Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve beyaz makarna gibi yiyecekler işlenmiş tahıllardır. Tahıllar işlenirken kepek ve tohum ayrılır. Bu işlem nedeniyle işlenmiş tahılların lif oranı düşüktür ve bu durum kabızlığa yola açar. Eğer kabızlık sorunu yaşıyorsanız işlenmiş tahılların yerine tam tahıllı ürünler tercih edebilirsiniz.
Tüm bunların yanında özellikle karbonhidrat bakımından zengin olan pilav, makarna, beyaz ekmek, hamur işi gibi besinlerden kabızlık süresi boyunca uzak durulmalıdır. Ayrıca muz da ishale iyi gelen meyveler arasında olduğundan kabızken uzak durulmalıdır.
Kabızlığa İyi Gelir
Kolay hazmedilmesi sayesinde sağlıklı bir sindirim sürecine katkıda bulunur.
İlgili 20 soru bulundu
Sütün içerisinde yer alan bazı maddeler, kabızlığı tetikler niteliktedir. O nedenle sık sık kabızlık problemiyle uğraşanlar süt yerine yoğurt yemeyi tercih edebilir.
Midenin uzun süre tok kalmasına yardımcı olan mercimeğin glisemik indeksi düşüktür. Özellikle kabızlık problemine ve hazımsızlık problemlerine karşı doğal çözüm olan mercimek sayesinde bağırsaklar daha sağlıklı çalışır.
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Mutlaka günde 8-10 bardak su içilmelidir. Bol lifli gıdalar geçilmeli ve diyette mutlaka günlük 20-25 gr kadar lif alınmalıdır. Tam tahıllardan yapılmış ekmekler yada gıdalar yanında, bakliyat, yulaf gibi liften zengin gıdalar tercih edilmelidir.
Türk kahvesi genel olarak dışkı içindeki sıvıyı çeker. Bunun yanı sıra dışkı katılaşacağı için kabızlığa da zemin hazırlanmış olur. Eğer kabız olunursa Türk kahvesinden uzak durulmalıdır. Türk kahvesi günlük olarak belli bir miktarda tüketilmelidir.
Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin. Vazgeçemediğimiz bir lezzet olan simit tercihiniz de önemli. Sık sık kabızlık yaşıyor ve iştahınız fazla ise kesinlikle tam tahıllı simitleri tercih edin.
Beyaz ekmek ve beyaz undan yapılmış gıdalar az lif içerdiğinden sindirime yardımcı olmazlar. Hareketsiz yaşam tarzı kabızlığın en sevdiği yaşam şeklidir. Günlük aktivitenizi artırmaya çalışın. Patates kızartması, hamburger, pizza gibi rafine ve işlenmiş yiyecekler kabızlığı tetikler.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Bunun yerine daha çok lif açısından zengin olan besin kaynaklarını tüketmek gerekmektedir. Böylece çok daha sağlıklı bir şekilde kabız probleminden kurtulma şansı elde edilir. Genel çerçevede ise haşlanmış yumurtanın kabız yapabileceğini söylemek mümkün.
Vazgeçemediğimiz beyaz ekmek ve beyaz pirinç, lif oranı düşük, işlenmiş tahıllar arasında yer alır. Buna ek olarak, fast-food ve donmuş gıdalar da, çok az miktarda lif içerir. Yüksek doymuş yağ ve düşük lif içerikli gıdalarla beslenmek bu yüzden kabızlığa neden olabilir.
5) Et ve tavuk kabızlığı tetikler bunun yerine balık ve sebze tercih edin. 6) Gazlı içecek ve kahve tüketimini azaltın, bu kabızlığa sebep olur.
3)Sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte; 1 yemek kaşığı kuru kayısı veya kuru erik marmelatı tüketin. Kuru eriğin içinde bulunan “difenil izatenin” adlı madde bağırsak hareketlerini arttırır.
Ham muzun, sindirimi zorlayacak miktarda nişasta içermesi sebebiyle kabızlık yapabilme ihtimali bulunsa da olgunlaşmış muzun çözünür lif içeriği bağırsak hareketliliğini arttırmaya yardımcı olur. Bebekler ve çocuklarda aşırı miktarda muz tüketimi kabızlığa neden olabileceği için porsiyon kontrollü tüketmekte fayda var.
Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.
Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az 2-4 bardak daha fazla su için.
Zeytinyağı, ince bağırsağı çalıştırıp kolesistokinin salgısını artırarak,kabızlığı önler. Zeytinyağı, katı yiyeceklerin sindirimini ve bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır. Zeytinyağının barındırdığı bitkisel müshil, vücudun sindirim sistemini korur ve doğal bir müshil gibi çalışır. Zeytinyağı, iyi bir laksatiftir.
Zararlı bakterilerin üremesini durdurarak bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına etkisi bulunmaktadır: Mide rahatsızlıklarını önler. Şeker hastaları için yararlı bir besindir: Kan şekerini düzenleyici etkisi bulunmaktadır.
Metabolizma ve dolayısıyla sindirim sisteminde görülen herhangi bir değişiklik ya da yavaşlama ise besinlerin sindirim sisteminde normalden daha uzun süre kalmasına neden olur. Kalın bağırsakta uzun süre kalan dışkı daha çok su kaybeder, kuru ve sert hale gelir.
Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve beyaz makarna gibi yiyecekler işlenmiş tahıllardır. Tahıllar işlenirken kepek ve tohum ayrılır. Bu işlem nedeniyle işlenmiş tahılların lif oranı düşüktür ve bu durum kabızlığa yola açar.
Pırasa, bal kabağı ve benzeri diğer prebiyotik sebzelerle hazırlanan çorbalar kabızlık şikayetini rahatlatır. Prebiyotikler; iyi bakteriler olan probiyotiklerin bağırsak dokusuna tutunmasını sağlayan lif yapısıdır.
Sebze çorbası yapılabilir ve çorbanın içine 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı eklenmesi kabızlığı önleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri