Brüksel lahanası ya da diğer adıyla Frenk lahanası (Brassica oleracea Gemmifera), turpgillerdendir ve küçük yumru şeklinde ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebze türüdür.
Brüksel lahanası ya da Frenk lahanası (Brassica oleracea Gemmifera), turpgillerden (Brassicaceae) küçük yumru şeklinde ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebze türü.
Küçük yumru bir şekle sahip olan brüksel lahanası, kış sebzelerinden biridir. Kansere yakalanma riskini düşürdüğü söylenen bu sebze, haşlama, soteleme, kızartma ve fırınlama teknikleriyle pişirilir. Pişirme işlemleri esnasında tuz, biber gibi malzemeler eklenebilir.
Brüksel lahanası, karnabahar, lahana ve brokoli gibi özellikle yaprağı yenilen sebzeler, yüksek gıda lifi içeriği ve flavanol içeriği dolayısıyla kolon kanserinin gelişme riskini indirgeyici etki göstermektedir. Brüksel lahanası guatrojenik besinler arasında yer almaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Brüksel lahanasının içeriğinde C vitamini bulunuyor. Bu sayede bağışıklığı arttırıyor, bağ dokusu ve kemiklerin yapısında bulunan kolajen üretimi destekliyor ve dokuların büyümesi, onarılmasında önemli rol oynuyor. K vitamini açısından da besin zenginliği sunan Brüksel lahanası, kemikleri güçlendiriyor.
A ve C vitamini açısından zengin olan Brüksel lahanası, beyin gelişimi açısından da faydalı bir besindir. Zihni açan ve dinçlik sağlayan bu besin dikkat dağınıklığı olan kişilere etkili olmaktadır. Salatada ya da yemeklerde tüketildiğinde, sinir sistemini kontrol altına alarak kişilerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
Bir kış sebzesi olan Brüksel lahanası sanılanın aksine ilk olarak Belçika'da yetiştirilmemiştir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde tüketiliyor ve Türkiye'de de tarımı yapılan bir sebze.
Anayurdu bilinmemektedir. Amerika'da ve Avrupada bolca üretilen ve tüketilen bir sebzedir. Türkiye'de çok bilinmemektedir.
Ne Zaman Tüketilmelidir? Birçok sebze ve meyveyi artık her mevsimde bulabiliyor olsak da mevsim sebze ve meyvelerini tüketmenin sağlıklı olduğunu unutmamalısınız. Brüksel lahanasının asıl mevsimi ise kıştır. Ağustos ve mart ayları arasında sağlıklı ve lezzetli bir Brüksel lahanası tüketmek mümkündür.
Brüksel lahanası sağlıklı, lezzetli ve hem kendi başına hem de yemeklerin yanında harika giden bir yiyecektir.
Beyaz lahana (Brassica oleracea var. capitata f. alba), turpgillerden (Brassicaceae), geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları açık yeşil/beyaz olan bir lahana çeşididir. Anadolu'da halk arasında kelem adı ile de bilinir.
Karadeniz mutfağının vazgeçilmez sebzesi nedir diye sorsak ilk aklınıza gelen kara lahana olacaktır. Yöresel olarak farklı adlandırılan kara lahanaya mancar, pancar, azman lahana da denilmektedir. Genellikle etli dolması yapılan bu bitkinin yemeği ve kavurması da yapılır.
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Grand Place, Brüksel'in en ünlü ve en hareketli meydanıdır. Avrupa'nın en güzel meydanlarından kabul edilen Grand Place, Brüksel gezilecek yerler listemizin ilk sırasında yer alıyor.
Brüksel lahanasının acı olmasının pek çok sebebi olabilir. En bilinenleri; yetiştiği hava şartları, boyutu ve mevsimi dışında tüketilmesidir. Brüksel lahanasının acılığını giderebilmek için, pişirmeden önce soğuk suyun içerisinde bir süre bekletilmesi, tadındaki acılığın azalmasını sağlayacaktır.
Kelem (Lahana) Dolması - Tokat.
Malatya'da yapılan bir çeşit lahana sarmasıdır. Malatya'da köfte olarak adlandırılır. Bu köfte Malatya'da nahna küftesi adını alır.. Malatya Pöçüklü Lahana Sarması / Malatya Nahna Küftesi 27.07.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Güneşli, aydınlık yerlerde ve ılıman - soğuk iklimlerde yetişir. Sıcaktan hiç hoşlanmaz. Çok sıcak yerlerde göröntüsü iyi olmaz. Süs lahanaları derin hafif kireçli, besin maddelerince zengin toprakları tercih eder.
Lahana, karnabahar ve Brüksel lahanası, asit folik, C vitamini ve betakaroten açısından son derece zengindir. Pişirilince besinsel değerlerinin büyük kısmını kaybederler. Bu nedenle çiğ salata olarak yenmeli ya da buharda pişirilmelidir.
2- Kolesterolü düşürür: Bürüksel lahanası kötü huylu kolesterol (LDL) düzeyini düşürmeye yardımcı olur. İçerdiği lif ile bağırsaklarda yağ asitlerini bağlayarak atılmasını sağlar.
BRÜKSEL LAHANASI KARACİĞERİ TEMİZLİYOR
Karaciğerin temizlenmesi için etkili besinlerden biri Brüksel lahanasıdır. Brüksel lahanası, karaciğeri yeniler ve zararlı olan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri