Hemoroid rahatsızlığına sahip bireylerin tüketmekten kaçınması gereken besinler. Acı, ekşi, baharatlı gıdalar:Fazla baharatlı ve acı besinler tüketilmesi; makatta yanma hissiyle birlikte tuvalatte kalma süresini uzatmaktadır.
Aşırı baharatlı ve acı tüketimi de basura sebep olmaktadır. Eğer fazla acı tüketiyor ve baharatlı yiyecekler tüketiyorsanız basur ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı daha az baharatlı ve daha az acılı yiyecekler tüketmelisiniz. Fazla kırmızı et ağırlıklı beslenmek de basura sebep olabilir.
Acı, baharatlı yiyeceklerin tüketimi, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde oldukça yaygındır. Acı biber ve bazı baharatlar, hemoroid sorunu olan bölgeyi tahriş etmektedir. Buna bağlı olarak; makatta yanma ve ağrı hissi oluşur. Dışkılama esnasında da ıkınmaya sebep olarak hemoroid riskini arttırır.
Dışkıyı yumuşatarak bağırsaklardan rahatlıkla geçmesini sağlayan lifli gıdalar hemoroid gelişimini de engelleyen faktörler arasında yer alır. Lif oranı yüksek olan lif kaynağı besinler arasında yulaf ezmesi, karabuğday, kepekli ürünler, tam buğday, esmer pirinç gibi tahıl ağırlıklı gıdalar yer alır.
İlgili 33 soru bulundu
Hemoroid hastalığı rektumun alt bölgesinde basıncın artmasına bağlı damarların şişmesi ile oluşur. Bunun sebebi ise genellikle dışkılama sırasında zorlanma, tuvalette uzun süre boyunca oturma, kronik ishal ya da kabızlık, aşırı kilo veya obezite, gebelik, liften fakir beslenme şekli ve sürekli ağırlık kaldırmaktır.
YOĞURT VE KEFİR: Yoğurt ve kefir, bağırsaklarda bulunan ve gıdaların sindirimi sırasında kullanılan iyi bakterilere (probiyotikler) destek olduğu için basuru olanlara önerilen yiyecekler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Hemoroid tedavisinde etkilidir
Hemoroid, ya da halk dilinde basurun giderilmesinde, içine bir miktar zeytinyağı katılmış bal tüketiminin etkili olduğu saptanmış.
Bu sebeple basur hastalığı olan kişilerin şu besinleri tüketmesi önerilmektedir: - A vitamini içeren besinler: Bezelye, havuç patates, kayısı, ıspanak, yumurta ve bal kabağı basur hastalığına iyi gelen besinler arasındadır.
Limon suyu, kılcal damarları ve kan damarı duvarlarını güçlendirerek basuru rahatlatıcı besin maddeleri içerir. Pamuğu taze sıkılmış limon suyuna batırın. Basura uygulayın. Hafifçe karıncalanma hissedeceksiniz ancak bir süre sonra rahatlatacaktır.
Sıcak ya da soğuk oturma banyoları hemoroid tedavisinde tavsiye edilmektedir. Ancak buzlu soğuk su banyosu uzun süre yapılamayacağından genellikle sıcak oturma banyosu önerilir. İç hemoroid için oturma banyoları yararlı olabilir ancak dış hemoroidde hiçbir etkisi olmaz.
Portakal, incir, kiraz, marul, mercimek, soğan, üzüm, alkol, sigara, beyaz ekmek, sarı kantaron, peygamber çiceği yenmemeli. Bu gıdalar basur yakınmalarını artırır, iyileşme sürecini yavaşlatır.
Ayrıca obezite de basur oluşumunu tetikliyor. Ancak sadece bunlar değil, alkol tüketimi ve stres de basur nedenleri arasında yer alıyor!
Domates içerdiği çözücü asit sayesinde basur memelerinin ağrılarını dindirerek zamanla yok olmasını sağlar. Meyvelerden özellikle ananas, kavun ve avokado basur tedavisinde etkilidir.
Elinizi, yüzünüzü, ayaklarınızı ılık su ile yıkayın ve kahvaltıya oturun. Kahvaltıda mutlaka sebze ve meyve bulundurun. Ayrıca bir bardak ılık ballı süt, bal şerbeti, erik marmelatı suyu, kayısı marmelatı suyu gibi bir içecek mutlaka bulunsun veya en azından bitkisel çay (siyah çay değil) için.
Alkol ile özellikle mayalı içecekler (bira kırmızı şarap) ile alındığında hemoroid hastalığını tetikleyebilir.
Karadeniz, “Ceviz, bağırsak kurdunu döker. Taze ceviz bal ile yenirse basura iyi gelir, cinsel gücü artırır. Ceviz kökünün kabukları zeytin yağı içinde kaynatılarak merhem haline getirilip, basura sürülürse iyi gelir.
Bazı kişilerde makat (anüs) ve kalın bağırsağın son bölümü (rektum) çevresinde bulunan hemoroidal damarlar aşırı derecede genişler ve makattan (anüsten) dışarıya taşarlar. Örneğin kabızlık şikayeti olan bireylerde dışkı sertleşir ve dışkılama işlevi zorlaşır.
Acı, turşu, sirke, alkol ve sigaradan uzak durun'' dedi. Hemoroid'in ülkemizde sık görülen rahatsızlıklar arasında yer aldığını belirten Menteş, toplumun dörtte üçünün bu hastalıkla karşı karşıya kalmasına rağmen sadece dörtte birinin doktora başvurduğu açıkladı.
Bu bağlamda basur şikayeti olanların; düzenli yoğurt tüketmesi, akşam öğünlerine çorba ilave etmesi ve gazlı içeceklerden de olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Keçiboynuzu, papatya çayı ve toz zerdeçal tüketiminin de basura karşı alınabilecek yöntemler olduğu kabul edilmektedir.
Hemoroid tedavisinde özellikle lifli gıdalarla birlikte posalı yiyecekler tüketilmesi önerilir. Bunların yanında saf, erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı tüketmek ise şikayetlerin büyük oranda azalmasına, hemoroidin gerilemesine ve hatta kaybolmasına yardımcı olur.
Bazı çay türleri, dışkıyı yumuşatarak, tahrişi yatıştırarak ve bağırsaklardaki iltihabı azaltarak hemoroid geliştirme riskinizi azaltabilir. Çaylar daha düzenli olmanıza, bağırsak hareketleri sırasında daha az gerilmenize ve hatta kan dolaşımını artırmanıza yardımcı olabilir.
Haftada iki kez kurubaklagil tüketin: İyi bir protein kaynağı ve posa bakımından zengin olan kuru fasulye, nohut, bulgur ya da mercimek haftada iki kez tüketilince bağırsakları yumuşatır ve hemoroid yakınmalarını azaltır.
Yapılan araştırmalar doğrultusunda aşırı tüketilen çikolata ve liften yoksun beslenme tarzının kabızlığa yol açarak hemoroid (basur) ve anal fissür (makat çatlağı) gibi makat hastalıklarına sebep olabileceği belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri