Sayısal olmayan veri anlamına gelen Nitel analiz verilerin toplanması ve değerlendirilmesi ile gerçekleşen bir analiz türüdür. Temel prensip çalışma konusu olan kişilerin deneyimlerini anlamlandırmak ve değerlendirmektir. Matematiksel olmayan ve sözel olan bu yöntem daha çok sosyal bilimler alanında kullanılır.
Nitel veri analizi, üzerinde çalışılan veriyle ilgili anlam üretmek ve veri setinde neyin temsil edildiğine dair açıklamalar geliştirmek amacıyla yapılan bir sınıflandırma ve yorumlama sürecidir.
her araştırmacı için önemli olan üç temel kavramı vurgulamaktadır. Bunlar; betimleme, analiz ve yorumlama'dır.
Nitel araştırmalarda toplanan verilerin analizinde yaygın olarak betimsel analiz veya içerik analizi kullanılır. İçerik analizi, araştırmanın özüne ilişkin kalıpları, temaları, önyargıları ve anlamları belirlemek hedefiyle verilerin dikkatli, detaylı ve sistematik olarak incelenmesi ve yorumlanmasıdır.
Niteliksel veri, yaklaşan ve karakterize eden veri olarak tanımlanır. Nitel veriler gözlemlenebilir ve kaydedilebilir. Bu veri türü doğası gereği sayısal değildir. Bu tür veriler gözlemler, birebir görüşmeler, anketler ve diğer yöntemlerle toplanır. odak gruplarıve benzeri yöntemler.
İlgili 31 soru bulundu
Nitel veri ise sayısal olarak ifade edilemeyen, ölçülemeyen fakat sınıflanabilen ya da sıralanabilen veri türüdür. Nitel veriye örnek olarak cinsiyet, saç rengi, ordu rütbeleri verilebilir.
Nitel Veri : Bir deneğin niteliklerini belirten verilerdir. gibi. Araştırma yaparken elde ettiğimiz veriler (nitel veya nicel) aynı zamanda araştırmamızın değişkenlerini oluşturur. Örneğin; yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi özellikler, bireyin benlik saygısı, tükenmişlik düzeyi araştırmanın değişkenleridir.
Örneklerle nitel araştırma yöntemlerinin türleri
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Örnek olay deseni, tek veya birden çok durumun derinlemesine incelenmesini içeren bir nitel araştırma yöntemidir. Buradaki “örnek” bir vaka, bir birey, bir grup, bir organizasyon, bir topluluk veya bir olay olabilir.
Nitel araştırma; niçin, nasıl, ne şekilde gibi sorulara cevap bulmak amacı ile kullanılır. Nitel araştırmanın amacı insanın kendi toplumsal yaşamını nasıl oluşturduğunu anlama ve içinde bulundukları dünyayı nasıl algıladıklarını yorumlamaktır.
Sayısal olmayan veri anlamına gelen Nitel analiz verilerin toplanması ve değerlendirilmesi ile gerçekleşen bir analiz türüdür. Temel prensip çalışma konusu olan kişilerin deneyimlerini anlamlandırmak ve değerlendirmektir. Matematiksel olmayan ve sözel olan bu yöntem daha çok sosyal bilimler alanında kullanılır.
Nitel araştırma, yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmamış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, olgu ve olayların kendi doğal ortamları içinde gerçekçi ve bütüncül bir şekilde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmadır (Yıldırım ve Şimşek 2005, 39).
Nitel araştırma, ayrıntılı, derinlemesine ve zengin bilgi edinmeyi amaçlar. Bu yüzden bu yöntem nicel araştırma içerisinde kullanılmaz. 6-12 kişiyi bir araya getirip bir konu hakkında moderatör eşliğinde dinamikleri, grup üyelerinin nasıl algıladığını ortaya çıkarır.
Kodlama, verilere farklı kodlar (etiketler) atayarak analiz etme işlemidir. Kodlar sayılar, kelimeler ve kısa ifadeler olabilir. Başka bir deyişle, araştırmacının verileri kolayca incelemesini sağlayan herhangi bir şey.
Ölçüm ve sayım gibi tekniklerle toplanan veriler sayılarla ifade edildiğinden nicel veri, deney ve gözlemlerle elde edilen ve sayı belirtmeyen veriler de nitel veri olarak adlandırılmaktadır.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Durum çalışması bir nitel araştırma desenidir. Bu desen temelini Malinowski'nin çalışmalarından almıştır. Bu desenin modelleri hakkında da bilgiler verilmiştir. Ayrıca veri toplama süreci ve veri analizi hakkında da açıklamalar yapılmıştır.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Nitel araştırma, araştırma bulgularının altında yatan "neden" sorusunu açıklamak için tasarlanmış bir metodolojidir. İstatistikler ve yapısal veriler üzerinde daha az durarak, metin tabanlı bilgiler üzerinden insanların davranışlarını, motivasyonlarını ve duygularını ayrıntılı şekilde anlamamızı sağlar.
Nitel araştırma “ne “den ziyade “neden “e odaklanır! Sayısal olmayan verilerin toplanmasına yardımcı olur. Mantıksal veya istatistiksel prosedürlerden ziyade daha çok iletişime dayalı veri toplama yöntemlerine dayanır. Odaklanılan başlıca alanlar bireyler, toplumlar ve kültürlerdir.
Durum çalışması; (1) güncel bir olguyu kendi yaşam çerçevesi (içeriği) içinde çalışan, (2) olgu ve içinde bulunduğu içerik arasındaki sınırların kesin hatlarıyla belirgin olmadığı, ve (3) birden fazla kanıt veya veri kaynağının mevcut olduğu durumlarda kullanılan, görgül bir araştırma yöntemidir.
Niteliksel veriler kendi içinde 2 grupta değerlendirilebilir. I ) Sırasız nitel (nominal) ii ) Sıralı nitel (ordinal) i) sırasız niteliksel veri tipinde ; veriler sınıflandırılmasında (kategorilerde) bir sıralama mümkün değildir.
Örneğin keşifsel araştırmalarda ya da nitel araştırmalarda hipotez kurulmaz. Hipotez, neden sonuç ilişkilerini ortaya koymak isteyen açıklayıcı araştırmalarda, başka bir deyişle hipotez sınamaya yönelik araştırmalarda kurulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri