Lif kabağı; bilimsel adı Luffa cylindrica (L.) olan ve kabakgiller ailesine mensup türün olgun meyvesidir. İngilizce'de Loofah olarak bilinir. Çiçekleri koyu sarı olan bu bitki tek yıllık olup, yayılmacı ve güçlü bir bitkidir.
sponge gourd. Çok hızlı gelişen ve büyüyen bir kabak cinsidir. Pürüzsüz kabuk içinde etli kısmında meyveyi besleyen sayısız lif barındırır. Bu lifler kabak kurutulup, dış kabuk temizlendiğinde, banyoda da kullanılan süngerimsi yapılı, ıslanınca yumuşayan bir lif elde etmenizi sağlar.
Kabak lifi, baklagiller ailesine ait olan ve hızlı bir şekilde büyüyen bir kabak türüdür. Lif kabağı olarak da bilinen ve sarı çiçekleri ile dikkat çeken kabak lifinin meyveleri kurutulduktan sonra kabukları soyularak çekirdekleri çıkarılır. Bu sayede meydana gelen ürüne ise kabak lifi denir.
Hatay'da Asi Nehri kıyılarında yetiştirilen lif kabakları, farklı alanlarda temizlik ürününe dönüştürülüyor. Suyu çok sevmesi dolayısıyla sulak alanlarda yetiştirilen kabakgiller familyasından olan lif kabakları, belli bir işlemden geçirildikten sonra bulaşık süngeri ve banyo kesesi olarak kullanılabiliyor.
Kabak lifi, doğada sulak alanlarda bulunan lif kabağı bitkisinden elde edilen doğal bir kesedir. Bu kesenin elde edilmesi için bitkinin kuruyan kabukları soyuluyor ve sıcak suda haşlanıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Seramik ya da teflon malzemeleri çizer mi? Kesinlikle çizmiyor.
Bunun için de şu adımlara dikkat etmeniz önemli: Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Son zamanlarda çok popüler olan lif kabağı, hem cilt bakımı, hem de temizlik alanında kullanılır. Anavatanı Ortadoğu'dur ve ülkemizin güney bölgelerinde yetiştirilir. Özellikle Hatay ilinin Asi nehri boyunca rastlamak mümkündür.
Ciltteki ölü hücrelerin uzaklaştırılması ile hücre yenilenmesini teşvik ederek, cildin yenilenmesine fayda sağlar. Kabak lifi cildi beyazlatır.
Lifli bir meyve olan bal kabağı, potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve demir içermektedir.
Doğal peeling etkisi gösteren kabak lifi, ciltteki ölü derilerin arınmasına yardımcı olur. Kan akışını harekete geçirerek cilde canlılık kazandırır. Selülitlerin azalmasını sağlar. Sivilce izlerinin kısa sürede geçmesine yardımcı olur.
Kabak lifinin yumuşak yapısı bulaşıkları ve tencereleri çizmez. İnce yapılı kabak lifi sünger, ılık su ile birlikte şişer ve yumuşar. Dayanıklı yapısı uzun süre kullanım sağlar.
Lifleri güvenle kullanmak için sık sık değiştirmeniz gerekir. Uzmanlar kabak lifi her 3 ila 4 haftada bir atıp yenisini kullanmanızı önerir. Herhangi bir küf belirtisi veya kalıcı bir küf kokusu varsa ise bu süre beklenmeden atılması gerekir.
Limon ve tuz
Ellerinizdeki kabak lekesinden kurtulmak istiyorsanız; ihtiyacınız olan yarım limon ve bir çay kaşığı tuz. Tuzu avcunuza dökün. Diğer elinizle önce limonu tuzun üzerine yerleştirin. Limon ve tuz ikilisiyle tüm elinizi ovalayın.
Kabak lifi ise tamamen doğal kabaklardan elde edilir. Bulaşık süngeri bulaşık yıkarken deterjanla temas ettiğinde köpürür ve şişer. Kabak lifi ise bulaşık süngeri kadar köpürmez ancak doğal yapısı sayesinde temizlikte son derece iyi sonuçlar verir.
Haftada bir kullanabilirsiniz. Kullanım süresi azami 60 gündür. Cilt sağlığı için daha uzun süre kullanılması tavsiye edilmez. Saklama koşulları: Her kullanımdan sonra lifi bol su ile durulayıp kuru bir yere asın.
Yüzünüz için ayrı bir ipek kese kullanmanız hijyen açısından önemlidir. Yüzde kullanımında cildinizdeki renk eşitsizliklerini ortadan kaldırır ve cildinizi doğal haline geri döndürür. Zaman içerisinde cildinizde oluşabilecek renk solmaları ve lekeler için de düzenli kullanımda oldukça faydalıdır.
Loofah yani kabak lifi yüzyıllardır temizliğin ve bakımın parçası olmuştur. Doğal olması ile herhangi bir kimyasal içermez, alerjen etkisi yoktur. Çevre dostu kabak lifi yüzünüzde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Kabak lifini yüzünüze uygulayabilir ve böylece peeling yapabilirsiniz. Yüz temizleme jeli veya defne sabunu gibi doğal sabunlarla yüzünüzü köpürtün. Daha sonra yumuşak ve dairesel hareketlerle kabak lifini yüzünüze uygulayın. Kesinlikle bu işlemi sert bir şekilde yapmayın, yoksa yüzünüz tahriş olabilir.
Sakarya'nın kabağının meşhur olduğuna dikkati çeken Yüce, "Türkiye'de kabak denince akla Sakarya gelir. Beyaz kestane kabağı gelir. Yapısı itibarıyla büyük ve doyurucu bir kabaktır. Bu kabaktan yapılan ürünler de çok leziz olur.
Kabak çekirdeği B vitamini, E vitamini, Potasyum, Magnezyum, Selenyum, Mangan, Fosfor ve Çinko bakımından çok zengin bir besin kaynağıdır. Yağlı bir besin türü olduğu için aşırı tüketilmemelidir. Günde 1 avuç kabak çekirdeği yemeniz, yeterli olacaktır.
Vietnam kabağı diğer asma ya da süs kabaklar ile aynı familyada bulunur. Kabakgiller familyası olarak isimlendirilen bu familyanın önemli üyeleri kavun, hıyar, lif kabağı, su kabağı, karpuz ve dikenli kabak olarak bilinen türlerdir.
En güzel kabak tatlısı hangi kabaktan yapılır? Kabak tatlısının ilk aşaması kabağın seçimi ile başlıyor. Biz bir tek tip kabak görüyoruz genelde ama bal kabakları da kendi içlerinde ayrılıyor. Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz.
İnsanı kalbinden yakalayan rengi ile gözlere, güzel lezzeti ile damaklara hitap eden sarı kabaktan vitamin dolu salatalar, dolmalar, kızartmalar hazırlayabilir, keyfinize bakabilirsiniz! Dış kısmı sarı ya da kırmızı, iç kısmı sarı ya da turuncu olan helvacı kabağı, tatlı yapımı için en doğru seçeneklerden biridir.
Lif kabağı, suyu çok sever. Ayrıca besin içeriği yüksek topraklarda daha gür yetişir. Bu nedenle ekimi yapılmadan bir hafta önceden toprak hayvan gübresi ile zenginleştirilebilir. Toplamda lif kabağından lif elde etmek için geçen süre yaklaşık 5 aydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri