Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 2.000'den fazladır. Türkiye'de yetiştirilen çeşitlerin sayısı da 200'ün üstündedir. Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılır.
Anavatanı Asya ülkeleri olan mürdüm eriği mor bir renge sahiptir. Ülkemizde de son 10 yıldır popüler oldu. Japon eriği olarak da bilinen mürdüm eriği hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.
Mürdüm eriği de en geç olgunlaşan erik çeşidi olmaktadır. Mürdüm eriğinin ise sağlık için yararları oldukça fazla olmaktadır.
Mürdüm eriği oldukça etli bir meyvedir. Ekşi ve tatlı lezzetinden dolayı pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Kimi kesimlerde siyah erik kimi kesimlerde ise bardak eriği şeklinde isim almaktadır.
Gülgiller familyasının Rosaceae ailesinden olan mürdüm eriğinin anavatanı Anadolu'dur. Daha sonra Kafkasya'ya, ardından da Hazar Denizi çevresine ve dünyaya yayılan bu erik çeşidi kışların ılık geçtiği bölgelerde yetişir.
İlgili 26 soru bulundu
Papaz eriği diye adlandırılan bu erik çeşidi iri ve bol suludur. Mayıs ayı sonunda sezonu başlar ve Haziran ayı boyunca devam eder. Akdeniz'den eriklerimizi kapınıza getiriyoruz. Anavatanı Anadolu olduğu sanılan erik, dünyanın birçok yerine yayılmış ve oldukça çeşitlenmiştir.
Orta iriliktedir. Yuvarlak formda, karın çizgisi belirgin, kabuk rengi koyu parlak yeşil ve üzeri dumanlıdır. Et rengi yeşil, meyve gevrek ve suludur, çekirdek ete bağlı ve orta iriliktedir. Olgunlaştığında kabuk rengi kırmızılaşır ve meyve eti yumuşamaya başlar ancak genellikle yeşil ve sert formdayken tüketilir.
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
Can eriği: Papaz eriğine göre daha yuvarlak, açık yeşil, mayhoş ve suludur. Et dokusu incedir. Meyve eti sarı ve gevrektir.
Yurdumuz Prunus cerasifera (yeşil erik) türü bakımından oldukça zengin bir populasyona sahiptir. Bu tür içerisinde yetiştiriciliği yapılan; Papaz, Can, Havran ve Kebap çeşitleri bulunmaktadır. Yetiştiriciliği yapılan çeşitler içerisinde de geniş bir varyasyon vardır.
Sabahları aç karnına tüketilen eriğin faydası daha fazladır. Demir ihtiyacını karşılıyor! İnsan vücudundaki demiri absorbe etme yeteneği sayesinde kırmızı kan hücrelerin ihtiyacı olan demir ihtiyacı karşılıyor. Böylece kansızlığın önüne geçiyor.
Antioksidan açısından zengin olan mürdüm eriği bu sebeple vücutta oluşan toksinlerin atılmasını sağlamaktadır. Birçok hastalığın sebebi olan serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. İdrar söktürücü özelliği bulunmasından dolayı böbreklerde oluşan taş, kum ve iltihapların iyileşmesine yardımcı olur.
Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Antioksidan açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olması, hastalıkların önüne geçer. Kemiklerin güçlenmesinde fayda sağlayan mürdüm eriği, osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltmaktadır. İdrar söktürücü özelliği vardır ve vücudun ödem atmasına yardımcı olur.
MÜRDÜM ERİĞİ
birl. i. (Mürdüm'ün kökü belli değildir) Reçeli ve hoşafı yapılan bir cins kara erik.
YEŞİL ERİK NEDEN PAHALI? Meyve sebze fiyatları mevsime bağlı olarak artıyor veya azalıyor. Yaz meyvesi olan yeşil erik, seralarda yetiştirilerek kış aylarında da satılıyor. Mevsimi dışında üretildiği zamanlarda az ve zorlu şartlar altında yetiştirilmesi nedeniyle kış aylarında yeşil eriğin fiyatı yükseliyor.
İnce kabuklu ve ceviz büyüklüğünde olan ve B grubu vitaminlerinden zengin bir meyvedir. Bu özelliği sayesinde sinir sistemini korur ve strese dayanıklılığı arttırır. İçeriğinde bulunan C vitamini sayesinde ise bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir, hastalıklarla baş etmemize yardımcı olur.
Gülgiller familyasından olan bir ağaç türüdür. Meyvesi yenen ağaç türlerinin ortak adı olarak belirtilmiştir. Erik ağacı farklı zamanlarda meyve verebilen bir ağaç türüdür. Erken dönemlerde can eriği çıkar ve sonrasında ise Japon eriği bunu takip eder.
3 Yaş Stanley (Birton) Erik Fidanı
Stanley eriği Avrupa grubu eriklerindendir. Meyvesi ortalama 60 gr ağırlığında, yumurta şeklinde, mor siyah renkli, meyve eti sarı gevrek ve tatlıdır. Çekirdek orta irilikte ve etten ayrıdır.
Kan temizleyici, idrar söktürücü, terletici özellikleri sayesinde zayıflamaya çok etkili olabildiği söylenir. Kan şekerini dengeleyici özelliği olduğu söylenmekte ve şeker hastaları kullanabilmektedir. özellikle, kuru meyvesi veya sirkesi bu açıdan tercih ediliyor. Mide ve sindirim sistemini desteklemek için yenir.
İçerisinde lif, C, A, K vitamini, kalsiyum ve potasyum bulunan erik, doğal ilaç olarak kabul ediliyor. Vitamin deposu erik, cinsel isteği ve gücü arttırıyor.
Eriğin zararları nelerdir? Eriğin zararları olarak söyleyebileceğimiz çok fazla bir şey yok aslında. Ama erik tüketen kişilerin, karsinoid tümör, sülfata karşı alerjisi, böbrek veya safra kesesi gibi rahatsızlıkları bulunuyorsa eriğin zararları baş gösterebilir.
Karadut ağacı ülkemizde yetişmektedir. Ülkemizin dışında ise yurtdışında da bir hayli fazla yetişir. Ülkemizde Akdeniz bölgesi ilk sırada olmak üzere Doğu Anadolu bölgesinde de karadut ağacı yetiştiriciliği yaygındır. Karadut ağacı bu sebeple bir hayli fazla tercih edilmektedir.
P. ceresifera türüne ait can erikleri 15 Nisan dan itibaren pazara çıkarlar. Bunları P. salicina türüne ait japon erikleri (İtalyan eriği) izler. P. domestica grubu erikler (Avrupa erikleri) ise 20 Temmuz'dan sonra olgunlaşır.
Dağ eriği, genel olarak kırsal alanlardan ziyade ırmak kıyılarında ve dağ kenarlarında yetişir. Faydaları oldukça büyük olan dağ eriğinin hasat zamanı genel olarak eylül - ekim aylarıdır.
Can eriği, eriğin yeşil türüne verilen isimdir. Yeşil erik, şifa deposu olarak bilinir. Düzenli tüketimde vücuda sağladığı pek çok yarar mevcuttur. Bununla birlikte tüketimin bir porsiyonla sınırlı tutulması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri