Kabuklarını soymak: Patateslerin kabuklarını soyduğunuzda haşlama süresi ortalama 30 dakika. Kabuklu patatesi haşlamak ise 40 dakikaya çıkabiliyor. Tuz katmak: Patatesleri haşlarken suyun içerisine bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Bu patateslerin lezzetini arttırır ve haşlama süresini kısaltır.
Püre yapmak için kabuklarını soyduğun ve irice doğradığın patateslerin haşlanma süresi yaklaşık 20 dakikadır. Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır.
Kabuklu patates nasıl haşlanır diye düşünüyorsanız bütün şekilde de haşlamak mümkündür ama bu süreyi uzatır. Kabuksuz patates haşlama kabukluya göre elbette daha kısa sürede gerçekleşir. Kemik suyunda haşlanan patatesler ortalama 20 dakika içinde yumuşacık olacak ve bebeğiniz için doyurucu bir besin olacaktır.
Kaynama suyu zamanla buharlaşıp azalacağı için; tenceredeki su, patatesleri 2-3 parmak kadar geçecek şekilde olmalıdır. Haşlanacak patateslerin kabuklarını soyup soymamak tamamen tercihinize kalmış. Ama kabuksuz patateslerin daha hızlı haşlanacağını söyleyebiliriz.
- Haşlama esnasında patateslerin üzerinde bir tutam tuz gezdirebilirsiniz. Bu işlem patateslerin daha lezzetli şekilde haşlanmasını sağlar. - Ayrıca kabukları soyulan ve ufak parçalar halinde doğranan patateslerin haşlama süresi daha kısadır.
İlgili 41 soru bulundu
Sıcak ya da ılık değil, mutlaka soğuk su eklemelisiniz. Bunun sebebi de şu; patatesleri direkt sıcak suya koyduğunuzda tıpkı kızgın tavaya koyduğunuz bir bonfile dilimi gibi dış kısmı mühürlenir. Bu sebeple içi pişene kadar dış kısmında dağılmalar meydana gelir.
Haşlayacağınız patatesleri tercihinize göre kabuklu ya da soyulmuş olarak tencereye ekleyin ve üzerini suyla doldurun. Orta derecede açık olan ocakta patatesleri haşlanmaya bırakın. Ortalama yarım saatte haşlanacak olan patateslerin tam olarak haşlanıp haşlanmadığını anlamak içinse patateslerden birine bıçakla dokunun.
Yağlanmış ve fırında ısıtılmış demir döküm tavaya patateslerinizi aktarın. Tavanız yoksa yağlanmış seramik bir fırın kabına ya da yağlı kağıt serili fırın tepsisinin üzerine aktarabilirsiniz. Patateslerinizi 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika kadar üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz. Tuzu zaten patates haşlarken mutlaka ilave ediyorsunuz biliyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı sirke ilave ederek patateslerinizin bütün bir şekilde kalarak haşlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir.
Haşlamalık patatesi ıslatmaya gerek yok direkt haşlama yapabiliriz. İki numara diye tabir ettiğimiz patatesin küçük olanı yemeklik haşlamalık olarak geçer. Kabuğu kalın, parlak ve iri patatesler genelde kızartmalık patateslerdir. Üç numaralı diye tabir edilen ve küçük olan patatesler de hamurluk patatestir.
PİŞMİŞ PATATESİ BAKTERİLENMEDEN SAKLAMANIN YOLU
İlk olarak patatesi pişirin. Ardından pişmiş patatesleri hızlı bir şekilde soğutmak için buzlu suyun içinde birkaç dakika bekletin. Sonrasında patatesleri kurulayın ve hava geçirmez kapaklı bir kabın içine yerleştirip buzdolabına koyun.
Potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan haşlanmış patates, kolesterol ve kan şekerini dengelemede yardımcıdır. Ancak yine de patatesi, vitamin ve mineral kaybını önlemek için haşlamayıp buharda pişirmeyi tercih edin.
1-2 saatten fazla bırakmayın. Patatesleri hava geçirmez küçük bir kaba veya iyi sızdırmaz kılan bir plastik torbaya koyun. Haşlanmış patateslerinizi 3-5 gün buzdolabında saklayın. Haşlanmış patateslerinizi uzun süre kullanmayacaksanız dondurabilirsiniz.
Eğer patatesler doğranıp kabukları soyulmuş halde düdüklü tencere pişirilecek ise 6- 7 dakika yeterli olacaktır.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Patates haşlarken, su kaynayana kadar kapağı açık bir şekilde pişirilmelidir. Su kaynadıktan sonra taşmaması için kapak yarım aralık bırakılmalıdır. Düdüklü tencere haşlama patates yapılacaksa kapağının kapatılarak pişirilmesi gereklidir.
Kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş olan patateslerin normal bir tencerede haşlanma süresi 20 dakikadır. Kabuklu ve bütün olarak haşlanan patatesler ise yaklaşık 40-45 dakikada hazır hale gelir. Düdüklü tencereyi tercih edenler için bu süre çok daha kısadır. 10-15 dakika içinde patatesler haşlanmış olur.
Kabuklu patates yıkanır mı? Patatesleri saklamadan önce mutlaka temizlemeli ama asla yıkamamalısınız. O nasıl olacak derseniz, daha önce hiç kullanmadığınız, temiz bir bulaşık süngeri ya da temizlik fırçasıyla patates kabuklarının üzerinde birikmiş halde duran çamur ve kalıntıları fırçalamanız yeterli olacaktır.
Kabuklu haşlanmış patates nasıl saklanır? Patatesleri hava geçirmez küçük bir kaba veya iyi sızdırmaz kılan bir plastik torbaya koyun. Haşlanmış patateslerinizi 3-5 gün buzdolabında saklayın. Haşlanmış patateslerinizi uzun süre kullanmayacaksanız dondurabilirsiniz.
Kabukları soyulmuş bütün patates için ortalama 30 dakika pişirme yeterli olacaktır. Küp küp doğranan ve daha ufak boyuta sahip olan patatesleri haşlamak için ise 15 dakika idealdir. Püre için kabukları soyulan ve serbest doğranan patatesleri ise; orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirmeniz gayet uygundur.
Patates gibi lifli ya da posalı gıdalarla şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı bir şekilde gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi önemli ölçüde kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz bir şekilde tüketildiği zaman gaz yapar.
Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri