerde sıklıkla hazırlanan bir pilav. Aralarındaki tek fark; her yörenin, pilavın içerisinde kullandığı malzemeleri değiştirmesidir.
Sabah, öğle, akşam fark etmeksizin her öğünde Japonların sofralarında kendine yer bulan gohan yağsız ve tuzsuz yapılan lapa bir pilav türü. Sade bir pilav çeşidi olan gohan adını da bu sebeple Japonca pirinç anlamına gelen gohandan alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri