Kabak tatlısı, balkabağı, helvacı kabağı ya da kestane kabağıyla yapılan bir tür tatlı.
En güzel kabak tatlısı hangi kabaktan yapılır? Kabak tatlısının ilk aşaması kabağın seçimi ile başlıyor. Biz bir tek tip kabak görüyoruz genelde ama bal kabakları da kendi içlerinde ayrılıyor. Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz.
Bunun için de şu adımlara dikkat etmeniz önemli: Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Bir tatlı yer miyiz: Helvacı kabağı veya kestane kabağı
Ayrıca daha dayanıklıdır. Kabak tatlısı için de en iyi kabak çeşididir.
Kabak tatlısı başka illerde de yapılmaktadır ama Hatay'ın kabak tatlısı özel kabak ve kıtır olmasıdır. Kabak tatlısında hiçbir katkı maddesi yoktur. Tamamen organik ve doğaldır. Kabak tatlısında kullanılan malzemeler, beyaz kabak, pancar şekeri ve kıtır olması için kireç suyu kullanılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Bal kabağının kabuğu sert olmalıdır. Eğer kabuk yumuşak bir haldeyse bu bozulmaya başladığının göstergesi olabilir. Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğinizde sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o bal kabağını gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Genel olarak onlara bal kabağı diyoruz ama aslında dünyada kış kabaklarının yüzlerce çeşidi var. Bazılarının kabukları kıpkırmızı, bazıları ise koyu yeşil. Bazılarının kabukları pürüzsüzken, bazılarınınki pütür pütür. Kocaman kabakların yanında elinizin içine bile sığabilen minicik olanlar da var.
Antakya mutfağının en meşhur lezzetlerinden biri olan kireçte kabak tatlısı için kabaklarınızı pişirmeden önce şekere değil kireçli suya yatırmanız gerekir. Bu işlem kabakların dışlarının sertleşmesine neden olur. Kabaklar en az yarım gün boyunca kireçli suda tutulur. Süre uzadıkça kabakların sertliği de artar.
Kestaneyi andıran harika tadıyla ister öyle tüketin, ister çorba, makarna sosu ya da kahve, kurabiye ve pastaya kullanın. Kabak kabukları da öyle güzel pişiyor ki kabuğuyla yiyebiliyor ya da soslarda kullanabiliyorsunuz. Ayrıca eklediğiniz her şeye de oldukça yoğun ve güzel bir kıvam katıyor.
Kabak:Sert, kabuğu zedesiz ve açık yeşil renkli olmasına dikkat edilmelidir. Kabuk yumuşaksa bayat olduğunun göstergesidir. Patates: Pürüzsüz, kararmamış ve darbe almamış olanları seçmeniz daha faydalı olacaktır. Tazeliğini test etmek için baş parmağınızla kabuğuna hafifçe baskı yapın.
Bitkinin üzerindeki yapraklar ve kırbaçlar kısmen sararmış ve kurumuştur. Balkabağı olgunlaştığında koyu turuncu zengin bir renge sahiptir. Meyvenin kabuğu sert olmalıdır üzerine basıldığında herhangi bir ezik oluşmaması gerekmektedir. Olgunlaşmış balkabağının üzerinde belirgi bir desen bulunmaktadır.
Tüm balkabakları bir tür kabaktır ve bunlar meyve veya sürünen sarmaşıklardır. Dünyada ticari olarak yetiştirilen otuzdan fazla bal kabağı vardır ve bunların çoğu, meyveleri yılın en soğuk aylarında yetiştiği için kış kabağı olarak bilinir.
Bekletmeden kabak tatlısı yapmak için, pişirme esnasında tencereye su eklemeniz gerekmektedir. Tam kıvamında şerbeti yakalamak için, kabaklar hafifçe yumuşamaya başladıktan sonra, bir süre kapağını açık bırakarak, pişirmeye devam edin. Bu kabak tatlısının şerbetinin koyulaşmasını sağlayacaktır.
Kabak Tatlısı Tarifi Püf Noktaları
2 kilogram kabak için ideal şeker oranı 1.5 su bardağıdır. Ancak çok tatsız kabaklarda 2 bardağa kadar şeker kullanabilirsiniz. Kabak tatlısını pişirirken, tencereye bir adet çubuk tarçın attığınızda hoş bir aroma kazandığını görebilirsiniz.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Bal kabağının size şeker gibi bir sonuç vermesi için onu geceden şekere basmayı sakın unutmayın. Bu sayede bal kabaklarının kendi suyunu salmasını sağlar, tencereye su ekleme ihtiyacı duymazsınız. Mümkün olduğunca su eklenmeyen ve kendi suyuyla pişen bal kabağı tatlısı da çok daha nefis olur.
Kabak tatlısı püf noktaları
Kabakları dilimledikten sonra şeker ile birlikte 1 gece aynı tencerede bekletilmelidir. Kabakları pişirirken su eklemenize gerek yoktur.
Büyük ve yayvan bir tencereye kabakları, aralarına şeker serperek kat kat dizin. 2-3 saat ya da bir gece ağzı kapalı olarak bekletin. Bu bekleme sırasında kabak su salacağı için pişirirken ayrıca su koymaya gerek yok.
Kabak ile enfes tatlılar yaratmanız da mümkün olur. Kabak tatlısı çeşitleri hafif tatlılar kategorisine girerler. Şeker oranı az tutulduğu takdirde sağlıklı bir tatlı elde edebilirsiniz.
Bolu Usulü Kara Kabak Tatlısı - Bolu
Kabağın içi boşaltılır, dış kabukları soyulmadan üçgen şeklinde iri iri doğranıp iç kısımları alta, kabukları üste gelecek şekilde tencereye dizilir. Üzerine toz şekeri ve suyu eklenerek, kısık ateşte kapağı kapalı pişmeye bırakılır. Pişince bir gece dinlenmeye bırakılır.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
İnsanı kalbinden yakalayan rengi ile gözlere, güzel lezzeti ile damaklara hitap eden sarı kabaktan vitamin dolu salatalar, dolmalar, kızartmalar hazırlayabilir, keyfinize bakabilirsiniz! Dış kısmı sarı ya da kırmızı, iç kısmı sarı ya da turuncu olan helvacı kabağı, tatlı yapımı için en doğru seçeneklerden biridir.
Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
Limon ve tuz
Ellerinizdeki kabak lekesinden kurtulmak istiyorsanız; ihtiyacınız olan yarım limon ve bir çay kaşığı tuz. Tuzu avcunuza dökün. Diğer elinizle önce limonu tuzun üzerine yerleştirin. Limon ve tuz ikilisiyle tüm elinizi ovalayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri