Kabune pilavı, Isparta yöresine özgü bir pilav türüdür. Isparta Kabune pilavı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Kabune pilavı, Isparta'da düğünlerde yapılan bir pilavdır.Dâne-i kâbuniyye pilavının Isparta'da yapılan çeşididir.
Isparta denince akla ilk gelen meşhur yemekleri fırın kebabı ve kabune pilavı olarak geçiyor. Kabune pilavının güzel de bir hikayesi bulunuyor. Bu lezzetli.
İşte, yöresel bir yemek olan Kabune pilavının tarifi... Isparta ili ve bağlı ilçelerinde düğün, nişan, festival, kutlama ve mevlit gibi toplu yapılan etkinliklerde etli kuru fasulye yemeği yanında “kabune” adı verilen ve pişirme şekliyle özgünlük taşıyan bir çeşit etli pilavdır.
Soğanı kızartıp üstüne su dökülür ve kaynadıktan sonra pirinci ilave edip tuz, biber, kumin, limon suyu, nane ekleyip kaynayıp suyu çekilmesini beklenir. Suyu çekildikten sonra ateşini en azına koyup 20 dakika demlenir, ve jarkoe de hazır olunca servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
2 adet kuru soğan piyazlık doğranarak, 1 tatlı kaşığı karabiberle iyice ovulur. Tencerenin dibine soğanlar koyulur ve sonra sırasıyla didiklenmiş et, haşlanmış nohut ve önceden 20 dakika ılık suda beklemiş ve iyice yıkanmış pirinç koyulur. Ardından 1,5 su bardağı et suyu yavaşça dökülür ve tuzu eklenir.
İlgili 39 soru bulundu
SİİRT PERDE PİLAVI | Kültür Portalı
Önce etimi haşlıyoruz. 1. 5 lt suyu kaynamaya alıyoruz. Geceden de pirinçi suda ıslatıyoruz ve pilavı pişirene kadarda suda bekletiyoruz. Kaynayan suya önce tuz ekleyip 1 dk sonra pirinçleri ıslattığımız suyla birlikte kaynayan suya ilave ediyoruz. 10 dk pişiriyoruz.
Isparta'ya gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken yemeklerin başında ise; yufka ekmeği, bakla borani, banak, şalgam aşı, sazan dolması, Tatar mantısı, dirgit, zıplak, Yalvaç keşkeği ve Yalvaç güllacı gelmektedir.
Kabune | Isparta Yöresi Yemekleri
Gelin evdeki mazemelere bakmış. Sadece haşlanmış et, soğan ve nohut varmış. Gelin bu üç malzemeyi karıştırarak pilav yapmış. Kaynana çarşıdan geldiğinde gördüğü bu yemeğe kendilerine özgü şiveyle “ga bu ne” demiş ve ismi böylece zamanla gabune sonrasında kabune olarak dillere yayılmış.
Pirinç tarımı yapan toplumların pirinci yiyecek maddesi olarak kullandığı göz önünde bulundurulursa, pilavın kökeni Güneybatı Asya'da yaşayan toplumlara dayanır. Toplumbilime dayalı yapılan çalışmalarda pirinç tarımının, dolayısıyla pilavın M.Ö 7000 yılına dayandığı belirtilmektedir.
Hamsili pilav (Lazca: Kapça princoni), Rize ve Trabzon başta olmak üzere Karadeniz Bölgesinde tüketilen bir hamsi yemeğidir.
Pıt pıt pilavı, sempatik ismiyle Orta Anadolu yöresine ait bir tariftir.
Pilavı pişireceğimiz tavaya yağlarımızı ve arpa şehriyemizi alıp şehriyeler hafif pembeleşene kadar kavuruyoruz . Havucu ilave edip biraz daha kavuruyoruz . Pirinçi ekleyip pirinçler şeffaflaşana kadar kavurmaya devam ediyoruz tuz ve sıcak suyu ilave edip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirip altını kapatıyoruz .
Fıstıklar pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine pirinç eklenip biraz daha kavrulduktan sonra içine kültür mantarı doğranır. Kuş üzümü, tarçın, dereotu, baharatlar ve su eklenilerek pilav haline getirilir. Pilav dinlendikten sonra küçük güveçlere alınarak üzerine kaşar peyniri konulup fırında kızartılıp servis edilir.
Tencereye sırasıyla pirinç,1 gece suda bekletilmiş ceviz içi, badem, kuru kayısı ve kuş üzümlerini ekleyerek 7 dakika kavurun. Tuz, baharat ve limon suyunu ekledikten sonra hafifçe karıştırmaya devam edin. Üzerine et suyunu ekledikten sonra 2 dakika yüksek ateşte pişirin ve kapağını kapatın.
Adından anlaşılacağı üzere Türkmen mutfağına özgü bir yemek olan Türkmen pilavı, klasik pirinç pilavına benzer şekilde hazırlanır. Yapımında kuşbaşı et, soğan ve havuç kullanılır. Özellikle kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir.
İran mutfağında etli, meyveli, safranlı, sebzeli çeşit çeşit pilavlar görebilmek mümkün. Hatta İranlılar genellikle pilavın dibini hafifçe tutturmayı seviyor ve buna “tahdig” adı veriliyor.
Perde pilavı, fes şeklindeki bakır tencerelerde pişirilir ve Siirt'in en meşhur misafir yemeğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri