Bitkisel yağlar; menekşe yağı, mersin yağı, melisa yağı, nane yağı, papatya yağı, okaliptüs yağı, portakal yağı, sarımsak yağı, soya yağı, susam yağı, tarçın yağı, zencefil yağı, keten yağı, havuç yağı, kekik yağı, greyfurt yağı, gül yağı, hint yağı , jojoba yağı, karabiber yağı, kakao yağı, kabak çekirdeği yağı, ...
Besinlerdeki yağlar üç çeşittir. Doymuş yağ asitleri, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağlar. Katı yağlarda doymuş yağlar, sıvı yağlarda doymamış yağlar fazladır.
Bitkisel yağ, bitkilerden elde edilen yağdır. Bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar. Bitkisel yağ üretiminde kullanılan en önemli bitkiler soya, palmiye yağı, kolza, kanola, zeytin ve ayçiçeği ile yer fıstığıdır (yer fıstığı yağı).
Ülkemizde tropik yağlı bitkiler (hindistan cevizi, palm çekirdeği yağı vb.) bütün yağlık bitkiler yetişmektedir. Bitkisel yağ kaynakları 2' ye ayrılır: Yağlı tohumlardan elde edilen yağlar: Ayçiçeği, çiğit, susam, kolza, aspir, soya fasulyesi gb. tohumlardan elde edilen yağlar bu gruba girer.
Çeşitleri ve Tüm Faydalarıyla Bitkisel Yağlar
Kolesterol içermediğinden dolayı özellikle kalp damar sağlığı açısından faydalıdır. Soya yağı, palmiye yağı, pamuk yağı, ayçiçeği yağı, zeytin ağı, mısır (özü) yağı ve fındık yağı en önemli bitkisel yağ çeşitleri arasında yer alır.
İlgili 27 soru bulundu
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Kuru yüz iyi gelen yağlar zeytinyağı, argan yağı ve Hindistan cevizi yağıdır. Yağlı yüze aspir yağı, üzüm çekirdeği yağı ve kuşburnu çekirdeği yağı iyi gelir. Sivilceli yüzlerin ise kekik yağı ve jojoba yağı kullanması önerilir.
Kanola yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Aynı zamanda E vitaminince zengin olması nedeniyle bilinen en iyi bitki yağlarından biridir ve K vitamini içinde önemli bir kaynaktır.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Bu yağlar kolayca oksitleniyor ve vücuttaki antioksidanları azaltarak iltihaplara ve hücrelerde mutasyona yol açıyor. Bitkisel yağlar ayrıca yüksek seviyede zehirli olan trans yağ içerir. Trans yağ kalp rahatsızlıklarına, kansere, diyabete ve obeziteye yol açıyor.
Yağ kimyasal olarak trigliserit adıyla bilinip gliserin ve üç yağ asidinden oluşan bir esterdir.
Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil. Özellikle köy tereyağını güvenle tüketebilirsiniz. Mühim olan oran ve tüketimin miktarı. Oranı, zeytinyağı 2/3, tereyağı 1/3 şeklinde tutun.
Ayçiçek yağı %66 oranında çoklu doymamış yağ içermektedir. Mısırözü yağı ise %56 oranında çoklu doymamış yağ içerir. Her iki yağ türü de bitkisel yağlardan olduğu için ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir. Mısırözü yağı ve ayçiçek yağı omega yağ asitleri bakımından zengindir.
Rafine yağ, bazı fabrikasyon işlemlerden sonra elde edilen yağlardır. İşlem yapılan yağları kötü kokularından arındırmak için farklı işlemler de yapılır. Bu işlemlerin sonunda da içindeki değerli asitlerden arındırılmış, kokusuz ve köpürmeyen bir yağ elde edilmiş olur.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Türk mutfağında, sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılıyor. Riviera zeytinyağının oleik asit değeri maksimum 1,5 olup, sızma zeytinyağıyla karşılaştırıldığında aroması baskın olarak hissedilmiyor. Dolayısıyla bu zeytinyağı çeşidi, yiyeceklerin içindeki diğer malzemelerin tadını da bastırmıyor.
Yemeklerinizde rafine edilmiş zeytinyağı kullanmak ayçiçek yağına göre daha sağlıklıdır. Bu yağ hem daha sağlıklı hem de palm yağından sonra sıcaklığa en dayanıklı yağdır. Çünkü zeytinyağının özelliklerinin değişmeye başladığı dumanlanma noktası 210-230 derecedir.
Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, hindistancevizi yağı kuru cildi etkili bir şekilde tedavi edebilir, cildin sarkmasını önleyebilir ve kırışıklıkları giderebilir. Sabahları cilde az miktarda hindistancevizi yağı uygulayabilir ve gece yatmadan hemen önce bu miktarı ikiye katlayabilirsiniz.
Badem yağı ile göz altı bölgesine masaj yapmak koyu halkaların görünümü azaltmaya yardımcı olacaktır. Badem yağının kan akışını hızlandırıcı etkisi vardır. Badem yağı ve yasemin yağı birlikte kullanıldıklarında hem koyu halka görünümü azaltır hem de cildin sıkılaşmasını sağlar. Badem yağı bal ile de kullanılabilir.
Aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli anti-inflamatuar ve büzücü esansiyel yağlar vardır. Göz çevresindeki şişlikleri gidermede en etkili olanlar okaliptüs, kekik, bergamot ve karanfil yağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri