Balistik üç bölüme ayrılır: Mermi veya füzenin, silahta veya tesir sahasındaki hareketini inceleyen iç balistik, Uçuş sırasındaki hareketini araştıran dış balistik, Hedefteki etkileri inceleyen terminal balistik.
1.1 Balistik
hareketine etki eden faktörleri inceleyen bilimdir. Balistik; iç balistik, dış balistik ve terminal balistiği olmak üzere üç ana disipline ayrılmıştır (Cihangiroğlu, 2011).
İç balistik, fişekte bulunan sevk barutunun yanmaya başlamasından, mermi çekirdeğinin namluyu terk edinceye kadar geçen süre içerisinde, fişek yatağı ve namluda meydana gelen olayları (basınç-ısı değişimleri, mermi çekirdeğinin namlu içerisindeki hızı ve ivmesi vb.) inceleyen bilim dalı olarak tanımlanabilir.
Balistik bilimi ve tarihi gelişimi
Balistik sözcüğü Yunanca ballein (fırlatmak) Fransızca Balistique sözcüğünden gelmektedir. Merminin silahın içindeki ve dışındaki hareketini ve hedef üzerindeki etkisini inceleyen bir bilim dalıdır. Balistik bilimi barut kullanımı ile başlamıştır.
Mahkemeler tarafından bilirkişiye ortalama 1 ay süre verilmekte, bilirkişi, yaptığı ilk değerlendirmede inceleme sürecinin uzayacağı kanaatine varırsa mahkemeden ek süre talep etmekte, mahkeme bilirkişiye 3 aya kadar ek süre vermektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye'deki ruhsatlı silahların balistik kaydı yani bir anlamda “parmak izleri” alınmıyor. Çünkü Türkiye'de 15 Ağustos 1953 tarihli 6136 sayılı kanun ile 15 Eylül 1981 yılında çıkarılan 2521 sayılı kanunlarda, ruhsatlı silahların balistik kayıtlarının yani parmak izinin alınması maddesi bulunmuyor.
Mermi vücuda girerken ısı ve sürtünmenin etkisiyle ciltte bir sıyrık oluşturur. Bu sıyrık bölgesi koyu kahverengi-esmer bir renk alır. İşte bu lezyona kontüzyon halkası veya vurma izi halkası denir (Resim 29). Kontüzyon halkası giriş deliğinin hemen etrafındadır.
Yiv ateşli silahlarda merminin yolunda seyrederken dönme hareketi kazanmasını sağlayan namlu içine açılmış birbirine paralel kabarıklıklardan oluşan ve namlu içine spiral görüntü kazandıran kabartı ve oyuklardır.
Silah namlusunda bulunan ve merminin kendi ekseni etrafında dönmesini sağlayan yiv ve setlerin mermi çekirdeğinde bıraktığı iz mikroskop aracılığıyla inceleniyor ve çekirdeğin hangi silahtan atıldığı saptanmaya çalışılıyor.
Ateşleme iğnesi kapsüle darbe yapar burada iz oluşur. Barut gazının etkisi ile kovan geriye gelir iğne tablasının izleri kovan alt tablasında kalır.
TIRNAK: Dolu fişek veya boş kovanı fişek yatağından çıkarmaya yarayan ve kovanı dip tablasından kavrayan parçadır.
Gerdel olarak isimlendirilmiş olan bölüm, şarjör yayının üst kısmında bulunmakta. Fişeklerin üzerine yerleştirildiği bölüm olarak da açıklanabilir. Gerdel direkt olarak bu şeklide tanımlanıyor. Gerdel yayı ise direkt olarak gerdeli yukarı iterek, her fişeğin fişek yatağına rahatça geçişini sağlayan bölümdür.
Mermilerin nüveleri genellikle kurşundan yapıldığı için, hafif silahlar için üretilmiş fişeklere ait mermiler kurşun olarak da adlandırılır. Fişeklerde mermi ile fişek kovanı bir bütündür ve yalnızca sevk barutu ateşlendiğinde birbirinden ayrılır.
Ateşli ve ateşsiz silahların kullanıldığı olaylarda, olay yerinden elde edilen balistik bulguların bilimsel metotlarla incelenerek; bulguların, suçu veya masumiyeti ortaya çıkaran delil kimliğine kavuşturulması incelemesidir.
Adli Balistik, ateşli ve ateşsiz silahların kullanıldığı olaylarda olay yerinden elde edilen balistik bulguların, balistiğin alt bilim dallarının temel kaideleri ve Adli Balistik Biliminin metotlarını kullanarak inceleyen, bulguların, delil kimliğine kavuşturulduğu bilim dalıdır.
Balistik kelime anlamı mermilerin itme kuvvetini, uçuşunu ve çarpma etkisini inceleyen bilim dalıdır. Balistikte silah ile birlikle mermi çekirdeğinin, mermi çekirdeği parçalarının veya saçma tanelerinin incelenmesi esas alınır.
iç balistik, mermi ateşlendikten namluyu terk edene kadar olan kısmı inceler; namlu ağzı balistiği de merminin namlu ağzında ortaya çıkardığı alevi, sesi ve kazandığı hızı inceler; dış balistik, merminin izlediği yolu; hedef balistiği ise hedefe göre mühimmatın değerlendirilmesi ve mühimmat cinslerini inceler.
Yorgun mermi, tabanca ya da tüfek gibi ateşli silahlarla havaya atış yapılmasının ardından merminin ulaşabildiği en yüksek konumdan aşağı düşmesine denir.
Geri tepme, bir fişek (veya topun) namluda patlaması sonucu merminin ve hasıl olan gazların ileriye doğru hareketinin sonucunda, Newton'un üçüncü yasasına göre tepki gücüne göre elde olunan, merminin ileriye doğru hareketini dengeleyen ve geriye doğru olan momentumdur.
Silâh (çoğulu esliha) kelimesi genel olarak bütün savaş aletlerini ifade etmekle birlikte ilk dönemlerde en fazla tanınan türler olduğundan daha çok kılıç, ok ve mızrak için kullanılmıştır. İnsanın icat ettiği ilk alet olan silâhın bilinen en eski örneği Yontma Taş döneminin başlarına kadar giden el baltasıdır.
Serbest düşmeye geçen mermi, yorgun mermi olarak isimlendirilir. Dikey şekilde havaya atılan mermi 1500 metre yüksekliğe kadar çıkabilir. Merminin serbest düşmesi esnasında hızı 160 km hıza ulaşabilir.
Atardamardan vurulursan, dakikalar içinde kan kaybından ölürsün. Bazen patlamada kopan bir uzvun şokuyla bile ölen oluyor.
Silahla ilk vurulduğunuz zaman kısa bir süre hiçbir şey hissetmezsiniz. Sadece o bölgede yoğun sıcaklık olur. Kısa bir zaman sonra o sıcaklık keskin ağrılara, ondan sonra acıya dönüşür.
Ağızdan alınan kurşunun yalnızca %20'si emilerek vücuda girebilir. Dolayısıyla ağızdan yüksek miktarda alınması sonucu ani zehirlenmelere nadir rastlanır. Daha çok uzun süreli maruziyet sonrası zehirlenme belirtileri kendini göstermektedir. Ayrıca organik kurşun ciltten de emilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri