Topraklama kablosu hangi renk olmalıdır sorusunun cevabı sarı- yeşil çizgilidir. Topraklama kablolarının rengi dünyanın her yerinde aynı yani standarttır. Topraklama kablosu neden sarı yeşil sorusunun cevabı dünyanın her yerinde aynı olarak herkesin anlayabilmesi içindir.
faz+topralama topraklama düzgün çalışıyorsa lamba ışık verir. topraklama hattı ya izelosiz kablodur veya sarıyeşil kablodur. en canlı renk fazdır (kırmızı siyah kahverengi v.b.)
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
Toprak iletken bir maddedir, kendisine ait bir direnç katsayısı bulunur. Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür. Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir. E, P ve C elektrotları topağa 5 ile 10 metre arası olabildiğince derin biçimde çakılır.
Topraklama kablosu, elektrik işleri ile uğraşan herkesin bildiği sarı yeşil çizgili renkli olan kablodur. Bu dünyanın her yerinde aynıdır ve tüm sistemlerde aynı renkler kullanılmaktadır. Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Akım korumalı prizler toprak hattını kullanmaz, direk geçirirler, topraklanma olmasa da sıkıntı olmaz, çünkü içindeki şebekeye paralel varistör elemanı faz ve nötr arasında çok yüksek voltaj değerlerinde içten bloklama (Bu yüksek voltajı kendi üzerine alıp tüketmek şeklinde) mutlak korumayı yaparlar.
Topraklama elektrik ile çalışan tüm cihazların herhangi bir elektrik kaçağı durumunda elektriğin doğrudan toprağa iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Özellikle kaçak elektrik durumlarında, cihazlar insan hayatını riske atabilir.
Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır. Topraklama sistemleri tasarlanırken, amaca uygun topraklama direnci hesaplanarak buna göre seçilmiş topraklama çubuğu toprağın içine gömülür.
Topraklama Direnci İdeal Değeri İçin Yapılması Gerekenler
Koruma topraklamasında 5 Ohm ve işletme topraklamasında 2 Ohm değerlerinde olması gereken sınır değerler bulunmaktadır. Nötr topraklama direnci, saha uygulamalarına göre belirlenmekte ve projelendirilerek uygulanmaktadır.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
Nötr iletken (nötr), tüketiciden gelen akımı üretim istasyonuna geri döndürmek için güç şebekesinde kullanılan bir iletkendir. Nötr kopması fazlarda eşit olmayan bir yükün aşırı akım nötr konuma boşaltılması ve sistemin otomatik olarak dengelenmesi için kullanılan iletkende meydana gelen kesilmedir.
faz faza değerse n e olur. Fazlar arasında açısal bir fark olmadığı sürece bir problem olmaz. Ancak üst üste binen fazlar arasında açısal bir fark varsa kısa-devreye girer. Voltajına göre kıvılcım atma, yanma, patlama vb. durumlar oluşabilir.
Özellikle evlerimizdeki tesisatta kablo renkleri, siyah veya kahve rengi fazı, mavi kablo nötr, sarı yeşil çizgili kablo topraklama kablosunu göstermektedir. Herkesin anlayabilmesi için topraklama dünyanın her yerinde sarı yeşil çizgili renk kullanılmaktadır.
Topraklama yönteminde tesisatın gerilim altında olmayan tüm kısımları, uygun iletken maddeler seçilerek bir toprak kitlesinin içine yerleştirilen başka bir iletkene bağlanır. Bu yöntemin amacı elektrikle çalışan cihazları kullanan kişilerin can güvenliğini sağlamak ve cihazların zarar görmesini engellemektir.
► Toprak zemin üzerinde 1,5-2 metre çukur kazılır. Bu çukurun içine bakır malzeme yerleştirilir. ► Topraklama direncini düşürmek amacıyla, çukurun içine bentonite ve gem tozundan oluşan bir karışım 0,5 metre seviyesine kadar doldurulur. ► Bu işlemlerin ardından kalan derinlik toprak ile kapatılır.
Topraklama için kullanılan kablolarda yeşil ve sarı renklere yer verilir. Elektrik tesisatı uygulamaları genellikle topraklama gerektirir.
Topraklama ölçümünün yapılması, bu tarzdaki olaylarda yaşanan temasın geriliminin düzenini sağlayarak oluşabilecek hatalı elektrik akımına sınır getirmektedir. Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir.
Topraklama çubuklarının 1 - 1,5 metre uzunluğunda olması gereklidir. Çubukların 12,4 mm - 40 mm arası incelikte olmasına dikkat edilmelidir. Topraklama çubuklarının yerleştirileceği bölgenin büyüklüğüne göre ve yayılımın küçük olmasını sağlamak amacıyla birden fazla çubuk kullanımı lazım olabilir.
Evin herhangi bir prizinden faz veya nötr teması olması halinde bütün prizlerin toprağında elektrik görürsünüz. Üçlü prizin fişini kesin yerine vidalı sökülüp takılan topraklı fiş bağlayın sorun büyük ihtimal gider.
Böylece elektrik çarpma riski yok olur. Toprak hattından normal şartlarda akım geçmez. Ama bir kaçak akım olduğunda toprak hattı kaçağı toprağa iletir. Topraklı prizler şebekeden gelen elektrik akımını elektrikli aletlere iletirler.
Toprak elektriği elbette alır.
Toprağın direnci insan vücudundan daha az olduğu için elektrik toprağa akar. İnsan vücudu (kıyafetler, saçlar...) sürtünme etkisi ile kinetik elektrik meydana gelir ve eğer toprak veya nötr ile temas yok ise elektriği depolayabilirler.
Topraklama kabloları, topraklama elemanı olan bakır veya galvaniz levhalara doğrudan bağlanır. Bağlantı yapılmadan önce elektrik tesisatında bulunan topraklama kablosu olan sarı yeşil kablo kontrol kalemleri ile kontrol edilmelidir. Yanlış bağlantılar elektrik çarpmasına ve yangınların oluşmasına neden olabilecektir.
Akım Korumalı Prizlerin Özellikleri
Burada en önemli nokta akım korumalı prizi kullanacağınız ev veya ofisinizde topraklama yapılmış uygun bir elektrik tesisatınızın olmasıdır. Eğer fazla akımın gönderileceği bir toprak yoksa, akım korumalı prizlerin etkin çalışması maalesef beklenemez.
Merhaba. Bu cihazların topraklama sağlama imkanı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri