Hamura sonradan kabartma tozu eklenir mi? Karbonat ve kabartma tozu mayadan farklı olarak herhangi bir bekleme süresi gerektirmez. Hamuru anında kabartır.
Kural: Hamuru hazırladıktan sonra vakit kaybetmeden fırına verin. Karbonat ve kabartma tozu mayadan farklı olarak herhangi bir bekleme süresi gerektirmez.
piştikten sonra ezilip kakao sosuyla karıştırılıp dondurulursa dünyanın en mükemmel tatlısı elde edilir.
Kek yaparken kabartma tozu yerine ne kullanılır? Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz.
Bunlar kekin tadında, dokusunda bazı farklılıklar yaratsa da keki tamamen bozmaz. Sadece malzemeye göre farklı durumlar ile karşı karşıya getirir. Keke yarım ölçü fazla kabartma tozu eklemiş olmanız tadında bir bozulma vsye sebep olmamakta.
İlgili 15 soru bulundu
Kekinizin kabarması için tarifte belirtilen miktardan fazla kabartma tozu kullanmakta kekinizin kabarmasından çok sönmesine neden olabilir.
Yoğun kabartma tozu kullanımı tansiyonu yükseltmektedir. Bu nedenle tansiyon hastalarının ölçülü şekilde kabartma tozu içeren yiyecekleri tüketmesi tavsiye edilir. Mide enzimlerini etkileyen kabartma tozu, aşırı tüketildiğinde midede şişlik oluşturmaktadır.
Kek ve poğaça yapımında, kabartma tozu yerine 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eder. Tatlı tariflerinde ise tatlının tadını dengeler ve kabarmasını sağlar.
Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır. Eğer kekiniz daha çok kabarsın diye kabartma tozunu fazla kullandıysanız, bu durum kekin kısa sürede kabarmasına ve içinin çiğ kalmasına yol açar. Keki orantılı bir şekilde pişirmek için, mutlaka fırını önceden ısıtın.
Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Kabartma tozu eklediğinizde daha aktif hale gelmesi için birkaç damla limon sıkın, soda kullanın. Bu şekilde daha güzel kabaracaktır. Çok kabarsın diye içine birkaç paket kabartma tozu atmaya kesinlikle kalkışmayın. Fırına verdikten sonra 20-25 dakika hiç açmayın.
Bayatlayan kekinizin miktarı çok fazlaysa ya da yaptığınız kek kabarmadığı için onu yemediyseniz ve kaldıysa yaklaşın böyle, son ve efsane bir önerimiz daha olacak. Keki alıp bir karıştırma kabına parçalayarak koyun. Üzerine azar azar süt ilave edin ve yumuşayan bu kek parçalarını bir güzel yoğurun.
Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir. Böylelikle hamur kalmaktan kekinizi kurtarmış olacaksınız.
Sade bir kek hamurunu yaparken temel malzemeler 4 yumurta, arzu edildiği kadar şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un ve bir paket hamur kabartma tozudur.
Aktive olması, yani kabartıcı özelliğinin ortaya çıkması için bir asitle tepkimeye girmesi gerekir. Bu asit genellikle güçlü asitler olan sirke veya limon olmakla birlikte ekşi meyve suları, yoğurt veya bal gibi diğer asidik gıdalar da aynı görevi üstlenebilir.
Karbonik asit kararsız bir bileşik olduğu için kısa zamanda karbondioksit ve su açığa çıkar. Hamur ısındıkça oluşan karbondioksit genleşerek hamur içinde kabarıklıklar oluşmasını yani hamurun kabarmasını sağlar.
Yapılan keklerin daha kabarık ve yumuşak olması isteniyor. Bu sebeple birçok farklı çeşit ürün ve püf nokta kullanılıyor. Kekin daha fazla kabarması için kabartma tozu veya karbonat kullanılması öneriliyor.
Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olacaktır. Kabartma tozu ise karbonat ve bir tür kimyasal sıvının birleşimi sonucunda elde edilen bir madde. Karbonatın aksine tepkimeye girmek için herhangi bir asidik malzemeye ihtiyacı olmuyor.
Karbonat, un gibi katı malzemeler elenerek harca eklenirse daha leziz bir kek elde edebilirsiniz.
Tüm kurabiyelerde kabartma tozu olmak zorunda diye bir kural yok. Eğer hafif pufidik kurabiyeler istiyorsanız koyun tabii ama kabartma tozu olmadan da nefis kurabiyeler hazırlayabilirsiniz.
Birçoğumuz karbonat ve kabartma tozunu karıştırır görünüş ve özelliklerinin aynı olduğunu düşünürüz. Aslında bilinenin aksine kimyaları ve kullanım amaçları açısından ikisi farklı ürünlerdir.
Kabartma tozu, karbonat veya bikarbonat ve bir zayıf asit karışımı kuru kimyasal bir mayalandırma maddesidir.
Keklerinizi yaparken kullandığınız malzemelerin aksi belirtilmediği takdirde oda sıcaklığında olması şart. Çok soğuk kullanılan malzemeler kekin yapısında sorunlar yaratabiliyor. Kekiniz çok kabarmayabiliyor ya da çok kabarsa da iç kısmı tam kıvamında pişmediği için fırından aldığınızda sönebiliyor.
2+1/2 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 10 gram (1 paket).
Kabarmış kek neden söner? Kek tariflerinde genel olarak önceden ısıtılmış fırına keklerinizi vermeniz söylenir. Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri