Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
Mutlaka günde 8-10 bardak su içilmelidir. Bol lifli gıdalar geçilmeli ve diyette mutlaka günlük 20-25 gr kadar lif alınmalıdır. Tam tahıllardan yapılmış ekmekler yada gıdalar yanında, bakliyat, yulaf gibi liften zengin gıdalar tercih edilmelidir.
Bitki Çayları: Nane, rezene, zencefil, ekinezya, karahindiba, sinemeki gibi bitki çaylarının tüketilmesi kabızlığın anında geçmesine yardımcı olan en etkili bitki çaylarıdır.
Aşırı alkol tüketimi, gluten içeren gıdalar, işlenmiş tahıllar, süt ve süt ürünleri, kırmızı et, kızarmış veya hazır yiyecekler ile fast food ürünleri kabızlığa yol açabilmektedir. Bu nedenle kabızlık sorunu yaşayan kişilerin bu gıdalardan uzak durmaları gereklidir.
İlgili 37 soru bulundu
Sütün içerisinde yer alan bazı maddeler, kabızlığı tetikler niteliktedir. O nedenle sık sık kabızlık problemiyle uğraşanlar süt yerine yoğurt yemeyi tercih edebilir.
Yumurta özellikle yüksek oranda tüketimi ile beraber kabız problemi meydana getirebilecek sorunlar içerisinde gelmektedir. Tabii bu durum kişinin bünyesine ve bağışıklık sistemine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak genel çerçevede yumurta kabız yapabilecek besin kaynakları arasında bulunmaktadır.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Kabızlığın Nedenleri
Beslenme esnasında yeterli su ya da lifli besin alınmaması bir başka nedendir. Çok miktarda süt ürünü tüketmek bazı bünyelerde kabızlığa neden olabilir. Aktif bir hayat sürmemek veya tuvalet yapma dürtüsüne uzun süre direnmek kabızlığa yol açabilir. Stres kabızlık için ayrı bir nedendir.
esmer un yani tam buğday unu ile hazırlayın. -Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin.
Vazgeçemediğimiz beyaz ekmek ve beyaz pirinç, lif oranı düşük, işlenmiş tahıllar arasında yer alır. Buna ek olarak, fast-food ve donmuş gıdalar da, çok az miktarda lif içerir. Yüksek doymuş yağ ve düşük lif içerikli gıdalarla beslenmek bu yüzden kabızlığa neden olabilir.
Bağırsakları temizlediği, zararlı bakterileri önleyerek ishal oluşumunu engellediği için gıda zehirlenmelerine karşı koruyucudur. Kalsiyumun daha fazla emilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlamaktadır.
Uygun miktarda kuruyemiş tüketilmeli: Gün içinde bir ara öğün olarak 10-15 adet badem, fındık, Antep fıstığı, ceviz tüketmek hem alınması gereken lif miktarını arttıracak hem de faydalı yağ asitleriyle bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır.
Kabızlığa karşı alınması gereken önlemler
Sabah kalktığınızda, aç karnınıza bol su için, Yenilen gıdalar iyice çiğnenmelidir ki kolayca bağırsakta çözülebilsinler. Günde, 2-3 litre su tüketimi yapılmalıdır. Mürdüm eriği, erik, kayısı ve üzüm gibi meyveleri yemeli ya da kompostosunu tüketmelisiniz.
Ham muzun, sindirimi zorlayacak miktarda nişasta içermesi sebebiyle kabızlık yapabilme ihtimali bulunsa da olgunlaşmış muzun çözünür lif içeriği bağırsak hareketliliğini arttırmaya yardımcı olur. Bebekler ve çocuklarda aşırı miktarda muz tüketimi kabızlığa neden olabileceği için porsiyon kontrollü tüketmekte fayda var.
3)Sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte; 1 yemek kaşığı kuru kayısı veya kuru erik marmelatı tüketin. Kuru eriğin içinde bulunan “difenil izatenin” adlı madde bağırsak hareketlerini arttırır.
Karabiber, kimyon, zerdeçal, biberiye ve kırmızı pul biber bağırsakların çalışma hızını artırır. Zengin lif yapısı sayesinde bağırsakları temizleyen diğer besin ise keçiboynuzudur. Hem bağırsak temizliği hem de şişkinlik için en etkili çaylardan birisi rezene çayıdır. Tüm yeşil yapraklı sebzeler lif kaynağıdır.
7. Bağırsakları mutlu eder
Lifli besinler ve bol su sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Yetersiz su tüketimi, sindirim sisteminin daha az çalışmasına ve kabızlığa yol açar. Kabızlık ve hazımsızlığı önlemek, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak için mutlaka su için.
Pırasa, bal kabağı ve benzeri diğer prebiyotik sebzelerle hazırlanan çorbalar kabızlık şikayetini rahatlatır. Prebiyotikler; iyi bakteriler olan probiyotiklerin bağırsak dokusuna tutunmasını sağlayan lif yapısıdır.
Çok fazla çay tüketmek kabızlığa yol açabildiği için gün içinde tüketilen çay miktarına özellikle dikkat etmek ve gün içinde en az 3 litre de su içmek gerekir. Çayın fazla tüketilmesi kişilerde kabızlık, sinirsel bozukluklara, mide bulantısına, çarpıntıya ve kansızlığa yol açtığı bilinmektedir.
Aşırı derecede ıkınma bağırsağın içini döşeyen tabakanın dışa doğru dönmesine neden olabilir. Bu duruma rektal prolapsus denir. Bazı hastalar sert ve kuru dışkıyı çıkaramazlar. Rektumda (kalın bağırsağın son kısmı) biriken dışkı taşlaşır ve tıkanıklığa neden olabilir.
Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve beyaz makarna gibi yiyecekler işlenmiş tahıllardır. Tahıllar işlenirken kepek ve tohum ayrılır. Bu işlem nedeniyle işlenmiş tahılların lif oranı düşüktür ve bu durum kabızlığa yola açar.
Pirinç kabızlık yapar mı? Beyaz pirincin lif oranı düşüktür ve işlenmiş tahıllar arasında yer alır. Bu nedenle kabızlığa iyi etki etmez.
Genellikle posadan zengin besinler (meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol egzersiz yapmak sorunu çözebilmektedir. Bu nedenle lif miktarını artırın: Beyaz ekmek ve rafinera tahıllar yerine tam tahıl ürünleri ile baklagilleri kullanın. Yani pirinç yerine bulgur, tam buğday ekmeği gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri