Kabe'nin örtüsü "Kisve-i Şerif"yenisiyle değiştirildi. Her yıl hac mevsiminde yenilenen Kabe'nin örtüsü "Kisve-i Şerif" bu yıl Hicri yılbaşı gecesi yani 1 Muharrem'de yenisiyle değiştirildi. Yatsı namazı civarında başlayan Kisve-i Şerif değiştirme işlemi günün ilk saatlerine (10.00) kadar devam etti.
Toplam 45 adet parçadan Kabe örtüsü, 850 kilogram saf ipekten kumaş üzerine motif ve hatlar için 120 kilogram altın ve 100 kilogram gümüşten oluşuyor. Geleneksel olarak Kabe'nin örtüsü her Hicri yılın ilk günü 1 Muharrem'de coşkuyla değiştiriliyor.
Kabe'nin örtüsü, her yıl olduğu gibi bu yıl da Hicri yılın ilk günü 1 Muharrem'de değiştirildi.
Bu örtü her yıl Hac döneminde Kurban Bayramı arifesinde değiştiriliyor. Eski örtü ise bölümlere ayrılarak ülkeye gelen yabancı devlet başkanlarına ve İslam'a hizmet etmiş önemli kişilere hediye olarak veriliyor.
İslamiyetin en kutsal mabedi olan Kabe, her Hac mevsiminde tüm dünya müslümanlarınca ziyaret akınına uğruyor. Ve her Hac sezonunda da Kabe'nin üzerindeki Kisve adı verilen örtü değişiyor. İlginç bir öyküsü olan 12 metre uzunluğundaki örtünün, maliyeti de dudak uçuklatacak nitelikte, yaklaşık 15 trilyon lira...
İlgili 30 soru bulundu
HER yıl yenilenen Kâbe örtüsü 670 kilo ağırlığında saf ipek, 120 kilo altın ve 100 kilo gümüş ipliklerle işleniyor.
Kabe Örtüsü Kokusu 400 ml. Medine Mescidi Nebevi 'de kokulandırılmasında uzun yıllardır kullanılan esanstan ilham alarak üretilmiş özel tasarım bir kokudur. Tamamen alkolsüzdür. Ürün kumaş ve döşeme yüzeylerde günlerce etkisini devam edecek şekilde formüle edilmiştir.
Bu131 metre (429 ft 9 in) yüksekliğinde ve 15 metre (49 ft 3 in) genişliğinde ve beyaz mermerden oluşmaktadır. Hatim ile Kabe arasındaki boşluk aslında Kabe'nin bir parçasıydı ve bu nedenle tavaf sırasında girilmez .
Kâbe'yi örtmek, örtüsünü bağışlamak bazı önde gelen asil ve zengin kabileler için imtiyaz sahibi olduklarının göstergesiydi. Herkes Kâbe'yi istediği kumaş ile örtebilir, kurbanlık hayvanlarını örterek tanrıya bağışlayabilirdi.
Kâbe ile hatîm denilen yarım daire şeklindeki duvar arasında kalan ve altın oluğun altına rastlayan yer. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. İslâm inanışına göre yeryüzünde yapılan ilk mâbed, müslümanların kıblesi. Kâbe damına konulan ve Arapça'da mîzâbü'r-rahme, Farsça'da mîzâb-ı rahmet denilen oluk.
Tarihte Kabe'yi örtme işi değişik kabileler tarafından yardımlaşarak yapılmış. İlk olarak tek başına Ebu Rabia Abdullah, Kabe'yi örtmüş.
Haremeyn İşleri Genel Başkanlığı tarafından her yıl yapıldığı gibi Kabe'nin eski örtüsü çıkarılarak yerine yenisi yerleştirildi. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'ya göre, değiştirme işlemi Harameyn İşleri Genel Başkanı ve Kabe İmamı Sudeysi başkanlığındaki ekip tarafından yapıldı.
Suudi Arabistan'ın Mekke kentindeki Kabe-i Şerif Kisvesi fabrikasında yapılan ve tamamlanması aylarca süren Kisve (Kabe örtüsü), Kabe-i Şerif ile buluşmak için arefe gününü bekliyor.
Şeritlerden sadece dördünün sonunda 70 santimlik daireler bulunur: Bu dairelerin içinde Ya Hannan, Ya Mennan, Ya Subhan, Ya Dayyan ism-i şerifleri işlenmiştir. Şeritlerin üzerinde Kur'ân'dan Kâbe yapımı ve hac ile ilgili ayetler bulunur. Bu ayetler gümüş ve altın ile ve Tulut Hattı ile yazılmıştır.
Her yıl hac mevsiminde, yaşanan yoğunluk sebebiyle Kabe'nin örtüsünün korunması amacıyla Kabe örtüsü 3 metre yukarı çekilerek açılan bölüm 2 metre beyaz ihram ile örtülüyor. Kabe'ye giydirilen beyaz örtü, Mekke halkı tarafından "Kabe'nin ihramı" olarak isimlendiriliyor.
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
Değitirilen Kabe örtüsünün eskisi ne yapılıyor? Her yıl yenisiyle kurban bayramı arefesinde değiştirilen Kâbe örtüsünün eskisi zemzem suyuyla yıkandıktan sonra müzelerde sergilenmesi için farklı İslâm ülkelerine ve hediye olarak İslâm dünyasındaki çeşitli kişilere hediye ediliyor.
Kabe Allah'ın (C.C) evidir. Kabe'ye Allah'ın evi denmesinin sebebi; Hac Suresi 26. ayet: Bir zamanlar Kabe'nin yerini İbrahim'e şu şekilde hazırlamıştık: Sakın hiçbir şeyi ortak koşma; tavaf edenler, orada kıyama duranlar, rüku edenler ve secdeye varanlar için Evimi tertemiz tut.
Tabanın ortasında, Abdullah b. Zübeyr zamanından kalma güney-kuzey yönünde dizilmiş üç ağaç direk ve bunlardan kapının karşısındakinin önünde batı duvarına doğru Hz. Peygamber'in namaz kıldığı yer bulunmaktadır; burası seccade şeklinde bir mermerle belirtilmiştir.
Yine hikmetine uygun olmak şartıyla, kabule karin olan ve reddolunmayan duâlardan olması Rahmet-i İlâhiye'den inşallah umulur. Nitekim her ne kadar zayıf olduğu söylense de, Resulullah'ın (asm), “Kâbe'yi ilk görünce yapılan duâ reddolunmaz.” 4 ifadesi kayıtlara ve kitaplara geçmiştir.
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı Kabe'deki tavaf koşullarına yeni düzenlemeler getirdi. Öteden beri tartışmalı olan Kâbe'ye, Hacer'ül Esved'e ve mültezeme el ve yüz sürme yasaklandı.
Oraya bilerek giderseniz her adımınızı bilerek atacaksınız. Hangi peygamberin kabrinin yanında olacağınızı bilerek dolaşacaksınız. Kâbe'nin tavaf alanında 70 peygamberin kabri var. Bunu bilen kişinin tavafıyla bilmeyenin tavafı aynı olmaz” şeklinde konuştu.
Medine Ravza Kokusu Medine Mescidi Nebevi'de kokulandırılmasında uzun yıllardır kullanılan esanstan ilham alarak üretilmiş özel tasarım bir kokudur. Tamamen alkolsüzdür. Ürün kumaş ve döşeme yüzeylerde günlerce etkisini devam edecek şekilde formüle edilmiştir.
Kâbe'nin örtüsünü, 200 çalışanı bulunan Kâbe Örtü Fabrikası'nda yapılıyor. Örtüyü dokuyan ve işlemeleri yapan işçiler, çok özel sınavlardan geçirilerek seçiliyor. Habertürk'ten Gökhan Artan'ın haberine göre bu işçilerin başında 35 yıllık ustalar bulunuyor.
Kâbe örtüsü ya da diğer adıyla Kisve-i Şerif; Mekke, Suudi Arabistan'da yer alan Kâbe'yi örten kumaştır. Hicrî takvime göre her yılın zilhicce ayının 9. gününde, Hac sırasında değiştirilir. Üzerinde altın işlemeli hüsn-i hat yazıları bulunan örtü, ipekli bir kumaştan dokunmuş siyah renklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri