Hangi Tarihlerde Gerçekleşir? Ekvator'da gece gündüz süresi eşittir ancak Ekvator'dan kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar.
Dünyanın kendi ekseninde dönüşü 24 saatte tamamlanmasından dolayı, bir gün 24 saattir. Bu 24 saatinin kaçının gece ve kaçının gündüz olacağı, mevsimine bağlı olarak değişmektedir. Kışın gündüzler daha kısayken, geceler uzundur. Yazınsa gündüzler uzun, geceler kısadır.
Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur.
Günler ne zaman uzayacak sorusunun bilimsel açıklamasına göre, 21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Bu tarihten itibaren geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar ve bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder.
Ekvator enlemi güneş ışınlarını yılda iki kez tam dik açı ile alır (21 Mart ve 23 Eylül). Diğer günlerde ise dike yakın açı ile alır. Buna rağmen üzerinde gece ve gündüz süreleri her gün eşittir. Çünkü aydınlanma dairesi her zaman ekvator çizgisini iki eşit parçaya böler.
İlgili 22 soru bulundu
Kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. Güneye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır. Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar.
21 Mart ve 23 Eylül günlerinde Ekvator üzerine dik gelen güneş ışınları sebebiyle gece ve gündüz süreleri eşittir. 21 Haziran günü güneş ışınları Yengeç Dönencesine dik geldiğinden kuzey yarım kürede en uzun gündüz ve en kısa gece yaşanır.
21 Haziran'da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanacak. Ülkemizde en uzun gündüz süresi, bugün en kuzeydeki Sinop yaşanırken; bugün güneş 04.57'de doğarken akşam 20.26'da batacak.
Gece ve gündüz süreleri Dünya'nın her yerinde aynı değildir, farklıdır. Dünya'nın gerçekleştirdiği dolanma hareketi ve Dünya'nın sahip olduğu eksen eğikliği nedeniyle gece ve gündüz süreleri yıl içinde devamlı olarak değişir. Eksen eğikliği olmasaydı Dünya'nın her yerinde gece ile gündüz süresi daima eşit olurdu.
Bildiğimiz üzere ekinoks yılda iki kez gerçekleşiyor: 21 Mart ve 23 Eylül. Bu tarihlerde güneş ışınları ekvatora dik vuruyor ve aydınlanma çemberi kutuplardan geçiyor. Böylelikle gece ile gündüz eşit oluyor. Sonbahar ekinoksu olarak da bilinen 23 Eylül'de, güneş ışınları öğle vakti ekvatora 90 derecelik açıyla düşüyor.
Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur. Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.
Kış gündönümünde (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla düşer. Kuzey yarımkürede gündüzler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır.
Ekinoks'ta dünyanın her yerinde gece ve gündüz eşitliği meydana gelir. Aydınlanma çemberi kutup noktalarından teğet geçer. İşte bu durum 21- Aralık ve 21 Haziran tarihlerinde gerçekleşir. Kış ve yaz dönemlerinde güneşin en uzak olduğu tarihlere ise Solstis denir.
Bir kutbun yörüngesinin bir tarafını Güneş'e doğru daha fazla yöneltmesi Dünya'daki mevsimlerin oluşma nedenidir. Dünya'nın eksen eğikliği, 41.000 yıllık bir döngüde 22,1° ila 24,5° derece arasında değişir. Şu anda yaklaşık 23° 26′ 11,3″dir (veya 23,43648°) ve giderek azalmaktadır.
- Güneş ışınlarının geliş açısı yıl içinde değişir. - Mevsimler oluşur. - Yarım kürelerde aynı anda farklı mevsimler yaşanır. - Gece-gündüz süreleri değişir.
Bunun sebebi Dünya'nın kendi etrafında dönmesidir. Dünya, hem Güneş'in etrafında hem kendi etrafında dolanır. Küre şeklindeki gezegenimiz kendi çevresinde döndükçe Güneş ışınları da her yerine ulaşır. Ancak her yerine aynı anda ulaşması mümkün değildir.
Dünya'nın hareketi yavaşlamaya başladığı zaman Kuzey yarım küre için yaz mevsimi demektir. Dünya'nın Güneş'ten uzaklaştığı dönem ise hızı azaldığından Kuzey Yarım Kürede yaz mevsimi iki gün daha uzun yaşanır. Dünya'nın yörüngedeki hızının azalması sebebiyle Eylül ekinoksu 2 gün gecikmeyle 23 Eylül'de gerçekleşir.
Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası'nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.
Her yıl 23 Eylül'de Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90 derecelik açı ile düşer ve gölge boyu Ekvator'da sıfırdır.
Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bugün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.
Kış gündönümü olarak bilinen 21 Aralık gecesi kuzey yarıkürede en uzun gece olacak ve bugünden itibaren gündüzle uzamaya başlayacak. 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece Kuzey'deki Sinop'ta yaşanıyor. En kısa gece ise Güney'deki Hatay'da oluyor.
En uzun gece 21 Aralık kış dönümü bugün gerçekleşiyor. Ülkemizde en uzun gece Kuzey'deki Sinop'ta, en kısa gece ise Güney'deki Hatay'da yaşanacak.
Ekvator'un kuzeyinde yaşayanlar kış gündönümü ile 24 saat boyunca yılın en kısa gününü yaşayacak. Bu nedenle o gün en kısa gün, en uzun gece ya da en karanlık gün adlarıyla anılıyor.
Yılın farklı mevsimlerinde 24 saat boyunca gündüz ve gece olabilir. Sadece 330 bin civarı nüfusun yaşadığı İzlanda doğal yapısını korumayı başarmıştır.
Her sene 21 Aralık tarihinde kış dönümü ile en uzun gece ve en kısa gündüz yaşanıyor. Kuzey Yarım Küre'de geceler uzarken, Güney Yarım Küre'de ise gündüzler uzamış olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri