Fındık, vitamin E, vitamin B6, vitamin B2, folik asit ve lif kaynağıdır. Ayrıca, magnezyum, bakır, potasyum, selenyum ve fosfor gibi mineraller bakımından da zengindir.
Fındığın Faydaları
Lezzetinin yanı sıra yapısında bol miktarda lif barındırır. Protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleriyle sağlığımız açısından adeta bir hazine.
İşte, detaylar. Türkiye genelinde daha çok Karadeniz Bölgesinde üretilen fındık aynı zamanda soğuk ve nemli iklimlerde yetişir. Bunun yanı sıra yaklaşık 100 gram fındık içerisinde yüzde 567 yağ bulunur.
Fındık Besin Değeri
Bir avuç çiğ fındık (24 g) besin değeri tablosu şu şekildedir: Karbonhidrat: 4.01 g. Protein: 3.59 g. Yağ: 14. 58 g.
Kan şekeri seviyesini düzenleyici özellikleri ile diyabet hastalarının diyet listelerinde zengin lif kaynağı olarak kullanılır. İçerdiği protonosiyanidinler, kersetin, kaemferol gibi fitopkimyasal maddeler sayesinde beyin sağlığını korur. Kötü kolesterolü düşüren ve iyi kolesterolü dengeleyen oleik asit içerir.
İlgili 20 soru bulundu
Beyin Sağlığı: Fındık, cevizle birlikte beyin için besin olarak kabul edilir. Hücre rejenerasyonunda yardımcı olan ve sağlıklı beyin fonksiyonlarını destekleyen iyi yağlar, protein ve amino asitler içerirler. Fındıklarda bulunan E vitamini, K vitamini, tiamin ve selenyum kombinasyonu beyni mükemmelleştirir.
Fındık, vitamin E, vitamin B6, vitamin B2, folik asit ve lif kaynağıdır. Ayrıca, magnezyum, bakır, potasyum, selenyum ve fosfor gibi mineraller bakımından da zengindir.
Fındıkta organik asit olarak en çok malik asit bulunmaktadır. Selülozik bileşikler ve pektin ise fındıkta % 1-3 oranında yer almaktadır. İç fındığın protein içeriği % 10-24 arasında değişmektedir. 100 g iç fındık, bir insanın günlük protein ihtiyacının % 22' sini karşılamaktadır.
Türkiye'de özellikle Karadeniz Bölgesinde yoğun olarak yetişmekte olan “huş ağacı” veya Betulaceae familyasından gelen fındık ağacının sert bir kabuk içerisinde bulunan meyvesidir.
Fındığın besleyici ve duyumsal özellikleri, onu gıda ürünleri için benzersiz ve ideal bir malzeme haline getirmektedir. %60,5 oranında yağ içerdikleri için fındıklar iyi birer enerji kaynaklarıdır.
Fındık içerdiği yağ, protein, vitamin ve mineral maddeler ile beslenme yönünden önemli bir gıda maddesidir. Fındıkta yenilebilen iç kısım, meyvenin ortalama %50'sini oluşturmaktadır. İç fındığın kimyasal bileşimi ise %2-6,5 nem, %10-24 protein, %50-73 yağ, %10-12 CHO, %1-3 selüloz, %1-3,4 küldür.
Ceviz adeta bir bitkisel omega-3 topudur. Bol miktarda bitkisel omega-3 ihtiva eder. Fındık da ceviz kadar olmasa bile omega-3 yağlarından zengin bir kuruyemiş. Omega-3 yağlarının kalp ve beyin sağlığı için olumlu etkileri saymakla bitmez.
Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur. Dünyada fındığın anavatanı ve ilk kez yetiştiği yerler olarak Karadeniz kıyıları gösterilmektedir.
1.1.
Son beş yıllık ortalama verilere göre dünyada yaklaşık 960 bin ha alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Dünya fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'dedir. Türkiye'yi sırasıyla İtalya (%8), Azerbaycan (%4), İran (%2), ABD (%2), Şili (%2) ve Gürcistan (%1) takip etmektedir.
1940 yılında merkezi Giresun'da olmak üzere Karadeniz Bölgesi Fındık İhracatçılar Birliği kurulur. Bunun için 'FINDIĞIN BAŞKENTİ GİRESUN'dur. Dünya literatüründe de Giresun Kalite Fındığı tabiri herkesin hafızalarında olduğu gibi bütün resmi kayıtlarda da 'Giresun Kalite Fındık' olarak yer almaktadır.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
34 gram fındık, 5 gram protein içerir. Fındık, kötü kolesterolü düşürür ve kalp hastalığı riskini azaltır.
Fındık Ağacının meyvesi sert bir kabuk içerisindedir. Fındık bol miktarda yararlı yağlar ve nişasta barındırır. Demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyumun yanı sıra çinko bakımından da zengindir. Ayrıca içeriğinde E vitamini ile protein, Omega 3 barındırmaktadır.
Hem protein açısından zengin hem de inek sütünden daha az yağlı! Protein içeren kuruyemişler arasında yer alan fındık, ceviz ve kajunun sütünü yapabilirsiniz.
Fındığın zararları nelerdir? Fındık, yağ ve besin değeri olarak çok zengin bir kuruyemiş olduğu için her gün 1 avuçtan fazla tüketilmesi kilo alımına sebep olabilir. Aynı şekilde kilo sorunu olmasa da yüksek tansiyon hastalarının günde bir avuç miktarını geçmemesi tavsiye edilir.
İçerisinde bol miktarda bulundurduğu lif, protein ve yüksek yağ tokluk hissiyatı verir. Özellikle diyetisyenler listelerini hazırlamadan önce ara öğünlerde bir porsiyon ( 6-7 adet ) fındık önerirler. Aşırı yemeyi önlerken yüksek kalori alımına karşı vücudu korur.
Yatmadan Önce Kuruyemiş Tüketin
Yatmadan önce yenecek bir miktar kuruyemiş size gece boyunca ihtiyacınız olan besin değerlerini sunacağı için gece boyunca açlık hissi yaşamamanızı sağlayacaktır. Bu da sizin gece kalkıp sağlığınıza zarar verecek yiyecekler yemenizin önüne geçecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri