“SİGARA, sadece hacda değil, her zaman haramdır. Çünkü Kuran-ı Kerim'de Allah insana zarar veren herhangi bir şey varsa, onu haram kılmıştır, insana fayda veren bir şey varsa onu emretmiştir. Sigara zaten haram olduğuna göre, hacda da sigara içmek çok yanlıştır, günahtır.”
Suudi Arabistan'da kamusal alanların ardından, otel ve pansiyonlar da dahil ülkedeki turizm faaliyetlerinin yapıldığı tüm kapalı alanlarda sigara içilmesine yasak getirildi.
Ancak, Mekke ve Medine'de tüm kapalı alanlarda sigara içmek yasak. Medine'de sigara satışı da yasak. Mekke ve Medine'deki sigara yasağına uymayanlara 200 Arap riyali para cezası uygulanıyor.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş 17 Ocak'ta tüm personele ve valiliklere genelge gönderdi. Genelgede hac ve umre organizasyonlarında artık sigara içmeyen personelin görevlendirileceğini söyleyen Erbaş, "bunu imza karşılığı personele duyurun" dedi.
Suudi Arabistan: Medine şehrinin tamamında sigara satışı yasaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Cuma “Hac kabul olur ancak bu ibadetten kazanacağı sevap azalır” derken, Ezher İslami Araştırmalar Akademisi Üyesi Muhammed eş-Şehhat elCündi de “Sigara içmek haramdır. Hacda sigara içen kişi, diğer insanlara eziyet etmiş oluyor” açıklamasını yaptı.
Ramazan boyunca, gündüz saatlerinde kamusal alanlarda yemek yemek ve sigara içmek yasaktır. Yabancı okulların sıkça yıllık öğretimlerinin bir bölümünde İslam'ı tanıtmaları gerekir. Suudi din polisi, "Mekke'de kâfirler" olarak nitelendirerek Hacca katılan Şii hacıları gözaltına almıştır.
- Allah sigaranın var olacağını hiç şüphesiz ki biliyordu ve Peygamber Efendimiz zamanında yoktu. Neden sigara ile ilgili hüküm Kur'an-ı Kerim'de yoktur?.. Kur'an-ı Kerim'de haram ve helallerin listesi verilmemiştir; buna gerek de yoktur. Asıl olan ilkelerin konulmasıdır.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
Yani netice itibariyle Sigara içmek haramdır. fakat İhram yasakları içerisinde değildir.
Suudi Arabistan'da kamusal alanda sigara içilmesi yasaklandı. Arabistan yönetimi devlet kurumları, restoran, kafe, süpermarket ve alışveriş merkezleri gibi kamusal alanlarda sigara içilmesine yasak getirdi.
Suudi Arabistan'da cezaya tabi yasaklar:
Cinsel kimliği öne çıkarmak ve çiftlerin kamusal alanlarda yakınlaşması Kimlik belgesi taşımamak. Ramazan ayı boyunca halka açık yerlerde yemek içmek ve sigara kullanmak.
Umre, hac harici dönemde kutsal toprakların ziyaret edilmesi faaliyetidir. Umre için de hac gibi belli görevlerin yerine getirilmesi gerekir. Umre yapan kişiler ise mu'temir olarak adlandırılır.
Alimler, sigara içmenin haram ancak Hacca mani olmadığı şeklinde görüş bildirdi. Mısır Müftüsü Ali Cuma, ''Hac'da sigara içen kişinin haccı kabul olur, ancak bu ibadetten kazanacağı sevap azalır'' dedi.
Birçok yerde tütün ürünlerinin tüketilmesini yasaklayan kanuna göre; lokanta, kahve, kafe, kafeterya, bar, disko, kulüp, gazino vs. gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler de yasak kapsamında.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal, cami avlusunda sigara içmenin dinen uygun olmadığını söyledi. Ünal, "Böyle bir hareket, dini mekanlara gösterilmesi gereken saygı ile bağdaşmaz." dedi.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların, elbiselerini değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Bu nedenle, Umre sırasında muhtemelen hava sıcak olacağı için rahat bir şekilde ibadetinizi gerçekleştirmek için yedek elbise ve iç çamaşırları bulundurmanız iyi olacaktır.
Yasaklar. Hac ve umrede yapılması yasak işleri yapmaya cinayet denir. Her yasağın cezası vardır. Umreyi bozan, kaza ve kurban gerektiren yasaklar: Cinsel ilişki, cünüp olarak tavaf etmek, ihram noktasını ihramsız geçmek, say'i terk etmek.
Sigara içmenin tarihi, M.Ö. 3000'li yıllara dayanır. Eldeki veriler, o tarihlerde Mısırlılar ve Güney Amerika'daki Maya Hintlileri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkilerin yakıldığını ve tütsü olarak kullanıldığını göstermektedir. Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir.
Âlimler, evliyalar sigara içmemişlerdir. Nasıl oluyor da hacı, hoca, şeyh, derviş sigara içiyor. Sigara içmek israf olduğu için haramdır.
Bazı alimler; sigaranın "tahrimen/harama yakın mekruh” olduğunu söylemişlerdir. Günümüzde bir çok alim ve fetva meclisi, kişinin kendisini tehlikeye atmama ve öldürmeme, başkalarına zarar vermeme, zararı giderme, sağlığı koruma yönündeki temel ilkeleri esas alarak sigaranın haram olduğu görüşündedir.
Müslüman kadınların yasal olarak Suudi Arabistan ve Endonezya'nın Aceh ilinde hicab giymeleri gerekmektedir ve tüm kadınlar İran'da da bunu yapmakla yükümlüdürler.
Bu da Suudi Arabistan Ceza Yasası'nın 22'nci maddesinden kaynaklanıyor. Yasaya göre Suudi Arabistan sınırları içinde zina yapan kişi taşlanarak öldürülmekle (recm) cezalandırılıyor.
Konuyla ilgili henüz nihai bir karar verilmese de değerlendirme sürecinin devam ettiği belirtildi. Suudi Arabistan'da alkol satışı ve tüketimi şu anda yasaklı durumda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri