Kabızlık pelvik tabanın artmış tonusuna neden olmakta ve mesaneyi de etkilemektedir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilirken kabızlık gözden kaçırılmamalı ve mutlaka normal bağırsak düzeni oluşturulmalıdır.
Kabızlık genel vücut sağlığımızı nasıl etkiler? Kalın bağırsaklar en fazla 1-1.5 kg dışkı taşıyabilme kapasitesine sahiptir. Ancak kabızlık geliştiğinde bu miktar yaklaşık 4-4.5 kg sert ve kuru dışkı miktarına kadar çıkabilmektedir. Bu miktardaki dışkı kalın bağırsağı gerer ve hassas bağırsak mukozasını irrite eder.
Sık idrara çıkma: Bağırsak sarkması, mesaneye baskı yapabilir ve sık idrara çıkma hissi oluşturabilir. Kişi daha sık tuvalete gitmek zorunda kalabilir.
Bağırsakların dolu olması ya da tam olarak boşaltılamaması durumlarında, mesanenin arka duvarına basınç uygular. Bu basınç mesanede irritasyona neden olarak daha idrarda sızıntıya ve/veya idrara sık gitmeye yol açabilir.
Yapılan çalışmalarda kabızlığın idrar kaçırma, dışkı ve gaz kaçırma, kronik pelvik ağrı veya cinsel fonksiyonlarda bozulmaya yol açtığı gösterilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Kronik kabızlık da sistit oluşmasında yardımcı faktör olarak rol oynar.
Uzun süreli geçmeyen kabızlık yeme bozuklukları, irritabl barsak sendromu, gebelik, kolon kanserinin belirtisi olabilmektedir. Ayrıca Parkinson hastalığı ya da multipl skleroz gibi nörolojik hastalıkların yanı sıra tiroid, ya da hipotiroidizm sorunlar nedeniyle kabızlık ortaya çıkmaktadır.
Normal olmayan mesane fonksiyonu, bunu sizin yapabileceğiniz pek bir şey olmadan da yapabilir, biz buna sıkışma nedeniyle idrar tutamama diyoruz. Bu, genellikle mesanenizi kontrol eden idrar yolunun büzücü kaslarına baskın gelen ağır mesane kasılmaları nedeniyle ortaya çıkar ve sızdırmalarla sonuçlanır.
İdrar boşaltamama nedeni, sinir hasarına bağlı olarak gelişen mesane kasında kasılamama (felç) ya da mesane kasının işeme esnasında kasılırken büzüklerin gevşeyeceği yerde, onların da kasılması ve idrarın atılacağı yolun açılamaması bilakis daha da kapanmasıdır.
Stres nedeniyle idrar tutamama, idrar yolu ve mesane için önemli olan destek sistemi doğru çalışmadığı zaman ortaya çıkar. Bu durum, bağ dokuları veya pelvik tabandaki zayıflama ya da üretral çıkış kaslarının fonksiyonunun bozulmasından kaynaklanabilir.
Uzun süren ciddi kabızlık problemi rahim sarkmasının oluşmasına neden olabileceği gibi rahim sarkmasının bir belirtisi de olabilir. Kabızlık dışında rahim sarkmasının en önemli belirtisi kasık bölgesinde meydana gelen basınç hissi ve vajinanın içerisine doğru baskı oluşmasıdır.
Mesane de idrar teması sonrası yangısal ve alerjik bir süreç başlar. Bu yangısal sürecin sonucunda mesanede normalde aktif olmayan ağrı lifleri aktif hale gelir ve ağrı hissedilmesi başlar. Süreç beyinde farklı şekilde algılanır ve beyin mesanedeki ağrının şiddetli hissedilmesine neden olur.
üriner enfeksiyon olmadığı halde tekrarlayıcı abdominal ve pelvik huzursuzluk veya ağrıya neden olabilen kronik enflamatuar bir hastalıktır. Ağrılı mesane sendromu mesanede ağrı, sürekli idrara sıkışıklık hissi veya yanmanın mevcut olduğu uzun süreli (kronik) bir sorundur.
Kabızlık tedavi edilmezse, fazla ıkınmaya bağlı olarak özellikle anal bölgede çatlak, hemoroit ve makat sarkması gibi rahatsızlıklar gelişebiliyor. Bu sebeple hastalara, normal dışkılama alışkanlığı kazandırılması önemli. Herhangi bir hastalığı olmayan kişilerin de tuvalet alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerekiyor.
İncir, kayısı hurma, erik gibi lifli besinler, kepekli gıdalar, yeterli miktarda sebze ve meyveler kabızlığa iyi gelen besinler arasında gösterilir. Ayrıca, sıvı alımının artırılması, düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılması kabızlığın giderilmesinde ve önlenmesinde oldukça etkilidir.
Şiddetli kabızlık varsa sodyum fosfat, magnezyum tuzları ve laktuloz grubu ilaçlar tedavide kullanılabilir. Lavman ve fitil diğer tedavi seçenekleridir. Beslenme ile ilgili yaşam tarzı değişiklikleri temel olarak lifli gıdaların tüketiminin ve sıvı alımının arttırılmasını hedefler.
Üretral striktür (üretra darlığı) idrarın mesaneden çıkarak rahat bir şekilde dışarı atılamamasına ve dolayısıyla idrarın mesanede birikmesine, mesanenin tam olarak boşaltılamamasına neden olur. Darlık üretranın ve çevresindeki dokunun yaralanması veya zedelenmesi nedeniyle oluşmaktadır.
Bunlara ek olarak, yeterli dışkılama yapılamamasına bağlı dışkının taşlaşması (fekal impaksiyon), idrar sondasına bağlı idrar yolu enfeksiyonu, idrar yapma zorluğu ve dışkı, gaz kaçırma gibi sorunlar da basur ameliyatlarından sonra görülebilir.
ABD'de yapılan yeni bir çalışma, çok fazla su içmenin insan sağlığı için zararlı olduğunu ortaya çıkardı. Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor.
Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler. Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
Üriner ultrasonda böbrekte ya da idrar kesesinde kitle, taş, kum, genişleme olup olmadığına bakılır, idrar yolu enfeksiyonları tespit edilir. Üriner sistemdeki organlarda yaşanılan rahatsızlıklar teşhis ve tedavi edilmediği sürece ciddi rahatsızlıklara ulaşabiliyor.
Açlık, yanlış beslenme, seyahat, ortam değişikliği ve sakatlanma gibi durumlarda pek çok kişinin bağırsak faaliyetlerinde değişiklik olabiliyor. Bu süreçlerin haricinde ortaya çıkan, uzun süre devam eden ve kronik hale gelen kabızlık ise ciddi bir sağlık sorunu olarak yaşam kalitesini düşürebiliyor.
Bağırsak ağrısı genellikle mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsağınız ağrıyorsa muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri