TDK Güncel Türkçe Sözlük'te “eğe kemiklerinin oluşturduğu kafes” anlamında verilen “kaburga” kelimesinin Moğolca olduğu belirtilmektedir. Gülensoy (2011: 449) da kelimenin Moğolca “kabirga”dan alındığını ifade etmektedir.
Kaburga kelimesinin kökeni Yunanca4 dilidir.
Göğüs kafesini meydana getiren kemiklerin her biri: Batıyor sızlayan kaburgalarım (Hâlit F. Ozansoy).
omuz - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe omuz “köprücük kemiği veya o kemiğin başı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Türkiye Türkçesi om “kemik başı” sözcüğü ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için om maddesine bakınız.
Osmanlı Türkçesi یورك sözcüğünden devralındı. Sözcük, yorı-/yörü-/yürü- (yürümek, devam etmek, yaşamak) fiilinden -k ekiyle türetilmiş olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Yürek kelimesinin soyut, manevi anlam alanlarında yer almadığı, gönül kelimesinin ise Arapça kökenli kalp kelimesinin soyut ve manevi anlam alanlarında Türkçe kökenli bir kelime olarak yaygın kullanım örnekleriyle yerini koruduğu görülür.
Etimoloji. (Er) kökünden türemiştir. Ermek fiilinden gelir.
4. Türkçe bir sözcüğü başka dünya dillerinde de tespit edilebilen *par köküyle ilgilidir. Aynı kök Türkçe de parmak adını oluşturmuştur. “bir şeyin ilki, başı” anlamına gelen *par {+nAK} topluluk ekini alarak parmaklar adını oluşturmuştur.
Zafer (Arapça'dan ظفر) veya aynı anlamı taşıyan utku ile yengi, (İngilizce: Victory, Latince Victoria'dan gelmektedir.) herhangi bir rekabette üstünlük veya genel olarak askeri operasyonlarda ya da savaş sonrasında veya bunların eklentilerinde elde edilen başarıya verilen savaş terimidir.
Türkiye Türkçesi dışında pek rastlanmayan şakak, şak (< *çak) kökünden - ak ekiyle türetilmiş olmalıdır.
İskelete ait bölümler; göğüs omurları (vertebrae thoracicae), kaburgalar (costae) ve göğüs kemiği (sternum) ve kaslardan oluşan göğüs duvarı, hareketli bir yapıya sahiptir.
Kaburga, göğüs kemiği ve omurlarla birleşerek göğüs kafesini yapan, sağ ve solda 12 tane olmak üzere toplam 24 tane olan yassı kemiklerin her biri. Göğsü çevreleyen göğüs kafesinin paralel kemiklerini oluștururlar.
Dana kaburga, antrikot bölümü çıkarıldıktan sonra kaburganın kemiksiz hale getirilmesiyle hazırlanır. Genel olarak kıymalık et olarak kullanılır. Etli kısmı kaburgadan sıyrılan kısmından ayrılarak da hazırlanabilir. Bu bölüm düşük ısıda uzun sürede pişirilmeye uygundur.
sakatat - Nişanyan Sözlük. Arapça sḳṭ kökünden gelen saḳaṭāt “dökülenler, döküntüler” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça saḳaṭ sözcüğünün +āt ekiyle çoğuludur.
Yöresel Kelimeler Arasında Olan Zaar Kelimesinin Anlamı Nedir? Zaar kelimesinin anlamı elbette ya da kuşkusuzdur. Günümüzde en çok karşılığı olan kelime kuşkusuz ve elbette kelimesidir. Bu nedenle zaar kelimesi yerine artık daha çok elbette ve kuşkusuz zarfları kullanılmakta.
Ellam kelimesi galiba anlamına gelmektedir. Malatya, Sivas ve Kayseri gibi şehirler de yaygın olarak cümlelerin sonunda ellam kelimesinin kullanımına rastlanır. Herhalde ve galiba anlamlarına gelen kelime tabi ki manasında da kullanılabilmektedir.
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kéç “geç” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için geç maddesine bakınız. Geç- fiilinden türemiş ise ön /é/ sesini açıklamak güçtür.
"Yıldırım" ismi, Türkçe kökenli bir isim olup "çabuk ve güçlü" anlamına gelir. Aynı zamanda şimşek veya yıldırım çakması olayına da atıfta bulunur.
Güneş kelimesi, Orta Türkçede yer alan ve aynı anlama gelen küneş sözcüğünden evrilmiştir. Bu kelime ise Eski Türkçede yer aldığı tahmin edilen ancak yazılı örneği bulunmayan, "gün ışımak, aydınlanmak" anlamındaki *küne- sözüne +Iş ekinin eklenmesiyle türetilmiştir.
Köken. Osmanlı Türkçesi آیاق (ayak) sözcüğünden devralınmış olup Ana Türkçe *adak sözcüğünden evrilmiştir.
Yüzük kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
isim - Nişanyan Sözlük. Geleneksel Arap gramerinde samā ("yükseldi,kalktı") fiilinden türetilir; karş. sema.
üzüm - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe üzüm “üzüm (tanesi)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe üz- “koparmak” fiilinden Eski Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir.
Eren isminin anlamı TDK sözlüğünde; Olağanüstü sezgilere sahip, neticesinde gerçeklerin görebilen kimse olarak yer almaktadır. Ayrıca vasıl olan, ermiş kişi, cesur ve yiğit kişi olarak da bilinmektedir. Eren ismi Türkçe kökenli bir isimdir.
şirket - Nişanyan Sözlük. Arapça şrk kökünden gelen şarika(t) veya şirka(t) شركة “ortaklık” sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri