Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralıklarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak bitkinin gelişmesi ve verim bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
Kabak Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? Kabak tohumları nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Fakat aşırı sulama yapılması durumunda çürüme oluşacaktır.
Yağışlar yeterli olduğunda ekim zamanından 40-45 gün sonra ilk balkabağı meyveleri görülmeye başlıyor, bu esnada ilk sulamayı yapabilirsiniz. Sulama ile beraber, dekara ortalama 10-15 kilogram arasında amonyum nitrat gübresi tatbik ediliyor. İlk sulamanın 2-3 hafta ardından ikinci sulama gerçekleştiriliyor.
Kabak yetiştirmek bahçelerde en zahmetsiz olan sebze çeşitlerindendir. Bol su ve gübreyi severler.
Kabak bitkisi gübreyi çok sever. O yüzden çiftlik gübresi de kullanılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Potasyum eksikliğinde meyve renginde ve kalitesinde bozukluk, soluk çiçeklenme, yaprak kenarlarında yanıklık, hastalık görülür. Fosfor eksikliğinde tohum oluşmaz ve meyve büyümez. Kalsiyum eksikliğinde yaprak yanıkları ve zayıf kök görülür. Kükürt eksikliğinde yaprak sararması, verimsizlik ve kalitesizlik görülür.
Kabak tohumu ekim derinliği 2,5-5 cm , sıralar üzeri mesafe 50-80 cm ,sıralar arası 100-105 cm arasındadır. Kabak fidesi kullanılacaksa kabak fidesi ekim aralıkları, kabak tohum ekim aralıkları ile aynı olabilir.
Kabakta Sulama
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk, sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
Sulama: Bal kabağı bitkisi sulama ihtiyacı yüksek olan bir bitki. Bu sebeple toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalı, sulama düzenini asla aksatmamalısınız. Mümkünse bitkiyi aynı gün ve aynı saatte, dinlendirdiğiniz bir suyla sulamaya özen göstermelisiniz.
Farklı renk ve türlerde yetiştirdiğiniz süs kabakları ile bu yaz herkesin gözü bahçenizde olacak, yeter ki siz hasattan birazını komşularınızla paylaşın. Tohumları 10–14 gün arasında filizlenmeye başlar, meyveleri 10-13 cm ulaştıkça toplayabilirsiniz. Bol güneş alan, verimli topraklarda en iyi sonucu verirler.
Gölgeli ve ağaç altlarında kabak yetiştiriciliği yapılmaz. Gölgeli yerlerde bitki hem narin bir yapı kazanır hemde bitki üzerinde dişi çiçek oluşturma ve meyve bağlama oranı azalır, verim düşer. Kabaklarda vegetasyon süresi yazlık çeşitlerde yaklaşık 100, kışlık çeşitlerde ise 180-200 gündür.
Dekara 3-4 ton arasında iyice yanmış çiftlik gübresi sonbaharda ya da ekim ve dikimden bir ay önce toprağa verilmelidir. Ticari gübre olarak 25-30 kg/da %33 A.Nitrat ,20-25 kg/da TSP veya DAP, 20 kg potasyum sülfat ve gerekirse CAN gübresi (çiçek burun çürüklüğü görüldüğü zamanlarda).
Ankete katılan çiftçilerin yaklaşık %50'si en yaygın üretim sorununun çürüme olduğunu belirtmiştir. Üreticilerin %60'ı kabak meyvelerinde çürümeye neden olan faktörün yabancı otlar olduğunu ifade etmiştir. Bölgedeki yaygın yabancı otlardan demir dikeni (Tribulus terrestris L.) ve domuz pıtrağı (Xanthium strumarium L.
Kabak çok çabuk kurur. Etkili sıcakta,en geç iki gün içerisinde kabaklar kuruyacaktır. Kuruyan kabakları temiz bir bez torba içinde kuru bir yerde saklayın.
Kabakları yıkayalım ortadan ikiye yarıp yarım ay şeklinde dilimleyip temiz bir sofra bezine serelim tahmini iki veya üç günde kuruyor.
Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralıklarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak bitkinin gelişmesi ve verim bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
Balkabakları güneşi sever bu sebeple güneş gören bir yere ekmeniz daha mantıklı olacaktır. Kabaklara ekstra bir destek vermek için toprağınızı kompost yaparak önceden hazırlayın. Kabakları dikmeyi planladığınız yerde büyük delikler açın ve ekimden bir hafta önce kompost karışımıyla doldurun.
Balkabaklarını temizledikten sonra dörde bölüp fırınlıyoruz. 150 santigrat derecede fırınladığımız balkabaklarını kabuklarından ayırarak derin dondurucu kaplarına yerleştiyoruz ve saklıyoruz.
Bol lif bulunduran meyvelerden birisi olan balkabağı üretiminde ülkemizde Akdeniz Bölgesi birinci sırada yer almaktadır. Balkabağı gelişme döneminde ılıman çevre koşulları ve mahsul döneminde sıcağı seven bitkiler arasında yer alır.
Kabak tohumu ekimi için genellikle İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları tavsiye edilir. Kabak tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi; hasadın verimliliği açısından önemlidir. Kabak tohumu ekim derinliği 2.5-5 cm sıralar üzeri mesafe, 50-80 cm sıralar arası 100-105 cm arasındadır.
Soğuk maruziyeti kabaklara zarar veriyor. Hatta sıcaklık -2, -3 derecelere düştüğünde kabak bitkileri, ölebiliyor. Buna ek olarak kabak tohumlarının çimlenmesi için 10-12 dereceye ihtiyaç duyuluyor.
Kabak kış aylarında da yetiştirilen bir sebze konumundadır.
Şiddetli enfeksiyonlarda gövdede çatlamalar ve bunu takiben bitkilerde ölüm görülür. Bu virüs ile bulaşık bitkilerin meyvelerinde sarımsı yeşil renk değişimi ve kabarcıklaşma oluşur. İleriki dönemlerde meyvelerde küçülme, belirgin mozaik lekeler, meyve etinde sertleşme ve çatlama görülür.
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri