Hindistan'ın yerel lezzeti olarak ün salan köri Hint yemeği dendiği zamanla ilk aklan gelen tattır. Birçok baharatın karışımı olarak sofralara gelir.
Köri, başlıca Pakistan ve Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan baharat karışımı. İçinde, başlıca zerdeçal ve sumak olmak üzere birçok baharat yer almaktadır. Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır. 1960'lı yılların sonunda ve 1970'li yılların başında bütün dünyaya yayılmıştır.
Kişniş, zerdeçal, kimyon ve kırmızı biberin sabit olduğu karışımın çok çeşitli varyasyonları mevcut. Batı'da bildiğimiz şekliyle köri, geçmişi 18. yüzyıla kadar uzanan bir İngiliz icadıdır.
Köri ağacı Hindistan'da yetişen ve siyah meyveleri olan turunçgiller familyasına ait bir ağaç. Köri baharatı için bu ağacın sadece yaprakları kullanılır.
Körinin bir baharat karışımı olduğunu duyanlar içinde ne olduğunu merak ettiyse içeriğinden biraz bahsedelim. Köri, o güzel rengini zerdeçaldan alıyor. İçindeki diğer lezzet sağlayacılar ise; kişniş tohumu, kimyon, toz zencefil, karabiber ve toz kırmızı biber. Bazı karışımlarda içerisine sumak da ilave ediliyor.
İlgili 20 soru bulundu
Köri zayıflatır mı diye merak edenler, körinin daha uzun süre tok tutan etkisi ile daha kolay kilo verebilir. Körinin yağ yakmayı hızlandırdığı bilindiği için kilo problemi olanlara zayıflama sırasında büyük kolaylık sunar.
İngilizce curry "Hint mutfağına özgü baharat karışımı" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük Tamilce kari கறி "her çeşit sos veya baharat karışımı" sözcüğünden alıntıdır.
Köri tozundaki baharatların kombinasyonu size güçlü antioksidanlar sağlayabilir. Bu baharat karışımı, sindirim sistemini güçlendirmeye ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Diyetinize ekleyeceğiniz köri tozu, sindirimi teşvik eder ve bağırsaklarınızdaki iyi bakteri sayısını artırır.
Körinin tadı neye benzer? Keskin, yoğun ve aromatik bir tadı olan köri, bu tadı köri ağacı yaprağından alır. Kimyon ve zerdeçalla benzeş bir yapısı ve lezzeti vardır. Lezzeti kadar kokusu da çok baskındır.
Köri, A bitamini, B vitaminleri, K vitamini, C vitamini ve E vitamini içerir. Ayrıca mineral bakımından da son derece zengin olan körinin içeriğinde magnezyum, fosfor, çinko, bakır, kalsiyum gibi mineraller bulunmaktadır. Sindirim sistemini düzenler. İltihap giderici özelliğe sahiptir.
"Köri yaprakları Hindistan'ın daha çok tropikal bölgelerinde yaşayan insanların kullandığı bir bitkidir. Aromasıyla bilinen köri yaprakları, genellikle baharat yağları, çorbalar ve et yemeklerinde kullanılır.
Zerdeçal, Hindistan ve Güneydoğu Asya'da her yemekte kullanılan ve birçok baharatın karıştırılması ile elde edilen “köri”nin ana maddelerden biridir. Köri karışımının içinde başta ana maddesi zerdeçal olmak üzere, kimyon, zencefil, karanfil, kişniş, demirhindi, kakule, biber gibi baharatlar bulunmaktadır.
Köri soslu tavuk hangi ülkenin yemeği? Köri soslu tavuk bir hint yemeğidir.
%22 indirimle Bağdat Baharat 550 gr Köri Baharatı Pet Kavanoz 69 TL'ye, %20 indirimle Arifoğlu 50 gr Köri 7,96 TL'ye, %10 indirimle 50 Gr Köri Baharatı / Köri Sos 59 TL'ye, %11 indirimle Köri 500 Gr.
Malzemeler: 1 paket makarna (dilediğiniz makarna olur) 1 paket krema (200 ml) ya da bir bardak süt. 1 yemek kaşığı köri.
Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanması gereken körinin içinde, kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biber bulunuyor.
köri çay ile birlikte kullanıldığında zayıflamaya etkisi olmasının yanında özellikle bağırsak kanseri başta olmak üzere kanser türlerine karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. köri çayı nasıl tüketilmeli : yetişkinlerin yemeğine 1 tatlı kaşığı ve 2,8 yaş arası çocuklara ise 1 çay kaşığı koymanız yeterlidir.
İçindekiler : Kişniş, Zerdeçal, Kimyon, Kırmızı biber, Rezene, Karabiber, Karanfil, Hardal tozu, Çemen, Sarımsak, Zencefil, Muskat, Defne, Tuz. Hardal içerir. Eser miktarda susam ve gluten içerebilir. Serin, kuru ve kokusuz ortamda saklayınız.
Hindistan başta olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında sıklıkla kullanılan köri, son yıllarda ülkemizde de popüler bir hal aldı. Beyaz etlerle harika bir uyum yakalayan köri, köfte yemeklerine de çok yakışan bir lezzet.
İçeriğinde bulunan baharatlar sayesinde hızlı bir şekilde yağ yakar. Bu baharatı yoğurt, limon suyu ve sarımsaktan oluşan bir karışım hazırlayarak etli yemeklerinizin üzerine dökerek tüketebilirsiniz.
Körinin içindeki baharatlar liften çok zengindir. Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine çok önemli katkılar sunar. Ayrıca midedeki hazımsızlığa da iyi geldiği söylenmektedir. İyi bir gaz gidericidir.
Kalp sağlığı: Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı baharatlar arasında köri yer alıyor! 2016 yılında yapılan çalışma, köri içerisindeki kakulenin kan basıncını azaltıcı etkisi olduğu gösterilmekte.
Bayram sofralarının, özel davetlerin leziz ikramlıklarından biri olan, her zaman yaptığınız et kavurmasına bu kez farklı bir dokunuş yapmaya ve onunla yeniden tanışmaya ne dersiniz? Genelde tavuk kavurması ile bilinen köri sosu bu kez et kavurması ile buluşuyor ve enfes bir tarif ortaya çıkıyor.
Pantai Kırmızı Köri Ezmesi; Çili biberi, kişniş, kişniş kökü, lemon grass, zencefil, kaffir lime yaprakları ve sarımsak karışımından elde edilir. Tayland usulü tavuk köri yapımında, marinasyonunda ve Uzakdoğu (çorba) yemeklerinde kullanılır. Güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir ortamda saklanmalıdır.
Körili mercimek çorbası hazırlayacağınız en mis kokulu ve en lezzetli çorbalardan birisi olmaya aday. Yapılışı çok kolay ve üstelik de çok besleyici. Körinin etrafa yaydığı müthiş kokulara karşı koymak ise oldukça zor. Bu enfes çorbası ailecek çok seveceğinize eminiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri