Yukarıdaki yazıda belirttiğimiz gibi kabaklar isteğe göre doğranıp yıkandıktan sonra bir gece önceden pişirilecek olan tencereye koyulur ve damak tadınıza göre şekeri üzerine konulduktan sonra tencerenin kapağı kapatılır. Ertesi gün su eklemeden kendi suyu ile kısık ateşte pişirilir.
Tatlınız kısık ateşte ağır ağır pişirilmeli ve mümkünse bir gün bekletilmeli. Bu şerbetinin ve tadının oturmasına yardımcı olacaktır. Kabaklarımızı yeşil yeri kalmayacak şekilde temizleyip her dilimi üçe bölüyoruz. Güzelce yıkayıp tenceremize diziyoruz.
Kabukları israf etmekten kaçınınız. Kabağın vitaminin kabuğunda olduğunu da unutmayınız. - Kabuğu soymak istemiyor iseniz ucu sivri bir bıçağı kabağın üzerinde törpü yapar gibi sürtme işlemi yapınız. Bu sayede kabuğu tem temizlemiş hem de pürüzsüz hale getirmiş olabilirsiniz.
5- Kısık Ateşte Pişirin
Bal kabağının şerbetini iyi bir şekilde çekip kıvamlı bir lezzete sahip olmasını istiyorsanız kısık ateşte pişirmeye özen gösterin. Kısık ateş sayesinde bal kabağı tatlısının şerbetini bir anda çekip yanmasını ve lezzetsiz kalmasını önleyebilirsiniz.
Sulanmış kabaklarınızı isterseniz tencerede ocakta, isterseniz de fırında pişirebilirsiniz. Her şekilde çok lezzetli olacaktır. Ancak tencerede pişen kabak tatlısının rengi daha açık, kıvamı daha sulu olur. Fırında pişen kabak tatlısının ise suyu çekilir, meyveleri karamelize olur ve rengi esmerleşir.
İlgili 18 soru bulundu
Eğer kabakları bekletmeden, hemen pişirmek isterseniz şekeri ekledikten sonra 1 su bardağı kadar su ilave edebilirsiniz. Pişirme sırasında gerektiği takdirde kontrollü olarak daha fazla su ekleyerek yumuşayana kadar pişirebilirsiniz.
-Dilerseniz kabakların üzerine kendi şerbetini ağdalaştırıp da gezdirebilirsiniz. Kabağın şerbetinin koyulaşması için bir sürede kapağı açık olarak pişirmelisiniz.
Kabak Tatlısı Tarifi Püf Noktaları
2 kilogram kabak için ideal şeker oranı 1.5 su bardağıdır. Ancak çok tatsız kabaklarda 2 bardağa kadar şeker kullanabilirsiniz. Kabak tatlısını pişirirken, tencereye bir adet çubuk tarçın attığınızda hoş bir aroma kazandığını görebilirsiniz.
Gelelim kabak tatlısı pişirmenin püf noktalarına…
Derin ve dar bir tencere yerine daha sığ ama geniş bir tencere tercih ederseniz (karnıyarık tenceresi gibi) işiniz daha da kolaylaşır. En az 4-5 saat önceden şekere yatırdığınız kabakları kendi suyunda pişirin. Önemli olan kısık ateşte dağılmayacak kadar pişirmek.
Büyük ve yayvan bir tencereye kabakları, aralarına şeker serperek kat kat dizin. 2-3 saat ya da bir gece ağzı kapalı olarak bekletin. Bu bekleme sırasında kabak su salacağı için pişirirken ayrıca su koymaya gerek yok.
Kabaklar tamamen yada alacalı olarak soyulur.
Kabakları tuzlu suya koyun. Tuzlu suda 10-15 dakika bekletin.
Hangi kabaklar yenmeden önce soyulur? Kabak, bal kabağı, balkabağı, spagetti kabağı ve bal kabağı gibi diğer kabak kabuklarını soymak en iyisidir. onları tüketmeden önce. Gerçekten de, kalın ve sert derileri pişirildikten sonra bile sindirilemez.
Bal kabağının bol miktarda lif içermesi nedeniyle gıdalar ile alınan toksinlerin atılmasına ve kolesterolün düşmesine de yardımcı olduğu bilinir. Bal kabağı tüketimi, konstipasyon (kabızlık) ve hemoroid (basur) sorunu olanlara da tavsiye edilmektedir.
Balkabağı, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Balkabağı ender olarak çiğ de tüketilmektedir.
Bunun için de şu adımlara dikkat etmeniz önemli: Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Bekletmeden kabak tatlısı yapmak için, pişirme esnasında tencereye su eklemeniz gerekmektedir. Tam kıvamında şerbeti yakalamak için, kabaklar hafifçe yumuşamaya başladıktan sonra, bir süre kapağını açık bırakarak, pişirmeye devam edin. Bu kabak tatlısının şerbetinin koyulaşmasını sağlayacaktır.
Özel günlerin vazgeçilmezi olan bal kabağının çekirdekleri ise, kurutularak tüketilebilir. Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen bal kabağının en bilindik versiyonu, kabak tatlısı yapımında kullanmaktır. Lezzetli bir tatlı için, kabaklar bir gece önceden şekerde bekletilir, ertesi gün kısık ateşte pişirilir.
kireç kabağın yumuşayıp dağılmasını önlemek için kullanılır. kireçte bekletilen kabak dilimlerinin formu, tatlı pişirildikten sonra da yaklaşık olarak çiğ halindeki kadar diridir. aynı metod patlıcan reçeli yapımında da geçerlidir.
Şerbetinin koyu kıvam alması için 2-3 damla limon suyu ekleyin.
Kabaklar yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirelim. Kabaklar piştiğinde ince kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatalım.
Tat vermesi adına bir adet çubuk tarçın ilavesiyle orta ateşte, 20-25 dakika kadar pişirin.
Kabakları geniş bir tencereye tek sıra halinde dizin. Üzerine şekeri, karanfil ve tarçını ekleyip, ocağa koyun. Altını kısın ve sulanıp, suyunu çekene kadar pişirin. Pişen tatlıyı tahin ve cevizle servis edin.
Hatay Kabak Tatlısı; Cucurbita maxima ve Cucurbita moschata türündeki kışlık bal kabaklarının kireç kaymağında dinlendirilmesinin ardından, şerbet içinde pişirilmesi ile yapılır.Hatay Kabak Tatlısı 05.10.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Soğuduktan sonra servis tabağına alıp, üzerine tahin gezdirelim ve ceviz atalım. Muhteşem oluyor arkadaşlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri