Kaburga ağrıları, kaburga ile göğüs kemiğinin birleştiği bölgedeki kıkırdağın iltihaplanması olarak bilinen kostokondrit, kas çekilmesi, darbeye veya spora bağlı yaralanma, asit reflü, kas spazmı, fibromiyalji ve kanser gibi nedenler ile yaşanır.
"Kas gerginliği veya eklem iltihabı kaburga ağrısına sebep olabilir. Ancak kaburga ağrılarınızın altında kalp sorunları ve hatta kalp krizi de yatabilir. Kısaca riske atılmaması gereken bir rahatsızlıktır. Peki, kaburga ağrılarına neden olan durumlar nelerdir detayları ile derledik."
Kaburga ağrıları göğüs ön duvarında hissedilebildiği gibi; kaynaklandığı sinirin seyrettiği anatomik bölge boyunca göğüs yan duvarı veya sırtta, karın üst kısmında veya boyun bölgesinde hissedilebilir.
Kaburga Ağrısına Hangi Bölüm Bakar? Kişilerin kaburga ağrıları için sağlık kurumlarına başvurmaları halinde Ortopedi ve Nöroloji bölümlerine başvurulması gerekmektedir. Fakat ağrının yeri tam olarak bilinmemesi halinde Dahiliye bölümüne gidilmesi gerekmektedir.
Sağ ya da sol göğüste meydana gelen ağrılar nedeni ile, Göğüs Hastalıkları bölümüne gitmek gerekir. Yine sürekli olarak yaşanan nefes darlığı ve sokulmakta durumunda, bir uzman doktora gidilmesi gerekir. Kişinin kalp rahatsızlığı varsa, göğüs doktoru yerine Kalp Cerrahine başvurması gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Göğüs bölgesinde oluşan ağrılar genellikle 'lük dilimle kalp problemleri kaynaklıdır. Bazı ağrılar olası bir kalp krizi riskinin belirtisi olabildiği gibi, damar tıkanıklığı, aort diseksiyonu, miyokardit, perikardit gibi rahatsızlıklarda da göğüs ortasında ağrı meydana gelebilir.
Göğüs ağrısı için ilk olarak kalp doktoruna, İç Hastalıkları uzmanına veya Göğüs Hastalıkları doktoruna gidilebilir.
Bununla birlikte göğüs ağrısı şikâyeti varlığında öncelikle mutlaka kalp sorunları ekarte edilmelidir. Göğüs ağrısının diğer nedenleri arasında akciğer sorunları, hazımsızlık, reflü, kas gerginliği, göğüs kemiğine yakın kaburga eklemlerinde iltihaplanma sayılabilir. Birçok farklı problem göğüs ağrısına neden olabilir.
Kas spazmları ve darbelere bağlı olarak oluşan kaburga çürümeleri sonucunda gelişen ağrılarda soğuk kompres ve ağrı kesici ilaç uygulamaları sıklıkla tercih edilir.
Göğüs kafesinin içinde akciğer, göğüs boşluğunun yan kısmında kalp ve yemek borusu bulunur. Aynı zamanda kendi içinde kapalı bir bölüm olan mediyastin, bu organlardan dışında, kalpten çıkan büyük kalp damarlarını, timüs bezini, soluk borusunu ve bazı sinirleri de içine alır.
Kaburga ağrısı ne zaman tehlikelidir? Kaburga ağrısının şiddetli bir şekilde devam ettiği ve geçmediği durumlarla birlikte derin nefes alırken zorlanma meydana geliyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.
Sol kaburga altında hissedilen ağrılar çoğu zaman kalın bağırsaktaki gaz sıkışması nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.
Kalbine iğne battığını hisseden kişilerin önemli bir bölümü bu sorunu psikolojik nedenlerden dolayı yaşar. Bu tür durumlar genellikle anlık olarak oluşur ve kısa sürer. Kişinin yaşadığı yoğun stres, kaygı ve endişe, üzüntü, kalbinde iğne batması hissinin oluşmasına neden olabilir.
Sağ Göğüs Ağrısı
Göğsün sağ tarafında oluşan ağrılar genellikle akciğer sorunları, reflü, hazımsızlık ve kaburga hasarları gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Sağ göğsün altında bıçak saplanır gibi ağrı hissi ise kaburga yaralanmaları ve mide hastalıklarında sıklıkla görülen bir şikayettir.
Sternum veya göğüs kemiği, sağ ve sol kaburga kemiklerini bir arada tutan göğüs kafesi kemiği. İman tahtası olarak da bilinir. Yassı kemikler grubunda yer alır.
Cevap: Kaburga kırığında tedavi ağrı kesici, kas gevşetici ve balgamın kolay çıkmasına yardımcı balgam sulandırıcı ilaçlar ile yapılır. Hastaya ıstırahat önerilir. Hafif oturur (450) pozisyonda yatması tavsiye edilir.
Kaburga kırıkları genellikle bölgede meydana gelen şiddetli ağrı ile anlaşılır. Kaburgası kırık olan hastalar nefes alıp vermekte zorluk çekerler ve bu sebeple nefes alış verişi sırasında kaburgalarına baskı yapmak gereği hissederler. Bazı durumlarda ağrı olan bölgeye dokunulduğu zamanda bir çıtırtı hissi yaşanabilir.
Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilirler. Bu nedenler; kas spazmı, kaburgada olan kırıklar, göğüste yaralanmalar, akciğer iltihabı olması, kemik hastalıkları, kaburgadaki kıkırdaklarda oluşan şişlik ya da iltihaplanmalar olarak sıralanabilir. Göğüs bölgesine alınan darbeler sonucunda da meydana gelebilir.
Akciğer, Diafragma ve Tymus Bezi: Akciğer ve diafragma problemleri sırtın üst bölgesine yansıyabilir. Klasik yöntemlerle tanı konulması güçtür. Kinezyolojik testlerle ve biorezonansla teşhis konulabilir. Kalp: Sol kol ve göğüs ağrısı ile birlikte sırtın üst kısımlarına vuran ağrı görülebilir.
Kalp ağrısı, kalp dışı nedenlerden kaynaklanan göğüs ağrılarından farklı olarak göğüs boşluğunda hissedilen keskin ve bıçak saplanması tarzındaki acı veya donuk tarzdaki ağrılardır. Ağrının hissedildiği süre, yoğunluğu ve bölgesi kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
“Bu ağrının en tipik özelliği hareket etmekle gelmesi ve dinlenince geçmesidir. Ayrıca ağrı sol kola, sırta ve boyna doğru yayılabilir. Ağrı kısa sürer ve 30 dakikadan daha fazla sürmesi kalp krizinin habercisi olarak görülebilir.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Kalp krizinde görülen en temel kalp krizi belirtisi kalp ağrısı olarak tabir edilen göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının ardında hissedilen bu ağrı, sanki göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağırlık ve baskı yapıcı tarzda künt bir ağrıdır. Sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir.
Sağ veya sol göğüste meydana gelen ağrılarda, Göğüs Hastalıkları bölümüne gitmek gerekecektir. Yine sürekli yaşanan sıkışma ve nefes darlığı durumunda, bu uzman doktora gidilmelidir. Kişinin kalp rahatsızlığı bulunuyorsa, göğüs doktoru yerine Kalp Cerrahisine başvurması gerekecektir.
Psikolojik kalp çarpıntısında göğüs ağrısı hissedilebilir. Psikolojik kalp çarpıntısı başta dönmeye ve terlemelere yol açar. Psikolojik kalp çarpıntısı diğer çarpıntıdan farklı olarak sakinleşmeye bağlı olarak azalarak hafifler ve geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri