Parkeler ahşap kirişlerin yönü dikkate alınarak monte edilmelidir. Kirişlerde sarkma ihtimalini minimize etmek için parkeler kirişlere dik yönde döşenmelidir. Parkelerin gün ışığı kaynağına doğru ve uzun duvara paralel olarak döşenmesi daha ferah iç mekân algısı sağlayacaktır.
Laminat parkemi hangi yönde döşemeliyim? Laminat parke gerçek lamine parkeyi taklit etmek için yapıldığından, laminat plakalarınızı lamine plakalar gibi döşemelisiniz. Oda dikdörtgense, plakaları uzun duvara paralel olarak yerleştirmelisiniz ve oda kare ise, tahtaları birincil ışık kaynağına doğru yerleştirmelisiniz.
Döşeme işlemine silte serdikten sonra duvar kenarından dişi zıvana duvara bakacak şekilde başlanmalıdır. Duvarla malzeme arasına koruyucu kama kullanılmalıdır. Döşenecek parçanın dişi zıvana kısmının iç kısımlarına tutkal sürülmelidir.
En sağlıklı parke döşemeleri için zemin kesinlikle kuru, temiz ve pürüzsüz olmalıdır. Parke döşenecek zeminde engebe ve meyiller var ise sap kullanarak zemini pürüzsüz hale getirebilirsiniz. Zeminin kötü ve kirli olduğu alanlarda parke kısa sürede kalkacak veya hasar görmeye başlayacaktır.
Ahşap parkedeki nem oranı % 8-10 olmalıdır. Döşemeden evvel zemin çok iyi temizlenmelidir. Kireç, harç bulaşığı kesinlikle kalmamalıdır. Kurumuş şap üzerinde herhangi bir nedenle harç karıştırılmışsa, şapta bu nedenle meydana gelen nemin tümüyle kurumasını beklemeden (ki, bu süre 1 aydır) asla parke döşenmemelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Dekorasyon işine girip evini yenilemeye karar veren herkesin sorduğu soru önce kapı mı parke mi ? Hiç kafanız karışmasın, kapı kasaları her zaman parkenin üzerine oturmalıdır. Yani önce parke yapılmalıdır. Bu öncelikle teknik açıdan olması gerekendir hem de estetik görünüm açısından.
Laminat Parke Şişer Mi? Laminat parke üzerindeki kabarcıklar, laminat parkeler arasındaki çok fazla gerilimden kaynaklanabilir. Sıcaklık değişimlerinden dolayı laminat zemin büzülebilir veya genişleyebilir. Hemen müdahale edilmeyen parke altı su kaçağı laminat parkenin şişmesine neden olur.
Şap yeterince dinlendirilmiş ve kuru olmalıdır. Çimento bazlı her türlü şap en az 5 ila 8 hafta dinlendirilmelidir. şap içindeki nem oranı yüzeyden en az 2 - 3 cm derinli?e inerek kontrol edilmelidir. GANN tipi higrometre ile ölçüldügünde, çimento esaslı şapın azami nem değeri 30 olmalıdır.
Kalebodur ve fayans yüzeylere laminat parke ve lamine parke montajı tabii ki yapılabilir! Elbette Montaj yapılırken dikkat etmeniz gereken kriterler var, bunları sıralamak gerekirse: 1) Kalebodur, seramik taşları arasında; yükseklik, alçaklık, kod farkı bulunmamalıdır. Kalebodur, seramik yüzeyi tam düz olmalıdır.
Laminat parke ürünü montajı yapılırken, parke altına şilte ürünü serilmesi gerekmektedir. Şilte ürünü betondaki rutubet ve nemin üst tarafa geçmesine engeller. Fakat tek başına şilte, ısı ve ses yalıtımı sağlayamaz. Beton soğukluğunun laminat parke ürününe hemen geçmesi kapron ürünün tercih edilmesine neden olmuştur.
Çok narin bir yapıya sahip olan kilit sistemi bilir kişiler tarafından montajı ve sökümü yapılmalıdır. Daha sonra, sökülen laminat parkeleri isteğe göre nereye montaj edilmesi gerekiyorsa sorunsuz bir şekilde tekrar narin hareketlerle montajı yapılabilir.
Strafor:Parke altında kesinlikle kullanılmasını tavsiye etmediğimiz bir üründür.Parkenin kaymasına ve zemine tutunmamasına neden olmaktadır.Bu nedenle parke daha fazla çalışmakta ve zaman içerisinde esnemeye kadar giden durumlarla karşılaşmanıza neden olmaktadır.
Kaliteli laminat parke mutfaklarda kullanılabilir ve suya dayanıklı özelliklerinden dolayı masif parkeden daha iyi bir seçimdir.
Masif ve lamine parkeler döşendikten sonra, çok ıslak ve çok kuru olmayan, duru su ile yıkanmış temiz bir bezle silinmelidir. (Arzu edilirse duru su içine Pronto ahşap temizleyici ilave edilebilir.)
Koridor gibi ışığı az alan alanlarda ferah bir iç mekan yaratmak için pencere kadar önemli bir detay olan zemin kaplaması koridora karakteristik özelliğini verir. Koridor içinde fayans kullanımı yanında parke kullanımı da oldukça yaygın bir tercihtir.
Suya dayanıklı parkeler genellikle lamine parkelerdir. Lamine parkeler, doğal ahşap görünümünü taklit eden bir yüzeye sahiptirler ve genellikle dayanıklıdırlar. Ayrıca, laminat parkeler de benzer şekilde dayanıklıdırlar ve suya dayanıklı kaplama tabakaları sayesinde daha uzun ömürlüdürler.
Peki, banyoya parke olur mu? Banyo su sirkülasyonunun çok fazla olduğu bir alan olduğundan 'Banyoda parke kullanılmamalı' algısı hakimdir. Ancak PVC esaslı parkeler banyoda gönül rahatlığıyla kullanılabilmektedir.
Su ve nem, banyoyu ahşap zeminler için zorlu bir ortam haline getirir. Lamine parke zeminler evinizdeki çoğu oda için uygun olsa da, banyo, tuvalet ve çamaşır içeren ıslak odalar için önerilmez. Banyo gibi suya çok fazla maruz kalan alanlara daha uygun olan bir dizi alternatif zemin kaplama seçeneği mevcuttur.
Zeminin durumu, ısı yalıtım ihtiyaçları ve hareket yoğunluğuna göre parke kalınlığı tercih edilmektedir. Genel olarak 8 mm parkeler tüm ihtiyacı karşılasa da ısı yalıtım performansı arttırılmış, 10 mm ve 12 mm kalınlığındaki modelleri de iç mekân tasarımlarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
1 Torba akıllı şap kaç m2 yer yapar, 1 mm kalınlık için ortalama 1,7 kg malzeme gider. Örneğin 5 mm kalınlığında bir tesviye için 5x1,7 kg = 8,5 kg/ m2 malzeme gider 1 torba 25 kg olduğu için 25 kg akıllı şap ne kadar yer kaplar? 1 torba ile 3 m2 alan yapılır diyoruz.
Genellikle parke altı döşemelerinde kullanılırlar. Binalarda iç ve dış duvarların rutubet, küflenme ve boya kabarmalarını önlemek amacıyla , Duvar ve tavan döşemelerinde ise nem, ses ve ısı izolasyonunu sağlamak amacıyla kullanılır.
Parkenin kenarlarının çökük, ortasının yukarıya doğru bombe yapmasına da kamburlaşma denir. Bunun da sebebi nem dengesini bozulmasıdır.
Nem Seviyesi Parke Arasının Açılma Sebebidir
Bazı evlerde ya da iş yerlerinde yüksek nem oranları ile karşılaşılabiliyor. Bu da parkelerde bozulmalara sebep oluyor. Levhaların arası zamanla açılıyor ve istenmeyen bir görüntü ortaya çıkıyor. Nem oranını dengelemek bu doğrultuda parke kullanıcıları için çok değerlidir.
Öncelikle yapmanız gereken duvar tarafındaki parke süpürgeliklerini sökünüz. Duvar tarafına değen parke levhalarınızı kesici bir alet ile kestikten sonra, duvardan uzaklaşmasını sağlayın. Açılan parkelerinizi kabaran bölümlerini yenisi ile değiştirirek, aynı işlemi geriye yaparak, parkenizin kapatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri