Kabartma haritalar; arazinin yapısını, doğada olduğu gibi üç boyutlu olarak yansıtan, karton, branda bezi; balmumu, balmumu reçine karışımı, alçı veya plastik ağırlıklı malzemeden çeşitli yöntemlerle yapılmış haritalardır. Arazi, bu haritalarda belli bir yükseklikten bakılıyormuş gibi üç boyutlu olarak görünür.
Kabartma (Hillshade): Bir arazi yüzeyini 3B olarak tanımlayan ve araziye ait yükseklik verilerinden elde edilmiş sayısal model (DEM) kullanılarak yeryüzü şekillerinin belirli bir ölçekte kabartılmasıyla elde edilen topografik haritalardır.
Topografik bir harita olan Braille haritalar, bölgenin gerçeğe yakın bir şekilde gösterilmesini sağlamaktadır. Braille haritaları, haritada gösterilecek olan bölgeye ait tüm arazi yüzeylerini uzaktan algılama yöntemlerinden Light Detection and Ranging yöntemi kullanılarak taranması ile gerçekleştirilmektedir.
Kabartma veya diğer adıyla rölyef, yüzey üzerine yapılan yükseltme ya da çökertmelere denir. Alçak ve yüksek rölyef olmak üzere ikiye ayrılır. Mimarlıkta da heykel sanatında da kullanılan bir terimdir. Yüzey üzerine yükseltilerek yapılıyorsa yüksek rölyef, çökertilerek yapılıyorsa alçak rölyef adını alır.
İlgili 23 soru bulundu
Kullanım amaçlarına göre haritalar; idari ve siyasi haritalar, beşeri ve ekonomik haritalar, fiziki haritalar, özel haritalar şeklinde sıralanmaktadır. Ölçeklerine göre haritalar; büyük ölçekli haritalar, orta ölçekli haritalar ve küçük ölçekli haritalar olarak sıralanmaktadır.
(6) Kıt'a haritaları :1/20.000.000 ve daha küçük ölçekli haritalardır. (1) Plânlar:1/10.000 dahil büyük ölçekli haritalardır. (2) Topografik haritalar ve Detay haritaları:1/10.000 den küçük olan 1/100.000 dahil ölçekli haritalardır. (3) Coğrafya ve Genel görünüm haritaları:1/100.000 den daha küçük ölçekli haritalardır.
Gölgelendirme yöntemi; yeryüzü şekillerinin herhangi bir köşesinden 45°lik bir eğimle ışık geldiği kabul edilir. Işık alan yerler yani çıplak göz ile baktığımızda gördüğümüz alanlar açık renk, ışık almayan yerler yani vadi içleri, dağ arkası gibi alanlar ise koyu renk ile gösterilir.
Beşeri ve Ekonomik haritalar Nüfusun dağılışı, ırk, dil, dinlere göre dağılışı, tarım, hayvancılık, ormancılık, sanayi ,madencilik gibi özellikleri gösteren haritalardır.
Topoğrafik Haritalar: Arazinin tüm ayrıntılarını, ölçülebilir biçimde yer şekillerini gösteren bir haritadır. Düzlükler, yükseklikler ve çukurlar eş yükseklik eğrileri ile gösterilir.
Harita, yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün matematiksel yöntemlerle istenilen ölçeğe göre küçültülerek, özel işaretlerle bir düzlem üzerine çizilmiş örneğidir.
Harita, yeryüzünün tümünün ya da bir parçasının belirli oranlarda küçültülmüş bir şekilde bir düzlem üzerinde gösterimidir. Yeryüzü düzleme açılamayan kapalı bir şekil olduğundan küçültme ile birlikte harita projeksiyonları kullanılarak düzleme izdüşüm işlemi de yapılır.
Yeryüzünün tamamının ya da yalnızca bir bölgesinin kuş bakışı görünüşünün ölçekli olarak (yani belli bir oranda küçülterek) düz bir yüzeye aktarılmış haline harita denir.
Arazideki 0 – 200 metre arasında bulunan yükseltileri göstermek için genellikle koyu yeşil renk tercih edilir. 200 – 500 metre arasında olan yükseltileri göstermek için ise daha çok açık yeşil renk kullanılır. 500 – 1000 metre arasında yer alan yükseltileri göstermek için sarı ve sarı tonları kullanılır.
Tarama yöntemi çizgiler kullanılarak yapılan bir harita yöntemi olarak belirtilmektedir. Bu yöntemde çizgilerin şekilleri ve sıklığı yeryüzü şekilleri hakkında bilgi edinilmesini sağlamaktadır.
Carte, Alm. Karte, Landkarte) yeryüzünün bir bölümünün bir ölçeğe göre bir düzlem üzerine aktarılmasıdır. 3 Daha geniş bir ifadeyle harita; yeryüzünün veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün matematik yöntemlerle istenilen ölçeğe göre küçültülerek, özel işaretleriyle bir düzleme çizilmiş örneğidir.
Sayısal Harita, bilgisayar ortamında klasik dosya ve veritabanı dosyası şeklinde tutulan harita demektir. Bilgisayar ortamı, hard-disk, CD, DVD, disket, vb olabilir. Üç tür sayısal harita vardır: Vektör harita, raster harita ve matris harita.
Geniş bir saha üzerinde, önceden tayin edilmiş olan zamanda yapılan rasatlardaki meteorolojik elemanların dağılımını gösteren (Lambert projeksiyon) haritalara, Sinoptik Harita (Synoptic Chart), veya Hava Haritası (Weather Map) denir. Bu haritalar aynı zamanda Deniz Seviyesi Basınç Kartı olarak da tanımlanır.
Tanım. Koroplet Haritalar coğrafi bölgeleri veya alanları ayrı bir şekilde göstermek için kullanılır. Haritanın görselleştirilmesi verilere göre biçimlenir veya gölgelenir. Bu özellik değerleri bir coğrafi haritada farklılıklarına göre görselleştirme imkanı sunar.
Harita çizimi yapılırken çizilen bölgenin yer şekillerine göre renkler değişim göstermektedir. Ülke sınırları kırmızı renkte ve deniz, göl ve akarsu mavi renkte gösterilmektedir. Derinlik arttıkça mavinin renk tonu koyulaşmaktadır.
Tematik harita, vektör veri üzerinde mekana ait bilgilerin seçilen konu ile ilişkili olarak sınıflandırılması, renklendirilmesi ve semboller kullanılarak gösterilmesidir. Tematik haritalar, veri analizinin en anlaşılır, en güçlü yöntemlerinin biridir.
İzohips (Eş Yükselti Eğrisi), yeryüzü üzerinde deniz seviyesinden başlayarak aynı yükseklik değerini barındıran noktaların birleştirilmesi ile meydana gelen kapalı eğrilerdir. Deniz seviyesi 0 metre olarak kabul edilir ve izohipslerin başlangıç seviyesidir.
Fiziki haritalarda renkler deniz seviyesinden yüksekliği ve alçaklığı temsil eder. 0 noktasından yani deniz seviyesinden yukarı gidildikçe yeşilden sarıya, turuncuya, açık kahverengiye ve kahverengiye gidildikçe yüksekliğin arttığı anlaşılır. Aynı şekilde deniz derinliğide aynı yöntemle gösterilir.
Detayların sadece yatay konumlarının gösterildiği, yükseklik bilgisinin olmadığı harita.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri