Önceki adı Gavur dağı, dibindeki dört yol kavşağındaki adı “Kömürler” olan Nur dağı olan bölge, medeniyetlerin doğduğu Mezopotamya ve Akdeniz Bölgesi arasında geçiş yolu üzerinde bulunduğundan ilçe merkezi olmasa da bağlı köy ve beldelerin kuruluşu ilk çağlara dayanır.
Amanos Dağları ismi, Cumhuriyet'ten sonra değiştirilip yerine Nur Dağları konulmuştur.
İsmet İnönü devrinde “Amanos Dağları” dendi. Yunanca “Amanos” adına tepki gösteren halkımız hem dağa hem de dağın arkasındaki “Kömürler” kasabasına Mekke'deki “Nur Dağı”nın ismini vermiş.
İslahiye ilçesine bağlı Kurudere köyünde, "Nurdağı" adıyla 27 Şubat 1976'da İçişleri Bakanlığı kararıyla belediye kurulmasıyla belde olan Nurdağı, 1990 yılında ilçe belediyesi olmuştur. Mevcut belediye başkanı AK Parti'li Yakup Bahar'dır.
Cebel-i Nur: Mekke-i Mükerreme'nin kuzey doğusunda, Mescid-i Haram'a yaklaşık 5 km. mesafede, içinde Peygamberimiz'e ilk vahyin geldiği mağaranın da yer aldığı dağdır. Cebel-i Nur (Nur Dağı) diye anılması, insanlara en doğru yolu gösteren vahiy nurunun bu mağaraya inmesi sebebiyledir.
İlgili 42 soru bulundu
İlçemiz Durmuşlar köyünde bulunan Hazreti Ukkaşe'nin (r.a.) türbesine, Nurdağı Gaziantep istikametinden 2 Km gittikten sonra sağa dönülerek, 17 Km uzaklıktadır.
Nur Dağı'nın (Cebel-i Nur) zirvesinde yer alan Hira Mağarası, ancak bir kişinin ayakta durabileceği ve yere uzanabileceği boyutta. Hazreti Muhammed'in inzivaya çekildiği bu mekan, ilk vahyin geldiği ve Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı yer olma özelliği taşıyor.
İlk Nur Dağı başka bir ismi ile Cebel-i Nur olarak bilinir. Mekke'den Mina'ya ilerleyen yola yakın bir mesafede yer almaktadır. Muhammed bin Abdullah'a ilk vahyin indiğine inanılan Hira Mağarası burada bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı ışık anlamına da gelen Nur ismi verilmiştir.
Amanos dağları eteklerinde bulunan Nurdağı tarihi ipek yolu üzerindedir. Bu bölgeler osmanlı döneminde Cebeli bereket (Şimdiki Osmaniye ili) vilayetine bağlı idi.
Nurdağı merkez, Naimler, Hocalar,Yalangoz, Sakçagözü ve İncirlide yerleşiklerdir. Çelikan ve Bruki aşiretine mensup Kürtlerden oluşur. Nogaylar köyü Yörük Türkmenlerden oluşmaktadır.
Nur Dağı ya da Cebel-i Nur (Arapça: جبل النور), Mekke'nin yaklaşık 6 km kuzeyinde. Mekke'den Mina'ya giden yolun yakınında bulunur. İslam peygamberi Muhammed'e ilk vahyin indirildiğine inanılan Hira Mağarası bu dağda yer aldığı için ışık manasına gelen bu adı almıştır.
Gaziantep. İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığınca sorumluluk alanındaki Nurdağı ilçesi Başpınar Mahallesi'nde, Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve 26 kişinin yaşamını yitirdiği Kavak Apartmanı'na ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı.
Nurdağı'nda Ne Yenir Neleri Meşhur
Baklava dünyaya ün salmış tatlısıdır. Birbirinden lezzetli onlarca yemek yiyebileceğiniz bu ilçede simit kebabı, Hedik, Pirpirim Aşı, Lebeniye çorbası, şekerli pide, alinazik, Firik pilavı yemeden dönememenizi tavsiye ederiz.
Çoğunluğu Doğu Karadeniz'dekilere benzer nemli ormanlarla kaplıdır. Dağın gerçek adı yabancı bir isim olduğu için bu ismi söyleyemeyen yöre halkınca Gavur Dağı denmiştir.
Ortaçağda Diyar-ı İslam ve Diyar-ı Rum sınırını oluşturduğu için bu dağlara Kafirdağı=Gavurdağı deniliyormuş. Osmaniye'nin kurucusu ve isim babası büyük devlet adamı Ahmet Cevdet Paşa 1865'te Cebel-i bereket ismini verdi.
Türbenin bulunduğu yere Ökkeşiye denmektedir. Türbe tam dağın tepesinde bulunmakta ve türbenin alt tarafındaki kuyularda ise birkaç metre derinlikte bol su bulunmaktadır. Rivayetlerde anlatılanlardan, İslam inanışına göre Peygamber Efendimizin Peygamberlik mührünü gören cennetliktir.
TAG Otoyolu`nda bulunan 14 viyadükten en büyüğü olan Atatürk (Nurdağı) Viyadüğü, 801,5 metre uzunluğu, 149,5 metre yüksekliğiyle, yapıldığı dönemde Avrupa`nın ikinci, Türkiye`nin en büyük viyadüğü olma özelliğini taşımaktadır. Viyadüğün yapım işlerinin tamamına yakını Türk mühendislerinin imzasını taşımaktadır.
Bu güzergahın coğrafi ve jeolojik açıdan en kritik yeri olan ve eski adıyla ''Gavur Dağları'' yeni adıyla Orta Amanoslar'ın Nurdağı kesiminde Olucak Vadisi üzerinde yer alan ve yapımına 1993 yılında başlanıp, 1998 yılında tamamlanan Atatürk Viyadüğü, otoyolun en önemli yapısını oluşturuyor.
Freni patlayan kamyon 3 araca çarptı: 5 can kaybı, 17 yaralı Gaziantep D-400 karayolu Şatırhöyük mevkiinde meydana gelen kazada, freni boşalan bir kamyon kontrolden çıkarak kırmızı ışıkta bekleyen 3 araca çarptı. Korkunç kazada 5 kişi hayatını kaybetti, 5'i ağır 17 kişi yaralandı.
Hira (Nur) Dağı, yerden 300 metre yüksekliğinde ve Beytullah'a 5 km uzaklıkta olan bir dağdır.
Faylanmaya bağlı gerilim ve sıkışma neticesinde Ege kıyılarında horst-graben sistemi oluşmuştur. Kaz Dağları, Madra Dağı, Yunt Dağı, Spil Dağı, Bozdağlar, Aydın Dağları, Menteşe Dağları, Palandöken Dağları, Nur Dağları ve Kars-Aras Dağları bu dağlara örnektir.
Sabahın ilk ışıklarında dahi 35 dereceyi bulan sıcaklığın etkilediği bölgede zirveye ulaşabilen hacı adayları, dağın zirvesinde yer alan ve Hazreti Muhammed ile Hazreti Ebubekir'in içinde bulunduğu dönemde örümcek ağlarıyla kaplanan Sevr Mağarası'nda, hicret döneminin atmosferini yaşıyor.
Dağa tırmanış yaklaşık 2 saat sürmektedir. İnsanların kolaylıkla dağa ulaşabilmesi için bölgeye merdiven kurulmuştur. Yaklaşık olarak 1200 basamak çıktıktan sonra zirveye ve Hira Mağarası'na ulaşılmaktadır.
Sevr Dağı'nın İslam tarihi açısından en belirgin özelliği; Rasûlullah Efendimizin [sallallahu aleyhi vesellem] Mekke'den Medine'ye hicreti esnasında Hz. Ebû Bekr [radiyallahu anh] ile müşriklerden gizlendikleri ve 3 gün süre ile saklandıkları Sevr Mağarası'na ev sahipliği yapmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri