Merkez Bankası ve para politikası denildiğinde akla üç politika bileşeni gelir: (1) Faiz politikası, (2) Açık piyasa işlemleri (APİ), (3) Karşılıklar politikası. Merkez Bankası halktan mevduat kabul etmez ve halka kredi vermez. Mevduat kabul ettiği ve kredi verdiği kurumlar kural olarak yalnızca bankalardır.
Genel olarak değerlendirildiğinde para politikası amaçları, fiyat istikrarını sağlamak ve korumak, potansiyel büyüme hızının doğal düzeyine yakınlaştırmak, finansal istikrarı gözetmek olarak sayılabilir. Merkez bankaları ellerindeki para politikası araçlarını kullanarak para politikasını yönetirler.
Bu arayış sürecinde döviz kuru hedeflemesi, parasal hedefleme, enflasyon hedeflemesi gibi alternatif para politikası stratejileri ön plana çıkmış ve birçok ülkede uygulamaya konu olmuştur. Bu stratejiler içinde son zamanlarda en fazla popülerlik kazanan para politikası stratejisi ise enflasyon hedeflemesidir.
Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlamak için kısa vadeli faiz oranlarını kullanır. Kısa vadeli faiz oranları Merkez Bankasının bankalara borç vermek veya gerektiğinde bankalardan borç almak amacıyla kullandığı faiz oranlarıdır. Merkez Bankası, faiz oranlarını değiştirerek para politikasını oluşturur.
İkinci grupta dolaylı para politikası araçları yer alıyor: Bunlar: (1) Reeskont politikası, (2) Açık piyasa işlemleri (APİ), (3) Karşılıklar politikası. Üçüncü grupta enflasyon hedeflemesi yer alıyor. Dolaysız para politikası araçları fiyat ya da miktara, limit koyma gibi doğrudan müdahale yoluyla uygulanan araçlardır.
İlgili 43 soru bulundu
Merkez bankaları, küresel krize gelinceye kadar para politikasını başlıca üç araçla yönetti: Faiz politikası, açık piyasa işlemleri (APİ) ve karşılıklar politikası.
İlk defa 1970 yılında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Kanunun çıkmasıyla yürürlüğe girmiş olan bu piyasa işlemleri sayesinde APİ fiilen uygulanmaya başlamıştır. Açık piyasa işlemi türleri arasında; depo,repo, ters repo, doğrudan alım, doğrudan satım ve likidite senedi ihracı yer almaktadır.
Para politikası; ekonomik büyüme, istihdam artışı ve fiyat istikrarı gibi hedeflere ulaşabilmek için paranın elde edilebilirliğini ve maliyetini etkilemeye yönelik olarak alınan kararları ifade etmektedir. Uygulanmasından sorumlu kuruluşlar merkez bankalarıdır.
Merkez Bankası'nın piyasadan tahvil satın alıp karşılığında piyasaya para vererek, nominal para stokunu arttırmasına genişletici para politikası denir.
Merkez Bankası faiz oranını düşürdüğündeyse para arzı artar. Para arzının sürekli artması, enflasyona neden olur. Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirerek para arzı ve enflasyon üzerinde etkili olur.
PPK, Merkez Bankasının uygulayacağı para politikası ilke ve stratejilerini belirler. Diğer bir deyişle, Merkez Bankasının politikaları, PPK tarafından belirlenir. PPK hükûmetle birlikte enflasyon hedefini tespit eder. Bunun yanında, paramızın iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirleri alır.
Genişletici para politikası, ekonomideki toplam para arzının artırılması anlamına gelirken, daraltıcı para politikası, genişletici para politikasının tersine, ekonomideki toplam para arzının azaltılması anlamına gelmektedir.
Gevşek para politikası, ekonomide küçülmeye yol açan temel neden olarak görülen toplam talep düşüşünün tekrar artışa döndürülmesini hedefler. Bunu sağlamanın yolu para arzının artırılmasıdır. Merkez bankası bu durumda elindeki para politikası araçlarını para arzını artıracak biçimde kullanır.
Para sıkılaştırma politikası, piyasada bulunan yüksek para arzı seviyesini düşürmek amacıyla uygulanan para politikası olarak tanımlanıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından uygulanan sıkı para politikası genellikle yüksek enflasyon düzeyini düşürmek amacıyla kullanılıyor.
Merkez Bankası Kanunu'na göre PPK toplantıları, yılda en az sekiz defa yapılır. 2023 yılında, tarihleri önceden ilan edilen toplam on iki toplantı yapılması öngörülmüştür.
Para politikasının amaçları fiyat istikrarı, düşük enflasyon, tam istihdam, ekonomik büyüme, faiz oranlarının istikrarı ve ödemeler bilançosu dengesidir. Maliye politikasının amaçları ise tam istihdam, ekonomik istikrar, ekonomik büyüme ve etkin kaynak dağılımıdır.
Merkez Bankası Açık Piyasa İşlemleri ile bankalara para verir; ne karşılığında? Bankaların elinde bulunan devlet tahvilleri karşılığında repo yapar. Ya da teminat olarak tutarak da. Yani karşılıksız para basılmaz.
Piyasa faiz oranı reeskont oranında büyükse, bankalar merkez bankasından düsük faizle kredi alıp piyasada daha yüksek faizden kredi olarak kullandırırlar.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, muhafaza kurumu ise Merkez Bankası olarak belirlenmiştir.
Politika faizinin düşürülmesi, dediğimiz gibi bankaların ucuz kredi vermesini sağlar. Bu nedenle de para arzı artabilir. Para arzının artması enflasyon beklentilerini de artırırsa, enflasyon daha da tetiklenebilir. Bu nedenle, merkez bankaları için faiz ince bir çizgidir ve dengelenmesi gerekir.
Reeskont; iskonto edilmiş, diğer bir deyişle bir bedel karşılığı el değiştirmiş (iskonto) olan kıymetlerin, bir bedel karşılığında yeniden el değiştirmesini (reiskonto) ifade eder. Reeskont ve avans işlemleri, Merkez Bankası Kanunu'nun 45. maddesine göre düzenlenmiştir.
Merkez bankalarının en temel görevlerinden biri para basmak ve bastığı parayı dolaşıma sürmektir. Ekonominin nakit para ihtiyacının karşılanması ile eskimiş ve yıpranmış banknotların yenileriyle değiştirilerek tedavülde daha temiz bir banknot kompozisyonu bulundurulması için merkez bankasınca banknot basılmaktadır.
Repo, bir menkul kıymetin başlangıç valöründe geri alım vaadiyle satılması, bitiş valöründe ise menkul kıymetin geri alınması işlemini; ters repo, bir menkul kıymetin başlangıç valöründe geri satım vaadiyle alınması, bitiş valöründe ise menkul kıymetin geri satılması işlemini kapsamaktadır.
Repo, bono ve tahvil benzeri menkul kıymetlerin ileriki bir tarihte geri alınmak koşuluyla satılmasına denir. Bu işlem, risksiz yatırım yapmak isteyenlerin tercih ettiği yöntemlerin arasında yer alır. Sabit faiz getirisine sahip olan işlem, paranın oldukça düşük bir risk oranıyla değerlendirilmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri