Mayalı hamurları da buzlukta bekletme şansına sahispiniz. Hamurunda soda, karbonat gibi ekstra kabartan malzemeler olmayan hamurları mayalandırma işlemi henüz başlamışken yoğurup bezelere ayırın. Ayırdığınız bezeleri streç filme sarın ve kilitli buzluk poşetine yerleştirin. Ardından da buzluğa koyun.
Karbonatlı hamur dolapta kaç gün saklanır? Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Kullanmadan en az 2 saat önce çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin. Eğer mayasız bir hamuru buzdolabında saklamak istiyorsanız yine ağzı ve üzeri sıkıca kapalı şekilde 1 hafta kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık!
Karbonat ve kabartma tozu mayadan farklı olarak herhangi bir bekleme süresi gerektirmez. Hamuru anında kabartır.
Yumurtayı derince bir kaba kırın, üstüne sıvı yağ, yoğurt, tuz, kabartma tozu ve unu ilave edip güzelce yoğurun. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edeceksiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Mayalı Pişi, Kahvaltılık Peynirli Lokma, Kabartma Tozlu Pişi, Çörek Otlu Pişi, Üç Malzemeli Mayasız Pişi, Kaşık Dökmesi, Simit Pişi, Mayasız Ağzı Açık Poğaça, Sirkeli Pişi, Kabartma Tozlu Poğaça, Peynirli Poğaça, Pesmet, Halka Pişi, Tuzlu Lokma, Pişi, Tavada Pişi, Yoğurtlu Hamur Kızartması, Patatesli Şerit Poğaça, ...
Poğaça hamurunun içinde süt, yoğurt, maya gibi çabuk bozulabilen malzemeler olduğu için, pişirmeden saklanması önerilmiyor. Bunun yerine pişirdikten sonra muhafaza edebilirsiniz.
Dilerseniz hamuru geceden yada yapmadan önce de mayalayabilirsiniz. Ama geceden mayalanınca sabaha kızartılınca çok pratik oluyor.
Derin dondurucuda hem mayalı hem de mayasız hamurdan yapılmış poğaçalar saklanabiliyor, ancak mayasız hamurdan yapılanlarda daha iyi sonuç alınıyor. Poğaçaları derin dondurucuya koymak için pişirdikten sonra soğumasını beklemek gerekiyor.
Mayalı hamurları da buzlukta bekletme şansına sahispiniz. Hamurunda soda, karbonat gibi ekstra kabartan malzemeler olmayan hamurları mayalandırma işlemi henüz başlamışken yoğurup bezelere ayırın. Ayırdığınız bezeleri streç filme sarın ve kilitli buzluk poşetine yerleştirin. Ardından da buzluğa koyun.
Hamur neden dolaba konur? Hamur yumuşaksa daha kolay mayalanır. Sert hamurların mayalanma süreci gecikebilir. Bu işlem hamura şekil vermeyi de kolaylaştırıyor.
Hamurdan çıkılır.Eller yıkanır,kurulanır. Hamurun üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenerek hamur toparlanır. Daha sonra hamur poşetlere ayrılır.Derin dondurucuya kaldırılır. Havasını pipetle çekip kapatıyoruz ve buzdolabının derin dondurucu kısmına kaldırıyoruz.
Kabartma tozunu hava geçirmez bir kapta sakla.
Kabartma tozu düzgün bir şekilde saklanırsa 18 ay ya da daha fazla dayanabilir.
Sabah kahvaltılarınıza, çay saatlerinize yada çocuğunuzun beslenmesine koyabileceğiniz kabartma tozlu poğaça herkesin severek tüketeceği bir poğaça tarifi. Bu poğaçanın bir diğer özelliği ise kolay kolay bayatlamamasıdır. Kabartma tozlu poğaçanızı yaptıktan sonra derin dondurucunuzda da rahatlıkla saklayabilirsiniz.
Kabartma tozunun ne olduğunu anlatmak için; öncelikle bir benzeri olan karbonatın içeriğinden söz etmek doğru olacaktır. Karbonat, doğada bulunan tuzlu bir yapısı olan sodyum bikarbonat adı ile anılan kimyasaldır. Kabartma tozu da karbonat ile asidin aynı anda yer aldığı karışımdır.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin. Üzerleri güzelce kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Kabartma tozlu poğaçalar piştikten sonra fırından çıkartıp, sıcak ya da ılık olarak servis edebilirsiniz.
Hem kabartma tozu hem maya ile hazırlanan gerçekten pastane poğaçaları lezzetinde olan bir tarif geliyor! Lezzetine bayılacaksınız. Maya ve kabartma tozunun birlikte kullanılması kafanızı karıştırmasın, tadı nefis oluyor. Üstelik mayalanma süresi de oldukça kısa.
Unlu karışımlarda kabartma tozu kullanmak istediğinizde karbonata da ihtiyacınız olacak. Bu yöntemi denemek için yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışım size 1 paket kabartma tozunun etkisini sunacaktır.
Banyolu börek, sodalı çıtır börek, rulo börek gibi buzluk böreği tarifleri, bazısı kıyır kıyır bazısı yumuşacık buzluk poğaçaları, buzlukta saklanan pide ve lahmacunlar, mantılar derken dolu dolu bir liste oldu. Hiçbiri de buzluğa girdiği için lezzetinden ve tazeliğinden kesinlikle ödün vermedi.
Yenileceği zaman derin dondurucudan çıkarttığınız poğaçaları çözülmesini bekleyip, fırına koyup 150-160 derecede 10 dakika kadar ısıtmanız poğaçaların yeni yapılmış gibi taptaze hale gelmelerini sağlıyor.
Pişmiş mayalı poğaçaları buzlukta saklamak için önce yeterince soğuması için tezgahta bekletin. Daha sonra buzdolabı poşetlerine koyup ağzını sıkıca kapatıp poğaçaları buzlukta saklayabilirsiniz. İçi patates ya da peynir dolgulu ise 3 ay, sade poğaça ise 6 ay kadar buzlukta saklanabilir.
Karbonatın aksine tepkimeye girmek için herhangi bir asidik malzemeye ihtiyacı olmayan kabartma tozu, kullanıldığı tarifleri daha yumuşak kıvamlı yaparak tüm isteklerimize cevap oluyor.
Oysa kabartma tozu asidi etkisizleştiren yapısı sayesinde parlak yüzeyleri çizmeden temizler, tesisatları açar ve temizler, bulaşıklarda ya da mutfak yüzeylerindeki yağ kalıntılarını sizi de uğraştırmadan kolayca temizler. Buzdolabında, halılarda ya da evdeki tekstil yüzeylerde oluşan kötü kokuları giderir.
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri