Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, Hacer'ül Esved ve Kabe'nin duvarlarına el ve yüz sürülmesini yasakladı. Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı Kabe'deki tavaf koşullarına yeni düzenlemeler getirdi. Öteden beri tartışmalı olan Kâbe'ye, Hacer'ül Esved'e ve mültezeme el ve yüz sürme yasaklandı.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Bu nedenle Kabe örtülerini, Rukn elyemani'yi ve Kur'an-ı öpmek caiz değildir.
Hacer-ü'l Esved (Arapça: الحجر الأسود), Kâbe'nin duvarında yer alan ve Müslümanlarca kutsal sayılan siyah ve parlak taş. Hac sırasında hacılar tavaf ederken her bir dönüşte bu taşı selamlar, el sürer veya öperler. İnanışa göre Mekke'nin kutsallığı Kâbe'den, Kâbe'nin kutsallığı da Hacer-ü'l Esved'den kaynaklanmaktaydı.
Aşağıdaki duaların biri veya hepsi yapılabilir: 1- Ya Rabbi, bundan sonra, rızana uygun yapacağım her duamı kabul eyle! [Her duamız kabul olunca, imkân dâhilindeki her nimete kavuşmuş oluruz.] 2- Hakiki imana kavuşmamı nasip eyle!
- Putlaştırmak demek, tapmak demektir.
Aklı başında hiçbir Müslüman Kâbe'ye tapmaz. Namaz kılan kimse secdeye varmakla seccadeye değil, Allah'a taptığı gibi, Kâbe'yi tavaf eden kimse de bu tavafla Kâbe'ye değil, Allah'a tapar.
İlgili 30 soru bulundu
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
Peygamber (a.s.m) şöyle buyurmuştur: “Kâbe'yi, kısa / cılız bacaklı bir Habeşli yıkar.” (bk. Buharî, Hac, 47,49; Müslim, Fiten, 57-59). Bu yıkım, kıyametin yaklaştığı bir zamanda gerçekleşir.
Mekke'ye girip Kâbe görüldüğünde şöyle dua etmek müstehaptır: "Ey Allah'ım! Bu beytin (Kâbe'nin) şeref, azamet, kerem ve yüceliğini artır."
Sözlükte “bir şeyin çevresinde dönmek, dolaşmak” anlamındaki tavâf kelimesi fıkıh terimi olarak usulüne uygun şekilde Kâbe'nin etrafında dönmeyi ifade eder. Kâbe sol tarafa alınarak Hacerülesved hizasından başlanıp aynı noktada tamamlanan her dönüşe “şavt” ve yedi şavta tavaf adı verilir.
Resulullah (s.a.v) buyurdu: Beytullah'a bakmak ibadettir. Beytullah'a bakan namaz kılan, oruç tutan, tevazulu bulunan ve Allah yolunda cihat eden gibidir. Resululuh (s.a.v) buyurdu Tavaf etmeden ve namaz kılmadan dahi, şu Beyt'e bir kere bakmak bir sene kıyam, rüku ve secde gibi ibadetlerde bulunmağa denktir.
Hacerü'l esved taşı ile Kabe kapısı arasındaki kısım (Kabe duvarı) olarak bilinen 'mültezem'e, cennet taşı Hacer'ül Esved'e ve Kabe'nin duvarlarına yüz süren, hürmet gösteren hacılar artık bariyer konulması nedeniyle Kabe'nin etrafına hiç bir şekilde dokunamayacak.
Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Kabe ile ilgili bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır: " Allah (C.C) bu ev için (Kabe) her gün 120 rahmet indirir.
el-Hacerü'l-esved terkibi Arapça'da “siyah taş” anlamına gelir. Yerden 1,5 m. kadar yükseklikte bulunan, yaklaşık 30 cm. çapında ve yumurta biçimindeki bu taşın siyaha yakın koyu kırmızı renkte olması sebebiyle böyle adlandırıldığı anlaşılmaktadır.
16 parçadan oluşan 47 metre uzunluğundaki Kabe kuşağı, 4 yandan tüm Kabe'yi kuşatacak şekilde sarılıyor. Kuşağın hemen altında İhlas Suresi'nin işlendiği dörtgen şeklinde bölümler bulunuyor. Ayrıca kuşağın altına Allah'ın 99 ismi (Esma'ül hüsna) işleniyor.
Siyah örtü, Kabenin çok daha ihtişamlı görünmesini sağlar. Örtünün üzerinde de bir kısım yazılar yazmaktadır.
Kabe Allah'ın (C.C) evidir. Kabe'ye Allah'ın evi denmesinin sebebi; Hac Suresi 26. ayet: Bir zamanlar Kabe'nin yerini İbrahim'e şu şekilde hazırlamıştık: Sakın hiçbir şeyi ortak koşma; tavaf edenler, orada kıyama duranlar, rüku edenler ve secdeye varanlar için Evimi tertemiz tut.
Kabe'nin içinde kimsenin mezarı yoktur.
(Efendimiz SAV'in kabri Medine'dedir.)
Değerli kardeşimiz, Hanefilere göre, şavtların çoğunu yani en az dördünü yapmış olmak tavafın geçerlilik şartı olup, son üç şavt yapılmayacak olursa, tavaf sahih olur, fakat farz ve vacip tavaflarda eksik kalan her şavt için ceza gerekir.
Çünkü Resûlullah (s.a.s.), Hz. Âişe'ye, “Bu, Allah Teâla'nın, Hz. Âdem'in kızları üzerine yazdığı bir şeydir (senin elinde olan bir şey değildir). Hacıların, hacla ilgili yaptıklarını sen de yap. Ancak âdet gördüğün sürece Kâbe'yi tavaf etme.” buyurmuştur.
Zaten biraz önce söyledim sağdan sola dönüş açılımı, açmayı, genişlemeyi ifade ederken soldan sağa saat yönü dönüşü ise tükenişi, bitişi, zamanın yok oluşunu, insanın küçük, kainatın büyük kıyametine doğru koşuşu ifade eder.
Çünkü gökler yedi kattır, insandaki nefis de yedi tanedir. Her dönüşte bir merhale, bir menzil aşılarak yedi kat göklerin üstüne çıkmak, maddî âlemin üstüne yükselmek demektir. Ayrıca iç dünyamızda yedi basamaklı olan nefsin en aşağı basamağından en üst basamağına yükselmesidir.
Mimari ve içi. Kabe, taşlardan yapılmış kübik bir yapıdır. Yaklaşık 13,1 m boyundadır, kenarları 11,03 m × 12,86 m ölçülerindedir. Kabe'nin içinde zemin mermer ve kireçtaşından yapılmıştır.
Deccal'ın çıkışı, Hz. İsa'nın yeryüzüne inmesi, Ye'cuc ve Me'cucun çıkışı, Dabbetü'l Arz'ın çıkışı, güneşin batıdan doğması, doğuda, batıda ve Arap yarımadasında meydana gelmek üzere yerin batışı, duman ve insanları mahşer yerine sürecek olan ve Aden çukurundan çıkan bir ateşin zuhuru.
Peygamber Efendimiz Buyurdu ki ; "Kâbe" Habeşli Bir Köle Tarafından YIKILACAK!
Allahu teâlâ, Kâbe'yi taşlarla birlikte semadaki Beyt-ül Ma'mura ilhak edecek. Habeşli bir dazlak adamın Kâbe'nin taşlarını sökeceği ve Kâbe'nin tavaf edilmeden boş kalacağı da kıyamet alameti olarak bildiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri