Genel olarak, kaşe kabanların ıslak bir bez ve hafif deterjan kullanarak, sıcak suyla nazikçe yıkanması tavsiye edilir. Eğer yıkamak istemiyorsanız ince bir naylon fırçayla, kabanın üzerindeki kiri ve lekeleri hafifçe temizleyebilirsiniz.
Yapmanız gereken ilk şey, kabanınızı düz bir zemine sermek olacaktır. Düz zemin üzerine serilen kabanınızı jiletinizi kullanarak tıraşlayabilirsiniz. Bunun için de jileti eğik biçimde tutmanız, tüylenen kısma yavaş yavaş, sürtme işlemiyle uygulama yapmanız gerekmektedir.
Kaşe kaban modelleri genel olarak makinede yıkama için uygun malzemelerden üretilir ancak pek çok kışlık üründe olduğu gibi bu ürünlerin de makinede sıklıkla yıkanması tavsiye edilmez. Kabanını makinede yıkamak isteyenlerin maksimum 30 derece sıcaklıkta su tercih etmesi gerekir.
Fakat bir kısım firmalar ürettikleri kabanların çamaşır makinesinde temizlenmesini de uygun görmüşlerdir. Bu kapsamda üretilen kabanların 30 derecede yıkanması tavsiye edilir. Daha yüksek sıcaklıklarda yıkama işleminin yapılması, kabanın kumaş yapısını bozabilir.
Makinenizi narin, yünlü veya elde yıkama programına getirin. Su sıcaklığı ılık olmalıdır. Kaşe kumaşlar oldukça hassas kumaşlardır. Bu nedenle makinede kaşe kaban yıkama konusunda özellikle yıkama suyunun sıcaklığına çok dikkat etmek gerekiyor. 30 dereceden fazla sıcaklıklar kaşe kabanın bozulmasına neden olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Kaşe kabanların temizlenmesi için genellikle kuru yıkama tavsiye edilir. Ancak bazı kabanlar makinede yıkama için de uygundur. Bu durumda üretilen paltoların 30 derecede yıkanması tavsiye edilir. Kaşe kabanları daha yüksek bir sıcaklıkta yıkamak kumaş yapısını bozma riski taşır.
Büyük bir lavabo ya da çamaşır kabı ılık suyla doldurulur. Az miktarda sıvı deterjan ilave edilir. Mont suya bastırılır. 10 dk kadar ılık suda yıkama yapılır.
Bilindiği üzere kaşe kabanların çok sık yıkanması, ömrünün de kısa olmasına neden olmaktadır. Bu yüzden kaşe kaban yıkama işlemlerinin çok sık yapılmaması gerek elde gerekse çamaşır makinesinde aralıklarla yıkanması önerilmektedir.
Rüzgâr, yağmur, kar gibi soğuk havaların ve kış aylarının getirdiği hava durumları için kaşe kaban kullanımı koruyucu bir etki sağlamaktadır.
- Kaşmir ürünleri, sıcaklığı 20 dereceyi geçmeyen ılık suda elde yıkanmalıdır. Böylelikle kaşmir doğal yapısını korur, çekme ve tüylenme yapmaz. Eğer çamaşır makinesinde yıkayacaksanız, mutlaka “yün” seçeneğinde ve 20 dereceyi aşmayan suda yıkamanız gerekir.
Bunun sebebi ise kaşe kumaşın suya ve soğuğa karşı dayanıklılığıdır. Soğuk geçirmeme konusunda yüksek bir performans gösteren kaşe kabanlar, kış aylarında vücudu sıcak tutar.
Keçe kumaşı sert yapılı olduğu için esnedikçe deforme olabilir. O nedenle keçe kumaşı diğer kumaşlar gibi çamaşır makinesinde yıkanmamalıdır.
Çamaşır makinesine çeyrek su bardağı (60 mililitre) beyaz sirke ekle. Sirke kıyafetten tüyleri çıkarmaya yardımcı olur. Ayrıca tüylerin fazla yapışmasını önlemeye de yardımcı olur. Sirke çamaşırların kokusunun giderilmesine de yardımcı olur.
KURUTMA MAKİNESİ Çamaşır kurutma makinelerinin tamamı tüy toplama özelliğine sahiptir. Tüy toplayan kıyafetlerinizi haftada bir kere kurutma makinesine atarak tamamen temizlemeniz mümkün. Makinenizin ön yüzeyinde bulunan filtreyi düzenli olarak temizlemeyi unutmayın.
Açıklama. Kaşe kumaş kışlık bir kumaştır. Tüylenme yapmaz tok bir duruşu vardır. Yünlü yapısından dolayı kış aylarında sıcak tutar.
Kaliteli bir kaşe kaban kumaşı yumuşak olmalıdır. Bu yüzden kaşe kabanınızın pamuklu olması gerekir. İçi astarlı kaşe kaban sizi kışın soğuk günlerinde korurken, terlemenize de engel olur. Kısacası kaşe kaban alırken kumaşın yumuşak olmasına ve kabanın içerisinde astar olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Kıyafetlerinizin çoğunlu ile uyumlu olabilecek renkte bir kaşe kaban modeli seçmenizi öneririz. Bu nedenle siyah, krem, taba ve gri gibi klasik renkler kurtarıcı olacaktır. Bordo, kırmızı, fuşya ve yeşil renklerinde kaşe kabanlar çok güzel olsa da bu tarz renkleri çok fazla kombinde kullanma imkanı bulamayabilirsiniz.
Kaban kelimesi Arapça ''kaba'' sözcüğünden türetilmiştir. Kaba, kalın kumaştan yapılmış giysi anlamına gelir. Kaban ise hem kış aylarında hem de mevsim geçişlerinde giyilen bir üst giysisidir.
Kazan kapasitesinin yarısı kadar ağırlığa sahip yünü bir ölçek çamaşır deterjanı ile makinede kolayca yıkayabilirsiniz. Yün yıkama deterjanını ekledikten sonra makineyi yün programında düşük sıcaklıkta çalıştırmalısınız. Makinede yıkanan yünleri banyoda iyice süzüldükten sonra balkona serip kurutabilirsiniz.
Ardından yumuşatıcıyı makinenin yumuşatıcı bölmesine, sıvı deterjanı da deterjan gözüne koyalım. Ceketi temizlemek için sıvı deterjan daha uygun olacaktır. Ceketi mümkün olduğunca soğuk suyla yıkamalıyız. Bunun için makineyi 30 dereceye ayarlayalım ve minimum hız 600 rpm.
Keçeler hiç kullanışlı değil. Hemen tüyleniyor. Hele metal askılı ya da aksesuarli canta asla kullanamazsiniz,ipleri çekiliyor çok çirkin oluyor.
6. Polyester
Nasıl yıkanır? : Sentetikler programında yıkayabilirsiniz.
Montlar 3 ayda bir, ceketler hiç yıkanmamalıdır.
Ceketler en fazla 3 ayda bir soğuk suyla yıkanmalıdır.
Montun bakımı ve uzun ömürlü olması açısından sık sık mont yıkamamakta fayda vardır. Eğer leke oluşumu varsa yıkamadan sadece sıvı çamaşır deterjanı ya da sabun tozu kullanarak silmek yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri