Bütün balkabağı bozulduğunda önce alt kısmı yumuşamaya başlar ve sulanma yaparak dışarı sıvı akıtır. Sonrasında farklı renklerde küfler oluşmaya başlar. Yumuşama başlamış ise çok hızlı ilerleyecektir bu nedenle çok yumuşamış veya küflenmeye başlamış balkabağını hemen atmanızı öneririz.
Kabak Tatlısı Nasıl Saklanır : Tatlıyı en iyi ve uzun süre saklamak için buzdolabında saklamalısınız. Tüketeceğiniz kadar alıp yine buzdolabında su değmeyecek şekilde 2 hafta saklayabilirsiniz. Daha uzun süre dayanır, yalnız gün geçtikçe tazeliğini yitirir.
Balkabağı Ne Kadar Dayanır? Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır.
Poşetlere çok fazla bal kabağı konmamalı. Çünkü bu da kabağın çürümesini hızlandırır. Tüm bu aşamalara dikkat edildiği zaman bal kabağı oldukça steril ve sağlıklı bir şekilde saklanmış olur. Ancak gerekli özen gösterilmezse eğer bal kabağı çok kısa bir süre içinde çözünür ve bozulur.
Pişmiş balkabağı; Oda sıcaklığında 1 gün, buzlukta 8-10 ay dayanır.
İlgili 43 soru bulundu
Kabağı kesmek, çok daha hızlı bozulmasına neden olur, bu yüzden soğutmadan önce bütün olduğundan emin olun. Kabağı saklamadan önce yıkamamaya dikkat edin, çünkü fazla su çabuk çürümesine neden olur. Nemi almak için kabakları bir kağıt havluyla kurulayın.
Kıtır Kıtır Hatay Usulü Kireçte Kabak Tatlısı. Vakumlu ambalajda 2 adet 500 gramlık olarak gönderilir. Vakumlu halde 6 ay bozulmaz. Vakumdan çıkartılınca 10 gün içinde tüketilmelidir.
KABAK TATLISI PİŞİRİRKEN PÜF NOKTALARI
Kabakları dilimledikten sonra şeker ile birlikte 1 gece aynı tencerede bekletilmelidir.
Gelelim kabak tatlısı pişirmenin püf noktalarına…
Şekerini ayarlamak için aldığınız kabak miktarının neredeyse yarısı kadar (1 kiloya 400 gr gibi) şeker kullanın.
Püre kıvamına getirdiğiniz bal kabaklarının oda sıcaklığında tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra tek seferde kullanacağınız şekilde porsiyonlayarak buzdolabı poşetlerine, buz kalıplarına ya da muffin kalıplarına pay edin. Ardından buzluğa kaldırın ve yaklaşık 10 ay kadar güvenle kullanın.
Kapağı kapalı şekilde yumuşayana kadar yaklaşık 30-50 dk kontrollü olarak pişirin. Kabaklara küçük bir bıçak batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Pişen kabakları bir borcama alın. Soğuduktan sonra isteğe göre üzerine ceviz ve tahin ekleyerek servis edin.
Küflenmez ya da kurtlanmaz. Aynı durum kabak için de geçerlidir. Kabağın besin değerleri bozulmasın diye saklama türleri vardır.
Hatay Kabak Tatlısı, paketlenmemiş halde buzdolabında 1 hafta, vakumlu ambalajla paketlenmiş olarak ise 1 ay muhafaza edilebilir.
Pişmiş balkabağı nasıl saklanır? Püre kıvamına gelen balkabağını oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Ardından buz kalıplarına, muffin kaplarına veya buzdolabı poşetlerine doldurarak buzluğa atın. Pişmiş balkabağını bu şekilde 10 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Bütün halde oda sıcaklığında bile 3 ay kadar saklayabilirsiniz. Dolaba sığdırmak zor olsa da yer ayırabilirseniz 5 ay hatta buzlukta 1 yıldan fazla saklayabilirsiniz ama bunu önermeyiz çünkü zaten bir sonraki senenin balkabağı mevsimi başlayacak ve tazesi çıkacaktır. Dilimlenmiş balkabağını oda sıcaklığında bırakmayın!
Balkabağını sert kabuğundan ayırarak doğrayalım. Yıkayıp suyunu süzdürdükten sonra buzluk poşetlerine ihtiyaca göre ayırarak yerleştirip havasını alalım. Taptaze kalıyor.
Buzluktan çıkardığımız kabağı uygun bir tencereye boşaltıp üzerine bir buçuk su bardağı toz şekeri ve bir bardak suyu da ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıyoruz ve orta ateşte pişmeye bırakıyoruz . 40-45 dakika gibi sürede pişiyor.
Bal kabağının kabuğu sert olmalıdır. Eğer kabuk yumuşak bir haldeyse bu bozulmaya başladığının göstergesi olabilir. Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğinizde sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o bal kabağını gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Bunun için de şu adımlara dikkat etmeniz önemli: Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Bal kabağını küp küp doğrayın. Kestiğiniz parçaları Koroplast Kilitli Poşet içerisine koyun ve poşetin havasını alın ve ağzını sıkıca kapatın. Poşetleri derin dondurucuya yerleştirin 8-10 ay içerisinde tüketilmelidir.
Bal kabağı çok fazla tüketildiğinde, bağırsakların çok hızlı çalışmasına sebep olur. Bu durum ishale sebep olabilir. Mide krampları yaşanabilir. Özellikle tatlı şeklinde tüketildiğinde mideye zarar verebilecek durumlar yaşanabilir.
Pişirirken tencerenin kapağı kapatılmamalı. Bu kapaktaki suyun tencereye akmasına ve sulanmasına neden olur. Kabakları mümkün olduğunca iri parçalar halinde kesmeliyiz.
Kabak tatlısı yaparken kabak yıkanır mı? Kabaklar soyulup doğrandıktan sonra yıkanması gerekir.
Büyük ve yayvan bir tencereye kabakları, aralarına şeker serperek kat kat dizin. 2-3 saat ya da bir gece ağzı kapalı olarak bekletin. Bu bekleme sırasında kabak su salacağı için pişirirken ayrıca su koymaya gerek yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri