Bağlanma stili, kişinin kendisini ve çevresini nasıl algıladığını, seçimlerini, kararlarını, baş etme becerilerini, romantik ve yakın ilişkilerini belirlemektedir. Bağlanma örüntüleri Psikolog Mary Ainsworth tarafından güvenli bağlanma, kaygılı bağlanma ve korkulu-kaçıngan olmak üzere üç şekilde belirtilmiştir.
Bağlanma teorisi yetişkinlerin romantik ilişkilerde yakınlığı algılayışları ve tepkileri ile ilgili olarak üç ana 'bağlanma' stili olduğunu öne sürer. Bunlar güvenli, kaygılı ve kaçıngan bağlanma modelledir. Toplumumuzdaki herkes bu üç bağlanma stilinden birine sahiptir.
İlgili 27 soru bulundu
Bowlby (1980)'e göre bağlanma davranışı, bir bireyin korktuğunda bir figürle ilişki kurmak ya da yakınlık aramak için duyduğu istek şeklinde tanımlamıştır.
Bowlby'nin kuramı, nesne ilişkileri ve psikanalitik kuram temelli olarak insan davranışlarının kökenlerine ilişkin açıklama getiren bir kuramdır. Kurama göre bağlanma davranışı başka bir bireye karşı yakınlık arama ve sürdürme olarak tanımlanmıştır.
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanmaya sahip olan kişinin, romantik ilişki içinde olduğu kişiyle yakın ilişki içerisinde olmaktan rahatsızlık duyduğu; birlikte olduğu kişinin ilişkiyi sürdürmek istemediğini, kendisini sevmediğini düşündüğü ve duygusal olarak iniş ve çıkışlara sahip olduğu bildirilmiştir.
– Dağınık Bağlanma Nedir
Bebeğin ihtiyaçlarını anlamaz. Bebek için bakım veren, bebeğin yakınlık kurmak istediği ama bir o kadar da güven ilişkisi sağlayamadığı biridir. Bakım veren kişi, ortamdan ayrılınca bebek huzursuzlanır ancak geri geldiğinde ya sakinleşemez ya da sarılır.
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanan kişiler, partnerlerinden yüksek düzeyde yakınlık, onay ve ilgi bekleme eğilimindedir. Onaylanmama ve reddedilmeye karşı önemli ölçüde duygusallık, endişe ve dürtüsellik sergileyebilirler.
Kaygılı – kararsız bağlanma stiline sahip bireylerin, öz güvenleri düşüktür ve bu kişiler yakın ilişkilerinde reddedilme ve terk edilme korkusu yaşarlar. Kaygılı–kaçınan bağlanma stiline sahip bireyler ise, kendilerini açmaktan rahatsız olurlar ve yakın ilişkiler kurmaktan kaçınırlar.
Seçici (Odaklı) bağlanma ise 7.aydan sonra oluşur. Seçici bağlanmanın oluştuğu bu dönemde bebekte bakımverenden ayrılmaya tepki (kaygı belirtileri) ve yabancı kaygısı başlar. Bağlanma teorisine göre bağlanma davranışı biyolojik olarak başka sistemler ile paralel gelişir. Bunlardan en önemlisi “keşif sistemi”dir.
3. Düzensiz Bağlanma
Düzensiz bağlanma stiline sahip olan çocuklar diğer bağlanma stillerinden farklı olarak açık bir bağlanma stili davranışı göstermezler. Bakıcılara karşı eylemleri ve tepkileri, genellikle kaçınma veya direnme dahil olmak üzere davranışların bir karışımı olarak gözlemlenir.
Karmaşık Bağlanma Stili
Olumsuz benlik ve olumsuz başkaları modelinin birleşiminden oluşan bağlanma stiline karmaşık veya korkulu bağlanma stili denir. Karmaşık bağlanma aslında bireyin, diğer insanlar hakkındaki güvenilmez oldukları ve onu reddecek bireyler olduğu düşüncesiyle karakterizedir.
Toplumda 'Issız Adam Sendromu' olarak da bilinen bu bağlanma tarzında kimseye yeterince güvenemez ve sırtınızı kimseye yaslayamazsınız. Bu güvensizliğinizi korumak için de farkına varmadan birlikte olduğunuz kişilerin olumsuz yanlarına odaklanırsınız.
Kaygılı bağlanan çocuklar yabancılara karşı aşırı şüpheci olma eğilimindedirler. Bu çocuklar ebeveynden veya bakım verenden ayrıldıklarında (işe gitmek, evden bir süre uzaklaşmak veya çocuğu okula bırakmak vb.) gözle görülür bir stres sergilerler fakat ebeveynin geri dönüşünde de rahatlamış gözükmekten uzak olurlar.
Ebeveynlerinden veya birincil bakım verenlerinden yeteri kadar sevgi ve ilgi görmemiş, iletişimsiz bir ortamda büyümüş çocuklar kendi benlik algılarını korumak için kaçıngan bağlanma stilini benimserler. Kaçınmacı bağlanmaya sahip çocuklar hem fiziksel hem de duygusal olarak çok bağımsız hale gelebilirler.
Kaygılı Kaçıngan Bağlanan Bireyler:
Yoğun şekilde reddedilme korkusu yaşayabilirler. Duygularını düzenleme becerileri geliştiremezler. Sürekli endişelidirler ve çelişkili davranışlar sergilerler. Duygudurum bozuklukları, kişilik bozuklukları, madde bağımlılığı gibi psikolojik sorunlar yaşayabilirler.
Dağınık Bağlanma:
Duygusal olarak kapalıdırlar. Kendilerini yaralı ve değersiz bulurlar. Genellikle kızgın ve öfkeli olurlar. Anne veya babaları duygusal veya fiziksel olarak şiddet kullanmış olabilir.
Sınırsız Toplumsal Katılım Bozukluğu (STKB)
TBB olan çocukların aksine STKB olan çocuklar başkalarıyla iletişime geçmeye oldukça heveslidirler. Bu çocuklar gelişim düzeylerine uygun olmayacak şekilde yabancı kişilerle olan etkileşimlerinde suskunluk göstermezler ve bu kişilere karşı temkinli davranmazlar.
insanların başkalarıyla bağ kurmakta güçlük çektikleri psikiyatrik bir durumdur. Genellikle erken çocukluk çağı travmasının bir sonucudur.
Bağlanma figürünün kendisinden uzaklaştığını hissetmesi durumunda her çocuk gibi huzursuzluk yaşayacaktur fakat ayıran nokta figür döndüğünde ikircikli bir tavırla yaklaşarak, yakınlaşma ve temas arzusuna karşı kendisini geri çekme eğiliminde olan çocuklardır.
Bağlanmayı bireyin kişiler arası etkileşimde karşısındaki kişi ile ilgili geliştirdiği duygusal bağ olarak tanımlamamız mümkündür. Bağlanma kişide temel güven duygusunun oluşmasında, böylelikle de kişilik gelişimi üzerinde önemli rol oynar.
Bağlanma Terapisi, ebeveyn ile çocuk arasında geçen yaşam etkileşimlerini sağlamayı ve özellikle ebeveynin çocuğa yönelik duyarlılığını artırmayı ve tepki verme biçimini düzenlemeyi içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri